Januar je obeležila izolcija pa sam puno vremena maštala o skijanju koje je nekada bilo glavni događaj u prvom mesecu. Naročito sam dosta zamišljala krofne koje smo uvek jeli kad crknemo od čučkanja. Zbog tih krofni bila sm spremna glavu da izgubim.  Da bih do njih stigla treba se spustiti veoma uskim i strmim putićem koji je taman toliko vijugav da se ne zna ide li neko u susret. U povratku opet čeka jedan strmoglav spust na kom bi mi se, da smo u crtaću noge i ruke zasigurno odšravile od brzine spuštanja. Ipak između ta dva ambisa nalazi se čardak ni na nebu ni na zemlji, na kom su služili topao čaj i još toplije krofne, tik pored kamina, iste krofne kakve mi je baba pravila, velike kao raširena šaka i savršeno buškaste, mirisne i meke. 
 
Da ja imam restoran na planini obavezno bih služila ovu lisnatu pitu sa dimljenom butkicom i povrćem. Kada kašika razbije milion trošnih listića testa, zaroniće u najkremastije zadovoljstvo istovremeno blago, ali sa dovoljno arome dima da se slaže uz vatricu iz ognjišta u koju bi se gosti mogli zagledati. Butkice uzimam u Lidlu jer budu pune mesa svaki put. Punjenje možete pripremiti i nekoliko dana ranije, držati ga u frižideru i onda ga samo pokriti sa lisnatim testom i za kratko vreme imate divan obrok na stolu. 
  • 1.5kg dimljene butkice
  • 60g putera
  • 2 praziluka
  • 4 štapića celera lišćara
  • 2 kašike brašna
  • 500ml mleka
  • 800ml goveđe supe
  • 2 šolje zamrznutog miksa povrća za rusku salatu
  • biber po ukusu
  • 3 pakovanja svežeg lisnatog testa
  • 1 jaje
  1. Stavite butkicu u šerpu i prekrijte je vodom. Kuvajte na tihoj vatri oko 2h ili dok meso ne počne da se raspada sa kosti. Uklonite kosti i kožuru sa butkice, pa naseckajte meso na zalogaje. Ostavite sa strane.
  2. U dubljem tiganju istopite puter na malo ulja iznad tihe vatre. Dodajte praziluk sitno naseckan , posolite, dobro promešajte i poklopite 5 minuta. Nakon toga otklopite, malo pojačajte vatru i dinstajte praziluk uz povremeno mešanje još 3 minuta pa dodajte naseckan celer i nastavite da dinstate još  5 minuta ili dok celer ne odmekne.
  3. Sipajte brašno i pržite ga kratko uz mešanje pa počnite  postepeno da dodajete mleko. Kada mleko počne da ključa sipajte 500ml supe i smrznuto povrće pa povremeno mešajte i krčkajte sve dok se povrće ne skuva. Na kraju ubacite naseckano meso i začinite sve sa biberom i malo limuna. Po potrebi dodajte još supe jer će deo ispariti. Želite da smesa bude kao gusta krem čorba. Sve do voovg dela možete uraditi i noć ranije.
  4. Rasporedite smesu u 4 vatrostalne činije oko 10cm u prečniku. Uključite rernu na 200°C. Izrežite krugove lisnatog testa prečnika 2cm većeg u odnosu na posudu i poklopite svaku posudu. Zarežite sredinu da bi para imala gde da prođe i premažite površinu  poklopca sa umućenim jajetom. Pecite 25-30 minuta i nakon toga služite jelo dok je toplo. 
(Visited 479 times, 1 visits today)