Čekamo, skoro ceo mesec da nam se ovo naše dete nasmeje naglas. Već smo pomislili da nam humor nije jača strana i da potomče izgleda misli da smaramo. Savladala je vrištanje iz petnih žila, meko gugutanje, sve samoglasnike i po koji suglasnik, čak joj ni režanje nije strano. Al na smehu je teška. Onda je nedavno nakon nadmetanja njenih glasnih žica i naših krhkih živaca sasvim neočekivano pustila zvuk čistog zadovoljstva. Zbog toga sam je svaki čas  zafrkavala da je moj burito zamotanu u mekano ćebence kako bih reprizirala taj zvukić najdraži. Ali slaba vajda. Mala ne voli reprize, daj mama neki novi program. I tako svaki put kad se najmanje nadamo ona se zakikoće, a mi onda ko pomahnitali mašemo i rukama i nogama kako bismo zgrabili taj trenutak i zadržali ga što duže. Pitam se samo u kom momentu će mi njen smeh postati tek još jedna obična stvar. Nadam se nikada.

Danas na blogu osvanuo je prvi prolećni recept. Procvetale krošnje se očigledno ne slažu sa našim računanjem vremena. Zato evo jednog jednostavnog deserta koji slavi svu lakoću postojanja koja dolazi sa toplim danima. Jagode su tu i nedostajale su baš. Kolač od sira je najjednostavniji i najlepši desert koji postoji u mojoj svesci recepata. Kremast, nežan, osvežavajuć kolač impresivnog izgleda. Za totalni uspeh sve što vam je potrebno je kvalitetan sir, poput bogatog sirnog namaza #goldessa iz Lidla, sveže jagode i svega 30 minuta vremena bez rerne i komplikacija. Verujem da mnogi od vas imaju svoju verziju ovog recepta, ali evo je moja za sve one koji misle da je pravljenje torti bauk. Ova torta je tu da vas uveri da nije tako.

podloga

  • 600g mlevenog keksa
  • 240g istopljenog putera
  • 4 kašike šećera
  • sok 2 narandže

krem od sira

  • 400g sirnog namaza Goldessa classic
  • 500ml slatke pavlake
  • 220g šećera u prahu

kuli od jagoda

  • 400g smrznutih jagoda
  • 4 kašike šećera                    

 500g svežih jagoda

1.U šerpicu sipajte jagode i šećer pa ih kuvajte dok se jagode ne raspadnu i postanu pekmezaste. Sameljite ih štapnim mikserom i ohladite. Ako nemate štapni mikeser možete koristiti i blender ili ih propasirati kroz cediljku.

2. U činiji pomešajte keks, istopljen puter, šećer, koru i sok od narandže pa ga ostavite sa strane.

3. U drugoj činiji ulupajte slatku pavlaku pa joj dodajte sirni namaz i šećer i mutite dok ne dobijete fin krem.

4. Kalup prečnika 30cm obložite papirom za pečenje, a najbolje acetatnom folijom. Sipajte u to smesu od keksa i rasporedite ga uz pomoć čaše sa ravnim dnom. Utisnite keks uz dno i stranice kalupa. U to zatim rasporedite krem od sira. Dobro ohladite, najbolje preko noći.

5. Pre služenja na vrh torte poređajte naseckane jagode i prelijte sve kulijem od jagoda.

(Visited 658 times, 1 visits today)