Čim bi se približio decembar sve o čemu sam mogla da mislim je ta jelka, sa crvenim i srebrnim kuglama i onim svećicama koje smo uvek najviše voleli da gledamo kroz trepavice. Trebalo je skinuti sve ukrase i delove jelke sa tavana, zadatak koji je bio tatin sve dok Vanja nije dovoljno porastao. Nekada bi se dogodilo da lampice više ne rade, pa bi mama pokušavala da ih popravi i često bi joj uspevalo,  ali ponekad su morale da se uzmu nove. Iako mu je to bilo mrsko, tata je uvek odlazio po mraku da pronađe nove lampice jer bez njih ništa drugo nije imalo mnogo smisla. Čim bi tata fiksirao jelku, Vanja i ja bismo se bacili na ukrašavanje. Bilo je divno iznova otkrivati sve te veličanstvene kugle koje je mama pažljivo odabrala. Među njima krio se jedan anđelčić od platna koji je uvek imao počasno mesto jer smo verovali da nas čuva. Onda, kada bi svi ukrasi pronašli svoje mesto na granama, ugasili bismo sva svetla i ostavili samo jelku da sija, pa bismo se svi umirli i divili joj se. To je moć Božićne jelke, da sve članove porodice okupi zadivljene i spokojne. 
 
Ovaj hrskavi pauflek ume isto to. Kada ga budete napravili, prvo ćete zastati da mu se divite pre nego što navalite. A onda vas čeka najlepši zvuk, zvuk kožure koja je ispečena u najneverovatniji čips, a ispod nje krije se sočno meso i punjene  od pančete i raznih začina zbog kojeg ćete morati da mljackate od uživanja. Ispod mesa peklo se povrće zajedno sa jabučicama koje su se pretvorile u kremasti sos, koji će savršeno izbalansirati masnoću mesa. Svi sastojci su iz Lidla, a ovde pronađite recept koji će vam zasigurno trebati za predstojeću prazničnu sezonu. 
  • 1 komad sveže slanine
  • so i biber
  • 70g hlebnih mrvica
  • 1 kašika mlevenog Grana padano
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka, pasiran
  • nekoliko grančica ruzmarina
  • 1 kašičica majčine dušice, sveže ili sušene
  • 8 režnjeva pančete
  • kora 1//2 limuna

povrće:

  • 4 male crvene jabuke 
  • 8 belih krompirića srednje veličine
  • 1 batat
  • glavica belog luka
  • nekoliko listića žalfije
  1. Napravite punjenje za roladu. Hlebne mrvice pomešajte sa nekoliko kašika maslinovog ulja i malo soli pa ih stavite u rernu na 150°C dok ne porumene, zatim ih prebacite u veliku činiju. Kada se ohlade dodajte beli luk, parmezan, sitno seckan ruzmarin, majčinu dušicu, biber i koru limuna. U tiganju istopite pančetu na tihoj vatri i pržite je dok ne porumeni. Nakon toga izvadite je na ubrus, a u istom tiganju dinstajte sitno seckan crni luk na masnoći koju je pustila pančeta. Dodajte malo ulja ako ima potrebe. Ohlađenu pančetu sitno naseckajte i ubacite je sa mrvicama, a kada luk porumeni dodajte i njega pa sve dobro promešajte da se sjedini. 
  2. Slaninu položite na dasku za sečenje kožurom okrenutom nadole. Deblji deo slanine na kom su bila rebra odstranite i zamrznite za neki drugi recept. Ono što vama treba je preostali deo sa stomaka koji je znatno tanji. Isecite komad otprilike 25×20 i jedan koji je dugačak 25cm, ali svega 2cm debljine. Taj deo će ići u sredinu i pomoći će da rolada dobije pravilan oblik.  Sa njega skinite kožuru.
  3. Okrenite kožuru nagore zatim je uz pomoć skalpela ili oštrog noža zarežite na 1cm razmaka celom širinom. Pazite pritom da ne režete meso, dakle samo masnoću ispod kožure. Sve dobro posolite, naročito se postarajte da komadi soli upadnu u proreze kožure.
  4. Isecite kuhinjski konac na pet komada dovoljno dugačkih da obmotaju meso pa ih položite preko daske na razmak od 4-5cm. Preko toga položite meso kožurom nadole, pa ravnomerno rasporedite punjenje po celoj površini mesa i dobro ga utisnite. Zatim na sredinu smestite onaj tanak komad mesa i urolajte meso. Vezujte ga sa donje strane sa jednog kraja ka drugom, na kraju skratite višak konca. Ostavite ga da prenoći u frižideru nepokriveno.
  5.  Sutra rernu zagrejte na 220°C, rešetku stavite na sredinu,  ispod rešetke smestite tepsiju obloženu folijom koja će skupljati sokove iz mesa. Izvadite roladu iz frižidera pa ga ostavite na sobnoj temperaturi oko 20minuta da se malo zagreje, a zatim ga dobro utapkajte ubrusima kako biste uklonili svu vlagu koju je kožura pustila. Meso smestite na rešetku i pecite oko 30 minuta rotirajući ga povremeno kako bi se kožura ujednačeno uhrskavila. Kada kožura postane rumena i hrskava sa svih strana smanjite temperaturu na 140°C i nastavite pečenje narednih 1,5 do 2 sata ili dok meso ne postane meko.
  6. Ispod rešetke sa pauflekom smestite novu tepsiju sa krompirom i batatom koje ste isekli na slične komade i čenovima belog luka. Dobro ih posolite i tokom pečenja povremeno promešajte da bi svaki komad povrća bio pokriven sokovima koje pusti meso. Poslednjih 20 minuta pečenja u tepsiju ubacite jabuke isečene na pola i listiće žalfije. Ispečeno meso ostavite da odmori na dasci pre nego što uklonite končiće i poslužite ga. 
(Visited 3.262 times, 1 visits today)