Semifredo je jedina vrsta sladoleda u kojoj iskreno uživam. Za ledeni sladoled ne marim pa ga zato oduvek ostavljam da odmekne pre nego što navalim velikom kašikom. Sa semifredom nema čekanja, a za ovu tiramisu verziju držite velike kašike na gotovs. Između dva reda piškota namočenih u kafi i likeru nalaze se čokoladni ganaš od noisette čokolade i sladoled od burbon vanile. Za izbor sladoleda nema dileme, ako uzmete Lidlovu vanilu nećete pogrešiti jer je njegova uvek bogata i kremasta tekstura kao stvorena za ovaj recept. O čokoladnom ganašu napravljenom od noisette čokolade imam da kažem da je ostvarenje svih mojih čokoladnih snova. Pravimo ga tečnijeg kako bi zamrznut bio idealno svilenkast. Secite izdašne šnite položene na tanjir i pospite sve sa debelim slojem mirisnog kakaa.

 

  • 2dl skuvane instant kafe
  • 50ml likera od kafe
  • 200g noisette čokolade Fin care
  • 175ml slatke pavlake Bianca Lieve
  • 1.5 pakovanje piškota Sondey
  • 400ml sladoleda od vanile Gelatteli
  1. Pavlaku zagrejte da bude vrela ali ne sme da ključa. U činiji izlomite čokoladu na kockice pa ih prelijte vrelom pavlakom. Ostavite potopljene 5 minuta, a onda dobro promešajte žicom. Ostavite u frižider na 15 minuta.
  2. Kalup za hleb obložite prijanjajućom folijom tako da folija prelazi preko stranica. Ona će vam biti od pomoći kada budete vadili kolač iz kalupa.
  3. U tanjiru pomešajte kafu i liker. Umačite piškote i ređajte ih na dno kalupa šećernom stranom na dole. Prelijte zatim prohlađenim ganašom pa stavite u zamrzivaš na 30 minuta.
  4. Za to vreme odvadite 400ml sladoleda iz kutije pa ga ostavite u frižider. Nakon tog vremena promešajte sladoled tako da bude ujednačen pa ga rasporedite preko noissette sloja.
  5. Preko sladoleda rasporedite još jedan sloj piškota umočenih u kafu i onda prekrijte čvrsto stranicama prijanjajuće folije. Stavite u zamrzivač na 3-4 sata.
  6. Po vađenju iz zamrzivača pažljivo skinite foliju i prevrnite kolač na tanjir za posluživanje. Pospite izdašno sa kakaom i po želji ukrasite listićima čokolade.
(Visited 1.400 times, 1 visits today)