Moji roditelji su najveći ljubitelji talasa koje poznajem. Oni su nevreme na moru doživljavali kao priliku da se bace u najveće talase koje more ima da ponudi. Ja nikada nisam marila za to da me voda bacaka kako joj se ćefne i da uklanjam morsku travu tamo gde joj mesto nije, ali sam redovno išla za njima jer je bilo uzbudljivo. Od kada su se otarasili Vanje i mene leta provode na obalama Grčke, a tamo se talasi dešavaju bez kiše i svih drugih manje prijatnih stvari. Iznajmili bi kola i onda bi se vozikali po ostrvu u potrazi za onim čudesnim plažama što bacaju penu u visinu. Na tim putešestvijima su se silno gubili, cerekali, treskali o kamenje i usput pravili magične slike na kojima se uvek videlo koliko su srećni. Da se nisu od svih mora rodili baš na ovom Panonskom, verujem da bi moji roditeljo zasigurno bili surferi. 

Za razliku od njih ja bih se u Grčku prvenstveno vratila zbog kolača. I kola bih iznajmila da obiđem ceo arhipelag u potrazi za onim najlepšim. Dok to ne dođe na red u svojoj malecnoj kuhinji spravila sam ovaj grčki kolač koji se zove portokalopita (pita sa narandžom) koji je nadasve dostojan svih onih bogova sa Olimpa. I sve to zbog tečnog zlata zvanog sirup. Kore za pitu se osuše i onda rasprše na sitne komade pa se utope u bogato testo od jaja, narandže i grčkog jogurta. Ispečen kolač se momentalno zalije sa hladnim sirupom i ostavi da se ohladi preko noći. Služite ga obavezno sa kuglom burbon vanila sladoleda i samo gledajte kako se topi preko sočnih prevoja ovog prelepog deserta. Najlepši jogurt grčkog tipa potražite u Lidlu i onda ste sasvim opremljeni da oživite najlepši deo Grčke u vašem domu. 

sirup

  • 600g krisal šećera
  • 4 narandže, sok i kora
  • 600ml vode
  1. Prvo skuvajte sirup. U šerpu sipajte šećer, sok i koru narandže i vodu. Promešajte dobro i stavite da kuva iznad tihe vatre.
  2. Kada se sav šećer istopi pojačajte malo vatru pa krčkajte dok se ne ugusti u sirup kao za baklavu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga sasvim ohladite u frižideru.

kolač

  • 500g kora za pitu Cehfs Select
  • 4 jajeta
  • 200g grčkog jogurta Pilos
  • 250ml sveže ceđenog soka naradže
  • kora 2 narandže
  • 200ml ulja Vita Dor
  • 250g kristal šećera Castello
  • 1 kesica praška za pecivo

dodatno
1 narandža isečena na tanke kolutove
1 pakovanje burbon vanila sladole  Gelatelli

  1. Ugrejte rernu na 130°C. Razdvojite svaku koru pojedinačno i zgužvajte ih kao harmoniku pa ih poređajte na pleh. Sušite ih u rerni oko 1h ili dok ne postanu dovoljno suve da se rasprše kad ih stisnete u šaci. Usitnite sve kore na  komadiće.
  2. U činiji mutite jaja sa šećerom 5 minuta. Dodajte jogurt, ulje, sok i koru narandže i peci prah pa ih sjedinite mikserom.
  3. Dodajte šaku po šaku usitnjenih kora i mešajte špatulom da se se ne bi slepile. Kore moraju da budu dobro nakvašene pa ukoliko vam se čini pred kraj da nema tečnosti nemojte dodati sve.
  4. Zagrejte rernu na 180°C. Kalup dimenzija 25×35 ili 30-35cm prečnika podmažite i obložite papirom za pečenje. Prebacite smesu u kalup i poravnajte površinu. Poređajte kriške narandže po vašem ukusu i pecite kolač 40-50 minuta. Zabodite čačkalicu u sredinu da proverite da li je kolač pečen, ako izađe čista spreman je, u surptonom nastavite pečenje.
  5. Vreo kolač prelijte hladnim sirupom, ali sačuvajte oko 1.5dl sirupa. Ohladite ga u frižideru najbolje preko noći.
  6. Služite kolač sa kuglom sladoleda od vanile prelivenim sirupom.
(Visited 935 times, 1 visits today)