Ovi letnji dani koje smo ukrali od proleća su nam svima prijali. Nari naročito jer smo je pustili da gnjura ručice u kojekakve kante sa vodom, fontane i barice nastale od zalivanja bašte. Ja sam uživala u letnjim haljinama i otvorenim ulaznim vratima kroz koja odmah izjutra uđe svež topao vazduh i kuću ispuni optimizmom. Andrej je posejao neverovatne količine bosiljka zbog čega ćemo ove godine mirisati na obale Italije i Grčke. Najlepše je bilo kad smo pred zalazak sunca lizali prvi sladoled ove sezone i divili se paperju koje je topola raštrkala svuda po vazduhu pa je sve izgleda kao u snu.

Ja vam danas donosim malo drugačiju verziju sladoled deserta za koju vam neće biti potrebno mnogo veštine, samo malo strpljenja. Pečena Aljaska je sladoled torta koja se sastoji iz sloja piškota umočenih u mleko i rum, nakon čega sledi gomila sladoleda koji možete sami birati, kombinovati ukuse i maksimalno se zabaviti u tom procesu. Kada se sve smrzne bude prekriveno sa šamom koji se na kraju blago zapeče da porumeni. Sladoled koji koristite je od velike važnosti tako da sa Lidlovim #gelatelli i #bongelati sladoledima nećete pogrešiti. U ovaj recept dodala sam i lemon curd za osvežavajuću, citrusnu notu. Napravite tortu dosta ranije i onda je držite u zamrzivaču dok ne naiđu gosti. Zamislite kakvo oduševljenje biste izazvali kad biste na sto izneli ovakvo posluženje uz malo sezonskog voća.

lemon curd

2 limuna, sok i kora
100g kristal šećera Castello
50g putera Pilos
2 jajeta

1. U vatrostalnu činiju stavite sok i koru limuna, puter i šećer. Stavite na paru da se sasvim istope.

2. Umutite jaja kao za kvašenice. Istopljenu smesu ulivajte u jaja u tankom mlazu neprestano mešajući. Kada se sjedine vratite na paru i mešajte lagano, spatulom skidajte krem sa ivica posude.

3. Nakon 5-10 minuta kuvanja smesa bi trebalo da se zgusne. Pređite prstom preko spatule, ako ostane čist trag krem je gotov. Prespite ga u teglicu i čuvajte u frižideru do 2 nedelje.

sastavljanje 

  • 1l sladoleda burbon vanila Gelatelli
  • 1 pakovanje piškota Savoiardi
  • 2-3dl mleka
  • rum (opciono)
  1. Pripemite polukružnu činiju zapremine 1.5L. Trebaće vam konopac ili ukrasne trake, bilo šta  što je dovoljno dugačko da položite u obliku krsta na dno činije i preko ivica, što će vam kasnije pomoći da izvadite zamrznut kolač.  Premažite činiju tankim slojem ulja, zatim položite ukrasne trake u obliku krsta i obložite providnom folijom tako da i folija viri van posude. 
  2. Sladoled  koji ste ostavili 10 minuta na sobnoj temperaturi vadite uz pomoć kašike i ređajte ga unutar činije. Između svake kugle sladoleda dodajte lemon curd, pa nastavite da ređate novi sloj sladoleda. Kada ga potrošite dobro utisnite.
  3.  Zatim pomešajte mleko sa rumom ako ga koristite i umačite piškote, dobro ih natopite pa ih ređajte preko sladoleda u dva reda ili dok ne dođete do vrha posude. 
  4. Prekrijte piškote folijom koja viri sa strane i dobro sve utisnite. Stavite u zamrzivač na 12h, a idealno bi bilo na 24h. Sve mora da bude dobro smrznuto inače će šam da spada dok ga budete nanosili.

šam

  • 4 belanca
  • 200g šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka
  1. Pomešajte belanca sa šećerom u jednoj činiji i kuvajte ih na pari uz lagano mešanje. Kada se šećer potpuno istopi i smesa postane vrela na dodir, tačnije dostigne 75 stepeni skinite sa pare i počnite da mutite mikserom.
  2. Mutite na najjačoj brzini sve dok se šam ne ohladi i  postane čvrst tako da možete da ga izvrnete iznad glave. Dodajte limunov sok i mutite još kratko.
  3.  Izvadite sladoled iz zamrzivača i iz činije. Skinite foliju i prebacite ga na stalak ili tanjir u kom ćete ga služiti. Imajte na umu da treba da stane u zamrzivač. 
  4. Premažite brzom brzinom ceo kolač sa šamom i ukoliko imate brener blago istostirajte površinu šama, a onda vratite kolač u zamrzivač na 30 minuta ili duže. 
  5. Secite parčad uz pomoć zagrejanog noža, a pomaže i ukoliko ostavite tortu da stoji ne više od 10 minuta na sobnoj temperaturi pre sečenja. 
(Visited 932 times, 1 visits today)