Prvi maj je prošao krajnje neslavno. Truckali smo se skoro dva sata da bismo uleteli u more ljudi koji su zaisgurno kao i mi smislili da provedu miran dan u šetnji oko Palićkog jezera. Umesto toga svi smo šetali sabijeni kao sardine između štandova sa pljeskavicama, kurtoš kolačima i prasićima na ražnju, većina nas sa misijom da ne izgubimo decu koja su se odmetnula.
Glavni uspeh dana bio je to što smo u više navrata uspeli da sprečimo Naru da upadne u nekoliko fontana i kavez sa divljim zverima. Njoj smo potpuno poremetili dnevnu rutinu zbog čega nas je gledala ispod namrštenih obrva veći deo vremena. I pored toga sprijateljila se sa fokom kojoj kao i njoj nije bio dan, a kada je konačno zaspala mi smo se prostrli po travi i iza zatvorenih očiju zamišljali mir i tišinu našeg doma.
Zato ovaj vikend ostajemo tu gde smo. Imamo tart u fižideru sa najkremastijim mileram kremom i svežim voćem koji ćemo jesti na ljuljašci ispod lipe. Mileram već godinama koristim u kolačima, naročito kad mi treba brz krem za lagane voćne kolače. Ove nedelje mileram je na popustu u Lidlu tako da je Andrej napunio frižider što znači da je sezona kremastih deserta otvorena.
prhko testo
- 250g brašna Castello
- 150g šećera Belbake
- 125g putera Pilos
- prstohvat soli
- 3 žumanca
- U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte kockice hladnog putera i utrljavajte ih vrhovima prstiju u brašno dok ne dobijete grudvice ne veće od zrna graška.
- Dodajte žumanca i mešajte uz pomoć noža za puter. Tačnije secite smesu u obliku krsta sve dok se sastojci ne pomešaju. Onda ih istresite na radnu površinu i stiskajte ih ka sredini kao da želite da ih zalepite u jednu kuglu. Ukoliko je smesa previše suva navlažite ruke sa hladnom vodom pa nastavite sve dok ne dobijete kompaktnu loptu.
- Istanjite u disk, zamotajte u foliju i dobro ohladite u frižideru, minimum 1h. Nakon toga zagrejte rernu na 200°C. Testo istanjite između dva papira za pečenje u krug dovoljan da prekrije ceo pleh za tart prečnika oko 22cm. Pleh podmažite i pospite brašnom, dno obložite papirom za pečenje. Utisnite testo u pleh i isecite višak. Vratite u frižider na 30 minuta.
- Isecite papir za pečenje u krug koji taman prekriva tart pa ga napunite pirinčem do gore i rasporedite ga uz ivice testa kako bi im prirnač pružio potporu prilikom pečenja. Pecite 10 minuta ili dok rub ne porumeni. Izvadite iz rerne i pažljivo uklonite pirinač i papir za pečenje pa vratite u rernu na još 10 minuta dok dno tarta ne počne da rumeni.
- Dok je topao pažljivo odlepite rubove ako su se nege zalepili za pleh ali ga ostavite da se sasvim ohladi u plehu pre nego što ga izvadite na tanjir za posluživanje.
krem od milerama
- 200g milerama Pilos
- 250g maskarpone sira Milbona
- 200g šećera u prahu Belbake
- 500ml slatke pavlake Bianca Lieve
- kora 1 limete ili limuna
- Mileram, maskarpone, koru citrusa i šećer u prahu umutite kremasto. Dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite na najjačoj brzini dok ne dobijete svilenkast i srednje čvrst krem.
sastavljanje tarta
- 250g svežih jagoda
- borovnice
- drugo bobičasto voće po izboru
- 4 kašike džema od jagoda, opciono
- Koru stavite na tanjir za posluživanjei premažite dno sa džemom od jagoda ako ga koristite.
- Sipajte mileram krem i rasporedite ga po unutrašnjosti tarta. Na kraju pobacajte jagode koje ste prethodno iseckali zajedno sa drugim voćem
(Visited 504 times, 1 visits today)