Proleće je predivno doba godine za otkrivaje novih ukusa. Svuda oko nas posle duge zimske pauze ponovo bivaju dostupne sveže namirnice koje samo čekaju našu maštu da ih pretvori u fenomenalan obrok. Ove godine na našem repertoaru nalazi se zelena špargla. To je povrće za čiji uzgoj je potrebno mnogo strpljenja i predanosti i pravo da vam kažem divim se tim ljudima koji su skontali da vredi čekati pet godina i brinuti o biljci pre nego što nastupi uživanje u njenim plodovima. Ja sam lično u stanju sa očajem da otpišem biljčicu posle nedelju dana jer ne mrda i da mi nije Andreja ne bih uvek otkrila da se strpljenje isplati, a takođe da biljke prilično ne vole kad neko zuri u njih i vrši pritisak.
Špargla je dakle biljka koja voli da raste natenane, ali zato kada se nađe u kuhinji potrebno je svega nekoliko minuta da se transformiše u magiju na tanjiru. Njen ukus me najviše podseća na zrno presnog graška, ukus koji pamtim još iz detinjstva. Špargle takođe puckaju pod zubima na veoma zabavan način i to ih čini pogodnim za kombinovanje sa blagim ukusima i kremastim teksturama. Francuzi su dabome carevi kada je u pitanju spajanje suptilnih namirnica i zato sam ja iskombinovala šparglu sa njihovim sosom od putera i limuna. U ovoj kombinaciji odlučila sam se za njoke umesto paste, ali svakako možete obariti testeninu po svojoj žeji, međutim njoke su pre ubacivanja u sos prepržene na malo putera što im daje slast i malo više onog al dente momenta koji u kremastim sosevima ipak nedostaje. Kada je sos u pitanju, to ćete jednostavno morati da probate jer nemam reči da opišem koliko radosti pružaju limun, puter i svilenkasta pavlaka kada se spoje na pravi način.
Kada birate šparglu odlučite se za one kojima su ti cvetni vrhovi uspravni i fino čvrsti jer je to znak da je sveža i da će biti preukusna. U Lidlu sam odabrala dve veze, jer su bile neodoljivo lepe tako da nas za vikend čeka prava gozba. Recept za ovo proleće u činiji pronađite na dnu stranice.