Mamina baklava sa makom je recept koji sam odavno trebal. Kad god bi je pravila naše guzice su virile iz frižidera u gluvo doba noći, a kuhinjski pod, naročito u predelu oko frižidera, bio bi ulepljen od sirupa isto kao što biva u sezoni lubenica. Obožavali smo je. Mama obično nije stizala na red, nekad ni da proba, ali večito pravilo u kući je nalago da „Koga nema ni tala  mu nema.“ Baća, tata i ja smo to očigledno mnogo ozbiljnije shvatali od nje. Uvek sam se čudlia kako je moguće da nešto toliko slatko može u toj meri da stane u stomak. Nikada se nisam odvajala od tepsije dok ne slistim minimum dva parčeta kao da su od vazduha, a ne od tone šećera, al´ avaj ko će se opterećivati takvim detaljima. Da život ne misli da treba da uživamo u šećeru ne bi nam nudio baklavu. Sad nastupa onaj deo u kom vam objašnjavam koliko je ovo najbolji recept za baklavu sa makom koji postoji na celom svetu. Biće vam teško da mi verujete i već vam opraštam, ali ipak pre nego što me otpišete kao lažljiivicu vi je ipak prvo probajte.

Važna stvar je da znate da sam ja nepopravljivi esteta, te sam kompromitovala ukus ove baklave zarad njene fotogeničnosti. Zato budite pametniji od mene i ignorištite njen izgled na ovim slikama pa se držite dobrog starog slaganja kora u tepsiju sa puno slojeva fila od maka. Samo tako ćete doživeti pun potencijal ovog božanstvenog deserta, što u prevodu znači maksimalna količina maka u svakom zalogaju. Bez daljeg trtljanja ostavljam vas sa receptom, prizorima naše divne Vojvodine i ovog polja maka u kom se mamina baklava osećala kao kod kuće, a i mi zajedno sa njom. 

baklava

  • 1/2kg kora za pitu
  • 4 jaja
  • 2,5dl jogurta
  • 2,5dl ulja
  • 2,5dl šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 400g mlevenog maka u vakumu

sirup

  • 900g šećera
  • 1,5l vode
  • 2 limuna isečena na kolutove
  1. Prvo skuvajte sirup tako što ćete šećer prokuvati sa vodom dok ne dobije sirupastu viskoznost. Ostavite ga da se ohladi sa potopljenim kriškama limuna. Ovaj korak možete uraditi i nekoliko dana ranije.
  2. U činiji penasto umutite jaja sa šećerom pa im dodajte jogurt, ulje i prašak za pecivo. Promešajte i zatim umešajte mak. Možete ga koristiti odmah ili ostaviti preko noći u frižideru kada će postati gušći i lakši za rad.
  3. U tepsiju ređajte po dve kore za pitu prethodno premazane sa malo ulja, pa na njih stavite deo fila. Ređajte tako dok ne potrošite kore.
  4. Premažite i gornju koru sa uljem, pa isecite parčad po želji i stavite baklavu u rernu zagrejanu na 200°C. Pecite nekih 30 minuta dok ne porumeni. Po vađenju momentalno prelijte ravnomerno sa hladnim sirupom i ostavite da se sasvim ohladi pre nego što stavite u frižider.
(Visited 831 times, 1 visits today)