U planiranju svečane trpeze postoji nekoliko izazova. Pobediti vreme, osmisliti hranu koju svi vole da jedu i servirati je tako da ona svojim izgledom doprinosi prazničnom ambijentu i biva nagrađujuće iskustvo kojem se cele godine nadamo. Vođena ovim razmišljanjem meni često na pamet pada da hranu sakrijem unutar lisnatog testa da bi ona postala hrskavi paketić koji pri otvaranju postaje predivno iznenađenje. Ovaj put odlučila sam da sakrijem pileći file, veoma jednostavan i popularan komad koji u svojoj jednostavnosti nudi dosta potencijala. U sredini paketića nalazi se aromatizovani puter koji uvek treba da imamo u zamrzivaču. Kada mu dopustimo da omekša na sobnoj temperaturi  i dodamo mu aromatike puter se pretvara u svemoćni dodatak jelima. Tokom pečenja lisnato testo naraste u hiljadu hrskavih slojeva unutar kojih se piletina lagano peče u svojim sokovima dok se puter polako topi i natapa meso svojim zanosnim aromama.  

Uz to valja poslužiti salatu  koja osvežava paletu i priprema je za sledeći zalogaj. Ova zelena salata sa bobicama nara i listićima parmezana biva elegantan prilog na vašoj trpezi. Kao dragulj u frižideru čeka Napoleon torta koja će uzdahom biti pozdravljena kada je stavite na sredinu stola. Tanki slojevi lisnatog testa i bogatog poslastičarskog krema smenjuju se u svojoj nostalgičnoj i srcu dragoj kombinaciji ukusa. Možda najlepše od svega je to što sve divne sastojke možete pronaći u Lidlu bez bespotrebnog lutanja po gradu, a svako od ovih jela da se pripremiti ranije tako da ćete na dan slavlja biti sveži i spremni da se raspevate i zasluženo opustite. Sve detalje o receptu pogledajte u nastavku stranice. 

piletina Kijev

  • 4 pileća filea
  • 200g putera sobne temperature
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 500g lisnatog testa
  • 1 jaje za premaz
  1. Puter pomešajte sa peršunom, seckanim belim lukom i limunovim sokom. Posolite po ukusu, sve dobro pomešajte i urolajte u kobasicu unutar prijanjajuće folije, otprilike 16cm dugačku. Stavite u frižider da se ohladi. Ovo možete uraditi i nekoliko nedelja ranije samo ga držite u zamrzivaču, pa ga prebacite u frižider jedan dan pre pripreme jela.
  2. Isecite pileći file na pola, ali ne do kraja već toliko da ga otvorite kao knjigu. Istanjite ga uz pomoć kuhinjskog malja, šerpe ili oklagije. 
  3. Izdašno posolite i pobiberite sa obe strane. Nastavite postupak sa preostalim mesom.
  4. Podelite puter na četiri dela pa svaki deo stavite na sredinu istanjenog filea. Preklopite strane pa urolajte u veknicu.
  5. Ukoliko imate vremena savetujem da umotate svaku veknicu mesa unutar prijanjajuće folije i čvrsto stegnite sa strane pa vratite u frižider na 1h. To će je dodatno učvrstiti i olakšati dalje korake.
  6. Lisnato testo istanjite pa ga isecite na četiri dela dovoljno velika da svaku veknicu možete da zamotate. Zatim istanjite drugu tablu lisnatog testa i isecite trakice pa ih obmotajte oko paketića ukoliko želite izgled koji je na slici. Možete preskočiti drugi sloj lisnatog testa jer će i tako izgledati veoma praznično. Sve do ovog koraka možete pripremiti piletinu dan ranije samo je držite u hermetički zatvorenoj kutiji u frižideru kako se ne bi testo sušilo. 
  7. Neposredno pre pečenja premažite jajetom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta.
  8. Ispečeno meso ostavite na dasci da odmori malo pre služenja.

sos od pečenih paprikama

  • 4 pečene paprike
  • 1 mala glavica luka
  • 3 čena belog luka
  •  2g supe u kocki
  •  60ml vode
  • 2-3 kašičice balsamiko sirćeta
  1. U tiganju na malo ulja dinstajte sitno seckan beli i crni luk. Dodajte seckanu pečenu papriku. Ubacite zatim  supu i vodu pa krčkajte još par minuta dok se tečnost ne redukuje.
  2. Ubacite sastojke u blender i sameljite dok ne dobijete sos. Balsamiko i začine dodajte po ukusu . Služite sos na sobnoj temperaturi. I ovaj sos možete pripremiti jedan dan ranije.

salata sa narom i parmezanom

1 glavica zelene salate kristalke
semenke polovine nara
30g parmezana u listićima Deluxe
2 kašike soka od narandže
1 kašika maslinovog ulja
 
1. Salatu nacepkajte na manje zalogaje pa je smestite na tanjir. 
2. Pobacajte semenke nara preko salate, a preko toga dodajte listiće parmezana.
3. U jednoj činijici pomešajte maslinovo ulje, sok od narandže i začinite po ukusu. Ovaj preliv poslužite pored salate da se svako posluži.
 

Napoleon torta

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 2 vanil šećera
  • 7 kašika brašna
  • 800ml mleka
  • 200g putera
  • 1kg lisnatog testa
  1. Jaja, šećer, brašno i 2 kašike mleka promešajte u glatku smesu.
  2. Ostatak mleka kuvajte do ključanja, zatim sklonite sa ringle i ulivajte jaja u tankom mlazu uz neprestano mešanje. Vratite na ringlu i kuvajte dok se puding ne skuva sve vreme muteći..
  3. Prekrijte folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. Puter umutite kremasto i dodajte ohlađen puding uz mućenje dok ne dobijete fin krem.
  4. Isecite 5 krugova od lisnatog testa oko 25cm u prečniku. Ostatak testa ispecite takođe jer će vam treba za dekoraciju.
  5. Pecite u rerni oko 15 minuta. Kada se ohlade nafilujte prvu koru, pa nastavite da ređate dok ne potrošite 4 kore pa poslednju premažite preostalim filom.  Stavite u frižider na 6h ili preko noći da se fino stegne. Savetujem da koristite kalup za torte ili acetatnu foliju za filovanje jer ćete tako biti sigurni da vam torta neće otklizati pre nego što se ohladi.
  6. Izmrvite onaj višak kora i pospite po površini i stranama ohlađene torte. Na vrhu torte istisnite šlag na 6 mesta pa na svaki stavite trouglić lisnatog testa koji ste isekli od preostale kore. U sredinu stavite maline ili drugo voće po želji. 
(Visited 353 times, 1 visits today)