Prvi moj susret sa španskom kuhinjom bio je 2006. godine u samoj Španiji. Dve Sofije i ja probale smo sve što je bilo na repertoaru, od paniranih lignji i ružičastih škampa do svežeg grožđa čijeg naziva na španskom nismo uspele da se setimo. Sećam se tih lignji, hrskavih, a istovremeno mekih kao puter, začinjenih samo limunovim sokom. Za mene je to i dalje jedno od najsavršenijih obroka. Jedna Sofija je svoj odnos sa tom kulturom proširila na studijama pa je nekoliko leta provela među Špancima i po povratku prenosila nam sve svoje utiske. Pored mlađanih Španaca najveći utisak na nju su ostavili tapasi. Sećam se koliko se mučila da objasni šta je to, svesna da neko ko nije doživeo tapas, ne može da poima njihovu veličanstvenost. Ja sam je uvek slušala sa punom pažnjom i silno želela da saznam o čemu govori.

Godine 2012. provela sam radno leto u Americi, na kraju kojeg sam sebe častila posetom dobrog prijatelja u Njujorku. Nemojte zamišljati ništa glamurozno sa moje strane. Čitavo leto sam čistila sobe i jastoge, a u Njujork sam stigla autobusom u svojim gumenim crvenim čizmama, od one tvrde gume koja je namenjena za blato do kolena i koje i dan danas sa radošću šetam po bašti. Međutim moj prijatelj Srđan koji nije bio tu na dan mog dolaska, a koji je uvek imao osećaj za glamur, priredio mi je uzbudljivu dobrodošlicu u kojoj mi je uz pomoć pisama, pokazao svoja omiljena mesta u gradu i na svakim od tih mesta me nahranio. Za kraj tog dana, u pismu je bila adresa tapas bara u kom me je ugostila njegova predivna prijateljica i poslužila mi čašu vina i jelo po kome je to mesto u dobilo ime Gambas Pil Pil. Ponovo krajnje jednostavno jelo koje se sprema za veoma kratko vreme i oslanja se samo na kvalitet i svežinu osnovnih sastojaka koje čine maslinovo ulje, kozice, beli luk, čili, limun i peršun. 

Nakon toga istraživala sam tapas i shvatila da to može biti bilo šta dok god je hrana koja se lepo slaže sa pićem u kojem uživate, dok god koristite kvalitetne sastojke koji su sami po sebi ukusni i dok god na stolu postoji izbor jela koje možete da jedete prstićima, uz pomoć čačkalice ili parčeta hrskavog hleba. Pošto je u Lidlu nedelja Španije i dostupni su fantastični sastojci, od svežih kozica, preko spremnih paniranih lignjji, maslina punjenih inćunima, dimljene šunkice i impresivne selekcije vina, nisam mogla da odolim pa sam pripremila moju verziju tapas gozbe i omiljenih zalogaja. Najiskrenije vam kažem, dok smo jeli mogla sam da osetim ta daleka mesta i osećaj koji te prati dok otkrivaš nove i uzbudljive destinacije. Nadam se da će recepti koje danas delim i vama omogućiti da otputujete na neka egzotična mesta. 

Gambas Pil Pil

Pikantno jelo koje odiše svežinom limuna i svežeg peršuna kao i spojem kontrastnih tekstura hrskavog hleba i puterastih kozica. 

  • 500g svežih kozica Sol&Mar
  • 10 kašika maslinovog ulja Sol&Mar
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • 4 čena belog luka sitno seckana
  • 2 kašike sitno seckanoog peršunovog lista
  • limun 
  • 1 sveža čili paprika tanko seckana (opciono)
  • kriške ćabate prepečene na malo maslinovog ulja
  1. Kozice prethodno odmrznite na sobnoj temepraturi, pa ih zatim očistite i stavite sa strane dok vam ne zatrebaju. 
  2. U tiganj sipajte maslinovo ulje,tucanu papriku, čili i beli luk i na tihoj vatri dinstajte nekoliko minuta dok ulje ne poprimi aromu luka i čilija ali ne dozvolite da vam luk zagori. 
  3. Taman kada se ulje fino zagreje ubacite kozice i pecite ih 2 minuta sa obe strane.  
  4. Skinite tiganj sa vatre i prespite sadržaj u posudu u kojoj ćete služiti jelo. Završite sa svežim peršunom i sveže cenjenim sokom limuna. 
  5. Služite sa hrskavim hlebom.

Panirane lignje i ajoli sa limunom

Jelo blagog ukusa, najukusnije dok je toplo začinjeno sa dosta svežeg limuna.

  • 1 pakovanje paniranih lignji Sol&Mar
  • limun
  • 2dl majoneza
  • 2 čena belog luka
  • ulje za prženje
  1. Pripremite ajoli tako što ćete majonez pomešati sa pasiranim belim lukom, narendanom korom 1/2 limuna i sokom limuna po ukusu. Začinite biberom.
  2. Lignje ispržite u dubokom ulju pa ih stavite na ubrus da se ocedi višak masnoće. Služite ih tople uz ajoli i kriške limuna. 

Kroketi sa dimljenom šunkom i čili ajoli

Još jedno klasično tapas jelo, idealno ukoliko imate višak bešamela ili šunke. Spolja božanstveno hrskavo, a unutra kremasto i blago, zadovoljavaćuje kao topljeni sir. 

  • 500g dimljene šunke Pikok nasečene na sitne kockice
  • 2 kašike brašna
  • 50g putera Pilos
  • 1 kašika ulja
  • 500ml mleka Pilos
  • so
  • limun
  • muskatni orah (opciono)
  • 2 kašičice sušenog bosiljaka
  • 5 jaja
  • brašno
  • prezle
  • ulje za prženje
  • 2dl majoneza
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 1 kašičica harisa paste (opcino) 
  1. U činiji pomešajte majonez, pasiran beli luk, čili i harisu i ostavite u frižider dok vam ne zatreba.
  2. U šerpu sipajte ulje i puter. Istopite puter na tihoj vatri i momentalno ubacite brašno. Mešajte varjačom da se dobro povežu.
  3. Kada brašno blago potamni, posle 5 minuta počnite da ulivate malo po malo mleka, svaki put mešajte dok smesa ne postane glatka i bez grudvica.
  4. Kada utrošite svo mleko, začinite po ukusu i ubacite šunku i bosiljak. Smesa treba da bude malo gušća od pudinga i glatka. 
  5. Ostavite tako pripremljenu smesu da odstoji pokrivena u frižideru 4h ili preko noći.
  6. Ohlađenu smesu valjajte u kuglice. Nakon toga svaku kuglicu uvaljajte u brašno, zatim u ulupana jaja, a nakon toga u prezle. Ukoliko želite hrskaviji spoljnji sloj možete ih dva puta uvaljati u jaja i prezle.
  7. Pržite ih dubokom ulju nekoliko minuta sa obe strane na srednjoj vatri dok ne porumene. 
  8. Služite ih tople ili na sobnoj temperaturi sa čili ajolijem.
(Visited 444 times, 1 visits today)