Imali smo jednog pradedu koji je živeo u kući sa nama, ali je retko progovarao, zbog čega smo bili uvereni da nas ne voli. Čak i kad bi nešto izustio, često bi priselo onome kome je namenjeno. Ipak deda Žarko je voleo da šeta, a iz tih svojih usamljenih šetnji sa sobom je redovno vukao veliku natron kesu punu svilenih bonbona. I onda bi uredno prošao ulicom u kojoj smo se mi deca igrali, pa bi opet bez reči, otvorio tu kesu i ponudio nas slatkišima. Tako smo mi klinci rešili da deda Žare ipak ima svoju meku stranu ali je čuva skrivenu u kesi sa svilenim bonbonama. 
 
Na današnjem meniju nalazi se čudnovata voćka čerimoja. Ova voćka srcolikog oblika u sebi krije kremastu teksturu i ukus koji nije lako opisati. Neki ga porede sa bananom i ananasom, ipak tu se spaja daleko više tropskih aroma pa je utisak skoro kao da jedete bonbone. Znaćete da je zrela kada je stisnete između dlanova, a ona se blago ugiba. Kada je presečete, unutra treba da bude mekana kao prezrela kruška, a ukoliko ste ipak kupili zelenu, ostavite je na toplom mestu i već sutra će vas čekati zrela voćka. Koštice i koru obavezno odstranite, a meso možete jesti ohlađeno sa kašikom baš kao sladoled ili napravite ovu torticu sa jagodama, vazdušastim beze korama i kremom od jaja i čerimoje. Čerimoja se od ove nedelje nalazi u redovnoj Lidlovoj ponudi, a recept za tortu vas čeka na blogu. 
 
 
 
 

beze kora:

  • 5 belanaca sobne temperature
  • 200g šećera u prahu
  • 1/2 supene kašike skroba
  • 1/2 supene kašike limunovog soka
  1. Zagrejte rernu na 160°C sa ventilatorom. Belanca umutite u čvrt sneg. Dodajte šećer postepeno, kašiku po kašiku, neprestano muteći mikserom na najjačoj brzini.Kada potrošite sav šećer mutite dok šam ne postane toliko čvrst da možete i iznad glave da ga prevrnete. U to zatim dodajte skrob i limun pa  mutite polako još minut.
  2. Pripremljenu smesu rasporedite u 3 kalupa prečnika 20cm obložena papriom za pečenje. Pecite kore 10 minuta na 160°C. Nakon toga smanjite temperaturu na 140°C i nastavite pečenje još 20 minuta. Ukoliko nemate opciju ventilatora povećajte temperaturu rerne za 20°C.
  3. Pažljivo skinite papir za pečenje sa svake kore i ostavite ih da se sasvim ohlade.

krem od jaja i čerimoje

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanil šećer
  • 3,5 kašike brašna
  • 600ml mleka
  • 125g putera Pilos, sobne temperature
  • 1 čerimoja
  1. Žumanca, šećer i brašno pomešajte žicom pa im dodajte nekoliko kašika mleka dok ne dobijete žitku smesu bez grudvica. Ostatak mleka stavite da se kuva, kad provri skinite ga sa ringle pa dodajte smesu od žumanaca neprestano mešajući. Prebacite nazad na ringlu i mešajte sve dok puding ne počne da ključa. Prebacite u čistu posudu. Čerimoju isecite na pola i izvadite meso, pa ga propasirajte kroz cediljku. Uklonite semenke, pa dodajte meso čerimoje u puding i dobro mešajte da se sjedine.. Tesno pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi.
  2. Nakon toga umutite puter sa ohlađenim pudingom. 

puding od jagoda

  • 400g smrznutih jagoda
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 puding od vanile
  1. Jagode stavite u šerpicu zajedno sa šećerom i limunovim sokom. Kuvajte ih na tihoj vatri da bi se polako topile. 
  2. Kada se jagode otope i počnu da ključaju dodajte puding koji ste prethodno razmutili sa nekoliko kašika vode. Mešajte neprestano dok puding ne proključa, zatim ostavite pokriveno prijanjajućom folijom. 

sastavljanje torte:

  • 250ml slatke pavlake
  1. Na tacnu za posluživanje postavite kalup ili acetatnu foliju. Položite prvu koru, oreko nje premažite puding od jagoda u istoj debljini kao kora, zatim isto uradite sa kremom od šerimoje. Ponovite postupak sa novom korom. Kada stignete do poslednje kore, ostavite tortu da prenoći u frižideru.
  2. Kada izvadite tortu iz kalupa, zamažite je sa preostalim kremom od čerimoje. Preostali puding od jagoda pomešajte sa pudingom od jagoda pa to iskoristite da dekorišete tortu.
(Visited 169 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *