Pred vama je kolač koji slavi sezonu breskvica na najlepši način. Započinje sa istopljenim puterom u vrućoj tepsiji u koji se sipa žitka smesa pretežno od mleka i brašna koje sam ja zamenila ovsenim pahuljicama. Preko svega slažemo kriške breskvi natopljenih sopstvenim sokom i aromom cimeta i sve ubacujemo u rernu na veličanstvenih 40 minuta karamelizacije. Ovsene pahuljice će na rubovima postati karamelaste i pomalo hrskave, a u sredini će nabubriti i ponuditi potpuno novu teksturu ovom jednostavnom kolaču. Za to vreme breskve su uronile u testo i oplemenile svaki usek ovog kolača svojom opijajućom aromom leta koju čak ni cimet ne može da sakrije. Kobler služite dok je topao, usuđujem se čak da kažem i dok je vruć jer on obavezno ide uz kuglu sladoleda koja će svaki zalogaj ohladiti taman toliko da se toplo i hladno spoje u nezaboravno iskustvo čula ukusa. Mi smo ovaj put jeli sa sladoledom od čokolade i kokosa iz Lidla i nismo pogrešili. Napravite ovaj jednostavan letnji kolač i javite mi utiske. 

  • 160g ovsenih pahuljica
  • 150g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 375ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica cimeta
  • 1kg breskvi, oljuštenih i iskoštenih
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašićica cimeta
  • 125g putera
  1. Breskve isecite na kriške pa ih stavite u šerpicu sa šećerom i cimetom i kuvajte iznad tihe vatre dok se šećer ne istopi.
  2. Rernu zagrejte na 180°C.
  3. U činiji pomešajte ovas, šećer, cimet i so pa dodajte mleko i jaje i sve dobro sjedinite. Smesa će biti tečna ali će ovas tokom pečenja da nabubri.
  4. Stavite puter u tepsiju i ubacite u rernu pa kada se puter istopi izvadite i sipajte ovsenu smesu preko bez mešanja. Preko toga rasporedite one kuvane breskve i sve vratite u rernu na 40 minuta ili dok se sredina ne ispeče.
  5. Služite dok je kobler još uvek topao sa sladoledom po izboru. Mi smo jeli sa sladoledom od čokolade i kokosa čiji se ukus savršenom slaže sa aromom breskve, ali i sladoled od vanile je takođe dobar izbor.
(Visited 763 times, 2 visits today)