Malo stvari toliko dobro pamtim kao uživanje u palačinkama. Za mene su palačinke u kući uvek bile događaj. Volela sam kako kuća miriše dok se peku, zamagljen poklopac koji pokriva one ispečene, kako iz njega vire krecavi krajevi i mrve se ostavljajući najslađi trag za sobom. Tata me je naučio da ih pečem, kad zažmurim i dalje mogu da nas vidim u kuhinji dok ja prvi put samostalno ulivam žitko testo na vreo tiganj svojim nesigurnim pokretima. Kada sam savladala tu veštinu preplavio me je silan ponos zbog kojeg mi pravljenje palačinaka evo do dana današnjeg nije nikada teško palo. Valjda mi zato nije bilo mrsko da ispečem preko trideset komada za današnji recept.  Smatram da je to u svakom slučaju minimalna količina koja željnom čoveku pruža punu slobodu da ga spontanost preplavi pa da navali i na deset ako mu srce tako zapovedi.  Od svih mazalica koje su bile na raspolaganju jedna mi je bila posebno draga. Bio je to šlag od jagoda. Svaka sezona jagoda bila je dobra prilika da baka i mama umute belanca sa šećerom i u njih ubace sveže voćkice koje naprave čistu magiju. 

Uskrs je tu za samo nekoliko dana i mislim da ne postoji bolja prilika od te da se na stolu nađe tortica stvorena od brda palačinaka i najprolećnijeg fila na svetu, šlaga od jagoda. Mirisne jagode iz Lidla ukuvane u džem i zatim umešane u topao šam, fantazija sama za  sebe. Međutim, kada se tanušni slojevi toga nađu između svilenih kora od žitkog testa tada nastaje desert dostojan svake praznične trpeze. Sjajna prilika da naučite decu kako se peku palačinke i ne zaboravite da rezervišete onu prvu „neuspelu“ za dragog sebe.

palačinke (oko 35 komada )

  • 6 celih jaja
  • 600g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 4 kašike šećera
  • 1/2 peci praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1l mleka
  • 1dl suncokretovog ulja
  • oko 500ml kisele vode
  1. U vanglu sipajte jaja, brašno, so, šećer, preci prah i sodu. Ulijte oko 100ml mleka i mutite mikserom dodajući postepeno i ostalo mleko. Nakon mleka sipajte ulje.
  2. Kada dobijete glatku i žitku smesu, sklonite mikser i ulivajte kiselu vodu malo po malo mešajući kutlačom kružnim pokretima sa strane ka sredini. OStavite pripremljenu smesu na radnom delu da odstoji 30 minuta.
  3. Pecite palačinke na standardnom tiganju za palačinke. Ispečene palačinke porkijte folijom kako se ne bi osušile i tako pokrivene ostavite na radnom delu da se prohlade.

šam od jagoda

  • 7 belanaca na sobnoj temperaturi
  • 650g kristal šećera
  • 2dl vode
  • 1kg jagoda
  • 100g šećera
  • ili 500g džema od jagoda
  1. Jagode ukuvajte sa šećerom dok ne postanu sirupaste kao džem. Ukoliko koristite džem podgrejte ga da bude topao.
  2. Šećer sipajte u šerpicu sa dugom drškom, prelijte vodom i promešajte tako da se sav šećer navlaži. Stavite na srednju vatru i pustite da se kuva. Šećer je spreman onda kada ga kanete na hladnu podlogu a on ostavi kuglice koje se ne razlivaju.
  3. Tek kada je šećer spreman (neka i dalje na tihoj vatri krčka) ulupajte belanca mikserom u velikoj plastičnoj vangli. U čvrsta belanca ulivajte skuvan šećer sve vreme muteći mikserom. Pustite vanglu slobodno dase vrti kako bi se šećer što bolje rasporedio.
  4. Mutite šam najjačom brzinom sve dok se ne učvrsti i postane prijatno topao na dodir. Zatim sipajte džem od jagoda iz dva puta sve vreme muteći. Nastavite da mutite dok krem ne postane sobne temeprature.

Sastavljanje:

Stavite palačinku na tanjir za posluživanje i premažite je tanko šamom od jagoda. Prekrijte je još jednom palačinkom i ponovite postupak. Radite tako dok ne potrošite sve palačinke. Zabodite štapiće za ražnjiće na četiri mesta kako biste stabilizovali tortu dok se ne ohladi. Pažljivo je prekrijte streč foljom i ostavite u frižideru 12h ili preko noći. Preostali šam takođe čuvajte u frižideru. Kada se dobro ohladi torta ukrasite je preostalim šamom (možda ćete imati višak šama ali verujem da se neće baciti) i svežim jagodama. Torta je najlepša ako se pojede istog dana.

(Visited 241 times, 1 visits today)