Beze rolat je najlepša letnja poslastica koju možete sebi priuštiti. Započinje sa pucketanjem šama koji iz činije prebacujete u tepsiju i za kratko vreme isto to pucketanje osetićete na jeziku. Ovaj kolač slavi letnje voće i zato vas ohrabrujem da u njega stavite što veći izbor bobica koje su sada najsvežije i radosno čekaju da ih obgrli neki lagani fil. A kad smo kod fila on zaista jeste lagan jer se sastoji samo do kisele pavlake, malo šećera i mrvicu limuna. Fin, nezahtevan i osvežavajuć. Obavezno birajte kvalitetnu pavlaku jer ne trpi svaka pavlaka dodatak šećera. Ja uvek korstim #pilos kiselu pavlaku iz Lidla i tu nema greške. Kolač treba pojesti istog dana da bi voćkice bile što svežije. Mi smo se zato naoružali sa tri kašičice i jeli direktno sa tacne bez osećaja krivice i sa puno uživanja. To i vama želim.

beze kora

  • 5 jaja
  • 250g šećera u prahu
  • 1 kašika skroba
  • 1 kašika limunovog soka
  1. Belanca mutite mikserom na laganoj brzini pa je postepeno povećavajte. Kada dobijete čvrstu penu počnite da dodajete po dve kašike šećera. Mutite sve dok ne nastane čvrst šam koji se ne pomera.
  2. Dodajte skrob i sok limuna i mutite kratko još minut.
  3. Kalup 25×35 obložite papirom za pečenje pa u njemu ravnomerno rasporedite šam. Ubacite u rernu sa programom kruženja vazduha zagrejanu na 160°C. Pecite koru 10 minuta pa smanjite temperaturu na 140°C i pecite još 20-30 minuta ili dok površina kore na postane čvrsta na dodir.
  4. Ispečenu koru izvrnite na papir za pečenje i uklonite papir na kom se pekla. 
  5. Koru možete napraviti i dan ranije. Čuvajte je na hladnom mestu pokrivenu dok ne zatreba

fil

  • 400ml kisele pavlake Pilos
  • 2-3 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kafena šoljica borovnica
  • 1 kafena šoljica malina
  • 1 kafena šoljica trešanja
  • 1 kafena šoljica kupina
  • 3 kašike domaćeg pekmeza od jagoda (opciono)
  1. Pavlaku sipajte u činiju pa dodajte po jednu kašiku šećera i pre nego što dodate sledeću probajte fil. Mešajte isključivo kašikom jer bi mikser pavlaku učinio previše retkom. Dodajte sok od limuna kada ste zadovoljni slatkoćom fila i sjedinite.
  2. Ohlađenu koru premažite filom ali ostavite dve kašike fila za gornji premaz. Pobacajte voće koje ste pripremili i zamotajte rolat. Ukoliko nemate voće sa spiska koristite ono koje vam je dostupno. Ostavite rolat u frižideru na nekoliko sati da se stegne.
  3. Nakon toga premažite površinu rolata sa preostalim filom i ukrasite pekmezom od jagoda i voćem po želji. 
  4. Kolač je najbolje posjesti istog dana kako bi voće bilo što svežije.
(Visited 734 times, 2 visits today)