Biba je u donjoj fioci  svog regala imala izobilje od razglednica koje su joj prijatelji godinama slali, najčešće sa Jadrana. Bile su nagurane bez reda i smisla zajedno sa nakitom što je ostavljalo utisak da su uprkos tom neredu za nju bile dragocenost. Na svakoj razglednici stajale su slike nekih predela meni nepoznatih i krajnje prelepih. Divila sam se tom mnoštvu dok mi je ona pričala o mestima na kojima još uvek nisam bila. Vremenom sam uočila čudnovatu prirodu tih kartončića koji su u sebi uvek skrivali reči pune vedrine i radosti. Kao da ih je pratilo nepisano pravilo da se na njihovoj poleđini ne smeju naći reči koje bi mogle da poremete lepotu prizora na slici sa prednje strane. Zašto je tako to možda zna samo onaj koji je prvu razglendicu poslao. Istina je da nema mnogo prostora da stane i dobro i loše pa su se ljudi valjda odlučivali samo za ono što je dobro. Jer dobrog u životu uvek ima, makar toilko da se popuni jedna razglednica. Ako bih pisala jednu sebi sa ovog mesta na kom sam glasila bi ovako:

Draga moja, ovde je divno. 

Svakog dana dobijam zagrljaje i nežne reči od mojih voljenih. Ujutro ne žurimo sa doručkom jer od kad je zima došla, nikome se više ne žuri. Jedemo šta nam se prohte da bismo se ugrejali,a kad padne veče puštamo glasno muziku i ludiramo se da bismo zaspali zadovoljni i umorni. Nara će ove godine upoznati Deda Mraza i svi smo uzbuđeni oko toga, a ona ponajviše. Andreja i mene čeka uspon na planinu tamo posle Božića kojem se oboje radujemo, svako na svoj način. 

Ostaj mi dobro i budi zdrava. 

Voli te Nina.

Pastrmka je meni omiljena riba. Mnogi od nas zastrašeni su  pripremom ribe, ali lako je otkriti da je potrebno veoma malo sastojaka i truda da bi se od ribe napravila hrana za uživanje. U vreme posta želimo recepte koji će nas obradovati i zaista namiriti sve naše potrebe za ukusnom i dobrom hranom. Sveže sastojke kupimo u Lidlu i za manje od jednog sata imamo na stolu hranu vrednu divljenja. Ovaj recept za pastrmku i krompir iz rerne je sjajan zato što koristi jednu marinadu da oplemeni čitavo jelo najsvežijim aromama od kojih će vam nepce zapevati. Riba se peče veoma kratko u celosti i biva sočna i meka kao duša, a zbog peršuna, limunove kore, belog i ljubičastog luka i najkvalitetnijeg maslinovog ulja, njen ukus će vas odvesti na putovanje do predela na kojima se samo lepe stvari zbivaju. Tada iskoristite priliku da napišete sebi jednu razglednicu ispunjenu svim onim što je dobro u vašem životu. 

 

  • 1.5kg belog krompira
  • 4 pastrmke
  • 2 limuna
  • 2 ljubičasta luka

marinada

  • 50g svežeg peršuna
  • 6 čenova belog luka
  • 1 ljubičasti luk
  • kora 2 limuna
  • 4 kašike maslinovog ulja Deluxe
  1. Oljušten krompir isecite na manje komade ukoliko je krupan.  Stavite u šerpu sa hladnom, dobro posoljenom vodom i kuvajte dok sasvim ne odmekne.
  2. Operite pastrmku pod mlazom hladne vode i dobro je obrišite ubrusom. Stavite je na pleh obložen papirom za pečenje, pa je posolite izdašno sa svih strana.
  3. U blender stavite jedan ljubičasti luk, peršun, beli luk, rendanu koru limuna i usitnite na  manje komadiće. Začinite po ukusu pa dodajte maslinovo ulje. Odvadite 4 kašike marinade sa strane i stavite u frižider, to će vam biti prilog za pečenu ribu.
  4. Napunite unutrašnjost ribe 2 kašike marinade i smestite kriške limuna unutar svake ribe. Premažite kožu ribe sa malo ulja.
  5.  Krompir ocedite dobro i pomešajte ga sa preostalom marinadom pa ga rasporedite oko ribe. Isecite dva ljubičasta luka na kriške i poređajte ih preko krompira pa sve stavite u rernu zagrejanu na 200°C i pecite 25 minuta. Kada oči pobele riba je gotova.
  6. Služite pastrmku toplu ili hladnu sa oljuštenom kožurom uz krompir i luk, a preko svega služite onu marinadu koju ste na početku ostavili sa strane.
(Visited 1.424 times, 1 visits today)