Moja baka Rajka nikada nije videla more iako je njen muž služio vojsku u mornarici pa je stigao i do Indije čak. Ipak za svaki godišnji odmor oni su išli na planinu u rodni kraj. Meni je kao detetu koje i dan danas sav optimizam crpi iz sećanja nastalih na Jadranu, teško bilo da razumem kako neko može da živi život bez mora. Sećam se kako sam sedela u kuhinji dok su mi noge još uvek visile sa stolice i gledala u Rajkine vredne ruke maštajući kako ću jednoga dana od prve plate odvesti babu da vidi more. Ona se umorila od života pre nego što sam ja stigla da završim škole pa je sa njom otišla i ta želja. I pitam se bi li živela duže da je imala taj zasluženi odmor  i da je makar nekoliko dana u godini slušala kako se talasi razbijaju o stene pa se šušteći povlače u sebe. Ko zna…

I zato, more je važno. Važno je izvan dobrobiti slanog vazduha i svakodnevnog bućkanja. Važno je jer odmara dušu, povezuje porodicu koja se tokom godine prečesto mimoilazi, važno je zarad zamišljanja svetlije budućnosti i zarad slika koje tamo nastanu pa nas tokom godine drže u miru.Tako smo i mi odlučili da uprkos svim izgledima ovog leta odletimo iz naše voljene ravnice u neke južnije krajeve u nadi da će svi problemi biti isuviše tromi da bi nas pratili. 

Mislim da ne postoji jelo koje će vas brže odlepršati do Mediterana od ove jagnjetine u grčkoj marinadi. Čitavu noć jagnjetina spava u limunu i začinskim biljkama da bi se sutra polako budila u rerni na niskoj temperaturi i tako satima dok ne postane nešto najmekše i najaromatičnije što ste ikada okusili. Posle je samo stvar iscepkati je i preliti močom, pa služiti  na lepom hlebu sa grčkom salatom. 

CEPKANA JAGNJETINA U GRČKOJ MARINADI

  • 2-2,5kg svežeg jagnjećeg mesa
  • So i biber

grčka marinada:

  • 100ml devičanskog maslinovog ulja
  • 100ml sveže ceđenog limunovog soka
  • 1 kašičica seckanog ruzmarina
  • 1 kašičica majčine dušice, sveže ili sušene
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • ½  kašičice ljute mlevene paprike (opciono)
  • 1 glavica belog luka, čenovi grubo nasečeni
  • ½  glavice ljubičastog luka, grubo usitnjen
  1. Pomešajte sve sastojke za marinadu u jednoj posudi.
  2. Jagnjetinu zasecite ili izbockajte oštricom noža na više mesta kako bi što više ukusa prodrlo unutar mesa. Dobro je posolite i pobiberite.
  3. Meso zatim stavite u kesu za zamrzivač u prelijte ga marinadom. Zatvorite kesu i dobro prostresite tako da marinada prekrije ceo komad mesa. Stavite u frižider i ostavite tamo minimum 12h ili preko noći.
  4. Rernu zagrejte na 130°C. Dubok pleh blago nauljite i smesite u njega meso koje ste izvadili iz kese. Prelijte ga marinadom i okolo sipajte još oko 1.5 dl vode. Pleh čvrsto prekrijte aluminijumskom folijom i ubacite u rernu.
  5. Pecite 5 sati, ali kada istekne treći sat okrenite meso tako da strana koja je bila na dnu sada bude na gore. Nakon pet sati otkrijte meso, zalijte ga sokovima sa dna pleha i pecite ga još 10 minuta da malo porumeni.
  6. Nakon vađenja iz rerne ostavite meso da odmori 15 minuta zatim ga iscepkajte uz pomoć dve viljuške. Sokove iz pleha procedite zatim sa 2-3 kašike time prelijte meso.
  7. Cepkanu jagnjetinu služite na hlebu po izboru sa grčkom salatom uz hrskave mlade krompiriće ili pomfrit.
(Visited 1.147 times, 1 visits today)