Obrok koji porodica jede na okupu je zasigurno najvažniji porodični ritual. Dok sam odrastala takvi obroci su bili zaista retki i isključivo rezervisani za vikende, ali kako smo Vanja i ja postajali tinejdžeri čak ni ručak nedeljom nije bio sigurna stvar. Postojali su trenuci ipak, naročito u jesen kada padne prva kiša da mama i tata ispeku palačinke, pa se svi spontano nađemo u kuhinji privučeni opojnim mirisom vrućeg testa i zime koja dolazi. Onda tata pusti muziku i svi navalimo na smeh i slatke zalogaje. 

Naravno kada porodica ima samo dva člana, mnogo je lakše okupiti se oko stola. Kod Andreja i mene u startu su to bile večere. Kad kažem večera ne mislim 5-6 sati popodne, mislim 9-10 uveče. Onda je hrana počela da se lepi za naše tibice pa smo večeru pomerili za kad kome odgovara. Čim dođe proleće, svaki zajednički obrok liči na piknik kako ih sve jedemo u dvorištu, tamo ispod lipe zajedno sa celom porodicom vrabaca koji su se tu uselili iste godine kad i mi. Sto na kom ručamo napravio je Andrejka sa svojih deset prstiju i to mi je omiljeni komad nameštaja u celoj kući jer je sjajan i dovoljno širok da može da ugosti celu našu familiju i pruža nam toliko mogućnosti za uživanje tokom cele baštenske sezone.

Hrana koja se sprema za porodicu treba da poštuje samo jedno pravilo, a to je da svaki član uživa u njenim ukusima. Naravno, što je veći broj članova, to je teže ispoštovati ovo pravilo, međutim tu nastupaju klasici kojima većina ljudi ne može lako da odoli. Danas sa vama delim recept za pohovanu piletinu, fino začinjenu sa hrskavom koricom i sočnim mesom. Pošto smo mi familija koja voli da jede prstima, sve što možemo mi stavljamo u sendvič, pa je to bila sudbina i ove piletine. Piletina je marinirana u kiselom mleku čija kiselina osigurava predivno sočno meso. Uz to sam pripremila sos baziran na majonezu i kiselom mleku, čija blaga podloga savršeno ističe aromatične biljke kao njegov glavni element. Pored osnovnih sastojaka, ove mekane zemičke i svežu iceberg salatu koja zaokružuje sve ukuse zgrabila sam u Lidlu, zajedno sa slasnim kuvanim kukuruzom koji ako do sad niste probali zaista ne znate šta propuštate. Sve u svemu garantujem vam puno zabave i uživanja uz ove slasne sendviče sa vašim najdražim ljudima. Recept vas čeka na dnu ove stranice.

  • 1kg pilećeg belog mesa
  • 500ml kiselog mleka Pilos
  • so
  • 1 kašika mlevene slatka paprike Kania
  • 1 kašika belog luka u granulama
  • 400g brašna Castello
  • 1 peci prah Belbake
  • 500ml ulja za prženje

za dresing:

  • 100g majoneza Kania
  • 50g kiselog mleka Pilos
  • 50g kisele pavlake Pilos
  • 1 kašika sitno seckanog začinskog bilja (vlašac, mirođija, peršun i/ili bosiljak)
  • biber
  • 2 čena belog luka ispasiranog
  • 1 kašičica soka od limuna

za sendvič:

  • burger zemičke Mcennedy
  • gauda u listićima Bluedino
  • iceberg salata seckana na trakice
  1. Pileće meso isecite na manje komade pa ga sa svih strana začinite solju, mlevenom paprikom i belim lukom u granulama. Stavite ga u posudu sa poklopcem i zalijte kiselim mlekom koje ste prethodno blago umutili kašikom. Sve dobro promešajte i ostavite pokriveno u frižideru na 1h ili preko noći.
  2. U jednu širu posudu pomešajte brašno, malo soli, peci prah i možete dodati još malo belog luka u granulama kao i ljute mlevene paprike za bogatiji ukus korice.
  3. Zagrejte ulje u posudi za prženje. Ja sam koristila manju šerpicu i pržila po dva parčeta mesa. Na taj način se potroši manje ulja, a važno je da ulje bude dovoljno duboko kako piletina ne bi bila u kontaktu sa dnom šerpe i tako izgorela.
  4. Kada se ulje dobro zagreje, uvaljajte jedan po jedan komad piletine u pripremljeno brašno, prethodno dozvolite da se ocedi višak marinade pa ga pržite u ulju na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane dok korica ne dobije finu zlatnu boju. 
  5. Sos možete napraviti i dan ranije tako što ćete pomešati sve sastojke i ostaviti poklopljeno u frižideru dok vam ne zatreba.
  6. Zemičke presecite na pola pa ih blago istostirajte sa unutrašnje strane. Dok su tople na donju krišku stavite listić gaude, preko toga jednu kašiku aromatičnog sosa, hrskavi komad piletine, gomilicu sveže icebreg salate, još malo sosa i preklopite toplom kriškom zemičke pa navalite.
  7. Služite uz kuvani kukuruz šećerac, još sveže salate i pomfrit.
(Visited 153 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *