Proleće je predivno doba godine za otkrivaje novih ukusa. Svuda oko nas posle duge zimske pauze ponovo bivaju dostupne sveže namirnice koje samo čekaju našu maštu da ih pretvori u fenomenalan obrok. Ove godine na našem repertoaru nalazi se zelena špargla. To je povrće za čiji uzgoj je potrebno mnogo strpljenja i predanosti i pravo da vam kažem divim se tim ljudima koji su skontali da vredi čekati pet godina i brinuti o biljci pre nego što nastupi uživanje u njenim plodovima. Ja sam lično u stanju sa očajem da otpišem biljčicu posle nedelju dana jer ne mrda i da mi nije Andreja ne bih uvek otkrila da se strpljenje isplati, a takođe da biljke prilično ne vole kad neko zuri u njih i vrši pritisak.

Špargla je dakle biljka koja voli da raste natenane, ali zato kada se nađe u kuhinji potrebno je svega nekoliko minuta da se transformiše u magiju na tanjiru. Njen ukus me najviše podseća na zrno presnog graška, ukus koji pamtim još iz detinjstva. Špargle takođe puckaju pod zubima na veoma zabavan način i to ih čini pogodnim za kombinovanje sa blagim ukusima i kremastim teksturama. Francuzi su dabome carevi kada je u pitanju  spajanje suptilnih namirnica i zato sam ja iskombinovala šparglu sa njihovim sosom od putera i limuna. U ovoj kombinaciji odlučila sam se za njoke umesto paste, ali svakako možete obariti testeninu po svojoj žeji, međutim njoke su pre ubacivanja u sos prepržene na malo putera što im daje slast i malo više onog al dente momenta koji u kremastim sosevima ipak nedostaje. Kada je sos u pitanju, to ćete jednostavno morati da probate jer nemam reči da opišem koliko radosti pružaju limun, puter i svilenkasta pavlaka kada se spoje na pravi način. 

Kada birate šparglu odlučite se za one kojima su ti cvetni vrhovi uspravni i fino čvrsti jer je to znak da je sveža i da će biti preukusna. U Lidlu sam odabrala dve veze, jer su bile neodoljivo lepe tako da nas za vikend čeka prava gozba. Recept za ovo proleće u činiji pronađite na dnu stranice.

  • 1 veza zelenih špargli
  • 1kg belog krompira
  • 100-150g brašna
  • kukuruzni skrob za pospipanje
  • 1 kašičica soli
  • 2 žumanca
  • 50g putera Pilos

za sos od limuna:

  • 1 limun kora i sok
  • 500ml pavlake za kuvanje Pilos
  • 150g hladnog putera Pilos 
  • crni biber
  1. Zamesite njoke tako što ćete obariti krompir u ljusci. Čim se dovoljno skuva da viljuška prolazi kroz njega procedite vodu u kojoj se kuvao i ostavite ga da se prosuši u sopstvenoj pari. Kada se malo ohladi oljuštite krompir i narendajte ga u jednu veću posudu. Posolite, razbijte unutra žumanca i dodajte brašno pa bez mnogo pristiska sjedinite testo u loptu.
  2. Na površini pobrašnjenoj skrobom razvaljajte mali komad testa u zmijicu pa isecajte  njoke veličine 2-3cm. Ponovite postupak sa preostalim testom. Kuvajte ih u slanoj ključaloj vodi na srednje tihoj vatri dok ne isplivaju na površinu, a tako skuvane odlažite ih na tacnu prethodno nauljenu maslinovim uljem kako se ne bi osušile.
  3. Špargle pripremite tako što ćete im odlomiti krajeve na mestima gde prirodno pucaju, a zatim  ih kuvajte u ključaloj slanoj vodi  2-5 minuta, samo toliko da fino pozelene. Po vađenju iz šerpe stavljajte ih u ledenu vodu da zaustavite kuvanje. Kada se ohlade nasecite ih na veličinu jednog zalogaja.
  4. Za sos od limuna u šerpu ili dubok tiganj sipajte pavlaku za kuvanje i narendanu koru jednog limuna. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne pojave balončići na obodima tečnosti. Zatim ubacujte kockicu po kockicu hladnog putera i mešajte. Bitno je da puter bude hladan i da ne ubacujete više od jedne kockice dok se prethodna ne rastopi. Tako ćete dobiti savršenu emulziju i gust sos. Kada potrošite sav puter dodajte malo soli i sklonite sos sa vatre pa mu dodaje sok od pola limuna ili ceo ukoliko limun nije prekiseo. 
  5. Pre nego što ih dodate u sos njoke prepržite na malo putera tako da porumene i postanu hrskave spolja. 
  6. Pomešajte njoke i šparglu sa sosom pa dodajte malo vode u kojoj su se kuvale njoke da bi razbistrili sos. Služite odmah.
(Visited 411 times, 1 visits today)