Srele smo juče onu baku što uvek ima mrlju na desnoj nogavici, brkove koji joj vire ispod maske i sve recitacije čika Jove Zmaja u glavi, koje je naučila još kad je bila dete. Nara je uvek gleda podozrivo naročito kad je baka ćušne po glavi kao što mačku ćušnuli u jednoj od pesama. Saslušamo ih sve ipak, ja posebno zato što su to iste pesme koje je meni baka recitovala pa ih sričem u sebi zajedno sa njom. I ona je iz Melenaca kao moja Milena. Čini se da se u tom selu između njive i crkve čitalo dosta poezije. Posle poezije malo se ljuljamo i sunčamo, skupljamo maslačke po travi i tražimo one bubamare što se ne daju uhvatiti lako, a onda natrag kući na ručak i spavanje. 

U ovim krajevima mnoga domaćinstva imaju naviku da jedan ručak zamene slatkim testom, pa to onda bude neka čorba i palačinke, nasuvo sa makom ili kada je dan baš specijalan dese se i krofne na stolu. Tako je bilo i kod nas ove nedelje. Prvi put pravim francuske krofne od brioš testa jer sam prema krofnama koje nisu babine bila nepoverljiva kao Nara prema staroj komšinici. Istina je ipak da je ovo testo čista poezija. Sa brašnom se sjedine silna jaja i još više predivnog putera iz čega nastane najmekše testo koje ste ikada probali. Posebna pogodnost ovog recepta je u tome što ga treba spremiti dan ranije kako bi testo sporo fermentisalo u frižideru tako da ne morate ustajati u 6  ujutru da biste spremili krofne za ručak. Dovoljno je da ih izvadite na toplo kada se probudite i do ručka će biti spremne i mirisne na vašoj porodičnoj trpezi na oduševljenje svih ukućana. Predivne sastojke za ovaj recept lako možete pronaći u Lildu što će dodatno olakšati pripremu i ostvarenje svih vaših krofničastih snova.

testo za brioš

  • 1kg brašna Castello
  • 125ml mlakog mleka Pilos
  • 10g suvog kvasca Belbake
  • 2 kašičice soli
  • 115g šećera Castello
  • 6 jaja + 1 jaje za premazivanje
  • 250g putera blago omekšalog ali i dalje hladnog u sredini Pilos
+

šćer pomešan sa cimetom za umakanje

  1. Pre nego što počnete sa pravljem testa potrebno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. Od momenta kada dodate puter, za mešenje testa koristite stoni ili ručni mikser, nikako ruke kako se puter ne bi previše otopio.
  2. U činiju sipajte 600g brašna, so i šećer pa promešajte. U posudi sa mlakim mlekom pomešajte kvasac i malo šećera pa pustite 5 minuta da se aktivira zatim ulijte u brašno. Dodajte zatim i jaja i počnite da mesite. Mesite testo 10 minuta dodajući po kašiku brašna dok testo ne prestane da se lepi za prste. 
  3. Kada ste postigli elastično testo koje se tek blago lepi dodajte puter. Sada je vreme da uključite mikser ukoliko do sad niste. Mesite srednjom brzinom i dodajte kocku po kocku putera. Kada potrošite sav puter nastavite da mutite dok testo ne počne da se odvaja od posude. 
  4.  Ostavite testo da odmara 30 minuta na nekom ne previše toplom mestu, najbolje u ugašenoj rerni.
  5. Testo će nadoći za tih 30 minuta pa ga nakon tog period kratko premesite i ponovo stavite u čistu činiju, pokrijte ga folijom i ostavite u frižider na 12h. 
  6. Sutradan testo izvadite iz frižidera i istanjite na 1cm do 1.5cm debljine. Vadite krugove kalupom prečnika oko 7cm. Stavite ih na tacnu i pokrijte pa ih pustite da se dižu na nekom toplom mestu. Ja uvek dižem testo u rerni jer nalazim da mi tako uvek uspe. Krofnice treba da se odmaraju barem 1.5 sat zbog toga što će im treba vremena da postignu sobnu temperaturu duže jer je testo prethodno bili u  frižideru.
  7. U dubokom tiganju zagrejte 1l ulja na 180°C. To je optimalna temperatura za savršene krofne. Ubacujte narasle krofnice tako da strana koja je bila na gore sada bude na dole i poklopite ih. Nakon nekoliko minuta ili kad donja strana fino porumeni otklopite i okrenite ih. Nemojte ih više poklapati. Između svake ture prženja, dozvolite ulju da se dovoljno zagreje pre ubacivanja novih krofni.
  8. Krofne direktno iz ulja ubacujte u šećer sa cimetom. Nakon toga kada se malo prohlade napunite nadevom po želji ili karamel kremom kao ja.

karamel krem

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera Castello
  • 3.5 kašike brašna Castello
  • 500ml mleka Pilos
  • 125g putera sobne temperature Pilos
  • 100g karamel namaza Duc de Couer
  1. Žumanca pomešajte sa brašnom, šećerom i malo mleka kao za puding. Mleko stavite da se kuva u šerpici, kada proključa dodajte smesu od žumanaca uz mešanje. Ostavite pokriveno da se ohladi do sobne temeprature.
  2.  Puter umutite kremasto pa dodajte karamel namaz, a zatim dodajte kašiku po kašiku ohlađenog pudinga od žumanaca. Krofne punite ovim kremom kada se malo prohlade.
(Visited 743 times, 1 visits today)