Gužvaru smo uvek jeli jednom godišnje obično drugog januara kod baka Rajke kad dođemo da čestitamo. Na radnom stolu kuhinje stajale bi dve velike tepsije iz kojih se još uvek pušila gibanica sa sirom. Onda bi baba isekla komade tako da svi okrajci ostanu u tepsiji, a dušu gibanice bi izvadila na tanjire i požurivala nas da prionemo dok je još vruća. Mekoća testa, slast sira i talasi hladnog jogurta koji prelivaju svaki zalogaj činili su taj dan jednim od najboljih u svakoj godini. Posle bi se povela priča o siru koji je korišćen za pitu i kako samo deda ume da pronađe dovoljno mastan i rastresit sir kod nekog čike na pijaci.

 Od kad imam svoju kuhinju, gužvaru sam pravila u više navrata , ali ovo je prvi put da su ukus i miris isti kao tih januarskih dana kod Rajke. Izbor sastojaka je uvek važan prilikom pripreme jela, ali u slučaju ove pite sastojci su sve. Kombinacija Pilos sitnog sira i mladog spanaća čini spoj nežnih i bogatih ukusa oko kojih smotane tanke kore postaju sočni zalogaji zaliveni gustim jogurtom. Sve što vam treba za ovaj recept imate u Lidlu, pa izvolite i obradujte ukućane najmirisnijim doručkom već ovog vikenda.

500g kora za pitu S ljubavlju domaće
4 jaja
200ml jogurta Pilos
100ml ulja
100ml kisele vode
kesica praška za pecivo
500g sitnog sira Pilos
1 kašičica soli
100g spanaća
 
1. Spanać prelijte ključalom vodom i ostavite ga tako dok pripremate ostale sastojke.
2. U činiji umutite jaja sa jogurtom, uljem i kiselom vodom pa dodajte sir, prašak za pecivo i so. Spanać ocedite od one vode pa ga sitno naseckajte i pomešajte sa nadevom. 
3. Tepsiju podmažite uljem pa je obložite jednom korom. I tu koru premažite uljem pa počnite da umačete jednu po jednu koru u onu smesu od sira i ređajte ih tako zgužvane jednu do druge. Ukoliko smesa postane previše gusta slobodno dodajte još jogurta.
4. Na kraju treba da vam ostane maksimalno 2 kore. Pokrijte pitu krajevima one donje kore i onda dodajte one dve preostale i njima prekrijte pitu. Premažite sve uljem i pecite na 200°C narednih 60 minuta ili dok sredina ne postane pečena. Ukoliko gibanica prerano porumeni pokrijte je folijom pa nastavite da pečete.
5. Po vađenju iz rerne ostavite pitu da odmori minimum 10 minuta pre nego što je isečete i poslužite uz jogurt.
(Visited 653 times, 2 visits today)