Prvi maj je prošao krajnje neslavno. Truckali smo se skoro dva sata da bismo uleteli u more ljudi koji su zaisgurno kao i mi smislili da provedu miran dan u šetnji oko Palićkog jezera. Umesto toga svi smo šetali sabijeni kao sardine između štandova sa pljeskavicama, kurtoš kolačima i prasićima na ražnju, većina nas sa misijom da ne izgubimo decu koja su se odmetnula. 
Glavni uspeh dana bio je to što smo u više navrata uspeli da sprečimo Naru da upadne u nekoliko fontana i kavez sa divljim zverima. Njoj smo potpuno poremetili dnevnu rutinu zbog čega nas je gledala ispod namrštenih obrva veći deo vremena. I pored toga sprijateljila se sa fokom kojoj kao i njoj nije bio dan, a kada je konačno zaspala mi smo se prostrli po travi i iza zatvorenih očiju zamišljali mir i tišinu našeg doma. 
 
Zato ovaj vikend ostajemo tu gde smo. Imamo tart u fižideru sa najkremastijim mileram kremom i svežim voćem koji ćemo jesti na ljuljašci ispod lipe. Mileram već godinama koristim u kolačima, naročito kad mi treba brz krem za lagane voćne kolače. Ove nedelje mileram je na popustu u Lidlu tako da je Andrej napunio frižider što znači da je sezona kremastih deserta otvorena. 
 
 
 

prhko testo

  • 250g brašna Castello
  • 150g šećera Belbake
  • 125g putera Pilos
  • prstohvat soli
  • 3 žumanca
  1. U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte kockice hladnog putera i utrljavajte ih vrhovima prstiju u brašno dok ne dobijete grudvice ne veće od zrna graška. 
  2. Dodajte žumanca i mešajte uz pomoć noža za puter. Tačnije secite smesu u obliku krsta sve dok se sastojci ne pomešaju. Onda ih istresite na radnu površinu i stiskajte ih ka sredini kao da želite da ih zalepite u jednu kuglu. Ukoliko je smesa previše suva navlažite ruke sa hladnom vodom pa nastavite sve dok ne dobijete kompaktnu loptu. 
  3. Istanjite u disk, zamotajte u foliju i dobro ohladite u frižideru, minimum 1h. Nakon toga zagrejte rernu na 200°C. Testo istanjite između dva papira za pečenje u krug dovoljan da prekrije ceo pleh za tart prečnika oko 22cm. Pleh podmažite i pospite brašnom, dno obložite papirom  za pečenje. Utisnite testo u pleh i isecite višak. Vratite u frižider na 30 minuta. 
  4. Isecite papir za pečenje u krug koji taman prekriva tart pa ga napunite pirinčem do gore i rasporedite ga uz ivice testa kako bi im prirnač pružio potporu prilikom pečenja. Pecite 10 minuta ili dok rub ne porumeni. Izvadite iz rerne i pažljivo uklonite pirinač i papir za pečenje pa vratite u rernu na još 10 minuta dok dno tarta ne počne da rumeni. 
  5. Dok je topao pažljivo odlepite rubove ako su se nege zalepili za pleh ali ga ostavite da se sasvim ohladi u plehu pre nego što ga izvadite na tanjir za posluživanje.

krem od milerama

  • 200g milerama Pilos
  • 250g maskarpone sira Milbona
  • 200g šećera u prahu Belbake
  • 500ml slatke pavlake Bianca Lieve
  • kora 1 limete ili limuna
  1. Mileram, maskarpone, koru citrusa i šećer u prahu umutite kremasto. Dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite na najjačoj brzini dok ne dobijete svilenkast  i srednje čvrst krem.

sastavljanje tarta

  • 250g svežih jagoda
  • borovnice
  • drugo bobičasto voće po izboru
  • 4 kašike džema od jagoda, opciono
  1. Koru stavite na tanjir za posluživanjei premažite dno sa džemom od jagoda ako ga koristite. 
  2. Sipajte mileram krem i rasporedite ga po unutrašnjosti tarta. Na kraju pobacajte jagode  koje ste prethodno iseckali zajedno sa drugim voćem
(Visited 504 times, 1 visits today)