Gledam kroz prozor sobe koja je od skoro postala Narina. Svi travnjaci u vodokrugu pokošeni, a namesto našeg stoji polje maslačaka. Žuti, kočoperni i načičkani jedan do drugog. Ti maslačci me potsetiše na nevene koje je pradeda sejao ispred naše porodične kuće. Pred očima mi odmah blesne slika letnjeg dana i trogodišnje mene u polju tih nevena kako ližem lizalicu u istoj narandžastoj nijansi. Sećam se da sam uvek želela lizalicu kad gledam tu sliku. Mogla bih Naru slikati, mislim se sa nekom žutom lizalicom u ovom polju maslačaka da i ona ima sačuvano sećanje na nepokošene travnjake detinjstva pa da jednog dana kad bude gledala kroz prozor ćerkine sobe može da otputuje sve do bezbrižnog lizanja lizalice sa ukusom limuna u polju maslačaka ispred prozora svoje prve sobe. 
 
Današnji recept nazvaćemo letnje rolnice ne samo zato što nam se može već i zato što objedinjuju sve što letnji obrok treba da poseduje a to je simfonija povrća u svim duginim bojama, slanoća fete da nadoknadi odsustvo mora, hrskavo testo za pitu koje ostaje hrskavo i sutra i brzina spremanja sa kojom se svaki letnji obrok diči. Ove rolnice možete spremiti za doručak, ručak, večeru ili kao savršeno posluženje uz piće za letnja okupljanja sa prijateljima. Izaberite super sveže povrće koje uvek možete pronaći u Lidlu i uživajte u letu bezbrižno kao dete. 
  • 500g kora za pitu Sljubavlju domaće
  • 1/2 male glavice ljubičastog kupusa
  • 1/2 male glavice zelenog kupusa
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika šilja
  • 2 struka mladog luka
  • maslinovo ulje
  • so i biber
  • 250g feta sira Pilos
  1. Isecite povrće na tanke trakice slične veličine. Smestite ih u činiju i prelijte sa malo maslinovog ulja pa začinite sa dosta bibera i mrvicom soli imajući na umu da je feta dosta slana. Mešajte kratko dok povrće ne odmekne malo i ostavite sa strane.
  2. Kore isecite na četvrtine tako da dobijete 4 kvadrata od jedne kore. Uzimajte po dva kvadrata pa gornji premažite sa malo ulja. Rotirajte ih tako da jedan ćošak bude direktno ka vama okrenut i negde blizu sredine rasporedite kašičicu fete, a preko fete ono začinjeno povrće. Preklopite ćošak, jednu i drugu stranu tako da paketić izgleda kao pismo i onda počnite da rolate u svitak.
  3. Nastavite sa ostalim rolnicama pa ih pržite na malo dobro zagrejanog ulja dok ne porumene sa obe strane. Kada su pečene smestite ih u jednom sloju na metalnu mrežu kako bi ostale hrskave što duže.
  4. Služite ih uz grčki jogurt ili omiljeni ljuti sos.
(Visited 187 times, 1 visits today)