Kada smo bili mali, rođendani su za mene predstavljali nešto veoma važno. Pratilo ih je veliko uzbuđenje, radost, ali i briga. Hoće li se svi pojaviti, da li će se smoriti, jesam li lepa, hoće li doći moja simpatija? Na tuđim rođendanima me je brinula samo simpatija i ono parče torte žiletom sečeno. Od kada sama organizujem naše rođendane najviše strepim oko pitanja ima li dovoljno hrane i hoće li torta uspeti. Sa ovim vikendom ulazimo u mesec rođendana u našoj familiji. Svakog vikenda proslavićemo dva, a negde i tri i tako do kraja juna meseca. Ovoj sezoni se radujem više nego ikada. Kako smo Andrej i ja u onoj fazi života koja se u ptičijem svetu zove gneždenje, naši susreti po danu bivaju toliko retki da nam je svaka prilika da sletimo na isto mesto postala veoma značajna. 

Posluženje za rođendane može da zada muku svakoj domaćici, ali opet sve zavisi od toga kolika je žurka.  Ukoliko organizujete, male, intimne zabave, onda je tart sa šparglom i sirom nešto najukusnije i najelegantnije što možete da poslužite. Lepota ovog jela ogleda se pre svega u njegovim teksturama. Na početku tu je prhkost lisnatog testa koje se u ustima momentalno rasprši u milion pahuljica. Pahiljice se zatim priljube uz najkremastiji sloj od zanosnih sireva začinjenih sa malo pančete, a onda sasvim na vrhu tu su oble stabljike špargle koje puckaju glasno svaki put kada ih prelomite u zalogaj. Radost je velika što je špargla sada u jeku sezone, a najsvežije primerke uvek pronađem u Lidlu. Osim što je veoma zdrava za nas, ona predstavlja delikates koji u svako jelo unosi dozu prefinjenosti ukusa i vizuelnog dojma, a njena priprema ne može biti brža i jednostavnija. 

  • 1 pakovanje rastanjenog lisnatog testa Chefs Select
  • 500g špargle
  • 50g putera Pilos, istopljenog
  • 300g sirnog namaza Classic Goldessa Milbona
  • 50g sira Grana Padano, sitno narendanog
  • 100g pančete Pilos
  • 2-3 čena belog luka, sitno rendanog
  • so i biber
  • 1 kašika seckanog vlašca, opciono
  • 150g Gaude Milbona
  • 1 jaje
  • susam
  1. Ugrejte rernu na 200°C. Razmotajte lisnato testo i zasecite ivice tako da napravite margine od 2cm. Unutar margina gusto izbockajte testo viljuškom, a ivice premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite testo 10 minuta. Ukoliko tokom pečenja sredina naraste, izvadite koru iz rerne i izbockajte je viljuškom kako bi para pobegla napolje pa nastavite pečenje. Posle 10 minuta izvadite koru i ostavite je da se prohladi.
  2. Ispržte pančetu na tiganju iznad tihe vatre. Ostavite je da se ocedi na ubrusu pa je iseckajte sitno.
  3. Šparglu kuvajte 2 minuta u ključaloj slanoj vodi, zatim je izvadite i stavite pod mlaz hladne vode da biste zaustavili kuvanje. Prebacite je u jednom sloju na čistu krpu da se ocedi zatim je uvaljajte u istopljen puter i dobro začinite.
  4. U činiji pomešajte sirni namaz, Grana Padano, 2/3 pančete, beli luk, vlašac i začinite po ukusu. 
  5. Premažite smesu od sira unutar ivica testa, preko pobacajte gaudu i ostatak pančete.
  6. Na kraju naizmenično ređajte šparglu tako da se cvetići smenjuju gore dole kako bi kasnije svako parče sadržalo po malo od svega. Šparglu premažite sa preostalim puterom i dodatno začinite.
  7. Tart vratite u rernu i pecite još 15 minuta nakon čega ga izvadite i ostavite 10 minuta da se prohladi pre sečenja. 
(Visited 396 times, 1 visits today)