Kada sam bila školarac znala sam da je proleće na vratima onog dana kada prvi put te godine svi poskidamo perjane jakne na putu iz škole do kuće, a dečaci od istih naprave golove. Sećam se da mi je taj dan svake godine ulivao osećaj slobode i nadahnutosti, kao da je odjednom sve moguće. Poslednjih godina isti osećaj dobijam onog trenutka kada posle duge zime prvi put kročimo u baštu da bismo osmotrili stanje i napravili plan za narednu sezonu. Ove godine ovde na blogu moći ćete da pronađete priče iz naše bašte i kratka uputstva za to kako mi uzgajamo biljke. 

Svake godine prvi na redu za setvu iz kolekcije jestivih biljaka je paradajz. Već tri godine unazad pravimo naš rasad što nam omogućava da ispratimo i utičemo na ceo proces rasta biljke, a takođe da isprobavamo različite sorte koje drugačije ne bismo mogli da pronađemo u prodaji. Paradajz je veoma otporna jednogodišnja biljka koja ukoliko se adekvatno održava daje plodove celo leto, a često i duboko u jesen ukoliko vreme posluži. Sa ovom objavom Andrej i ja započinjemo proces uzgajanja paradajza od semena do poslednje berbe. Za sve one koji žele i sami da se okušaju u uzgoju ove biljke delimo sa vama instrukcije za to kako uspešno napraviti rasad paradajza.

Od MATERIJALA će vam biti potrebno

Klijalište  Izbor klijališta je dosta važan. Ovo #parkside klijalište je odličan izbor za sve one poput mene koje ne stižu uvek da zalivaju. Klijalište sadrži poklopac koji dugo zadržava vlagu i toplotu zbog čega će potrebe za zalivanjem biti ređe. Takođe ćelije klijališta su dovoljno velike da se iz njih biljke mogu direktno saditi u baštu bez potrebe za prethodnim presađivanjem u veće posude.

Supstrat (zemlja) Univerzalni supstrat za setvu je sasvim dobar izbor jer će omogućiti optimalnu rastresitost za razvoj korena. 

Semenke paradajza   Kada biramo semenke najviše uzimamo u obzir svežinu odnosno datum proizvodnje semena (mlado seme znači bolju klijavost) i naravno sorte koje su nam te godine interesantne za uzgoj.

Obeleživači  Iako smo kroz godine u nazad svašta koristili u tu svrhu, otkrili smo da je nabolji izbor onaj koji je otporan na vlagu i trpi često zalivanje.

 

1.Prvo navlažite supstrat. Vlažan supstrat rasporedite među ćelije klijališta. Utisnite ga dobro zatim ga dopunite zemljom dok svaka ćelija  bude čvrsto napunjena zemljom.

2. Smestite semenku na sredinu svake ćelije i blago je utisnite.

3. Uzmite obeleživače pa zapišite naziv posađene sorte. Najbolje je da krenete od gornjeg levog ugla ka dole. U prvu ćeliju zadenite obeleživač sa nazivom posađene sorte. Kada promenite sortu zadenite u prvu ćeliju sa tom semenkom obeleživač sa njenim nazivom. Tako ćete znati odakle dokle se nalazi koja sorta. Ovo naravno važi samo ukoliko u jednom klijalištu sadite više od jedne sorte. 

4. Kada popunite sve ćelije klijališta sa semenkama uzmite svež supstrat u šake i posipajte ga iznad klijališta u tankom sloju trljajući ga između šaka tako da prekrije sve semenke.

5. Zalijte zemlju sa posađenim semenkama uz pomoć prskalice kako ih ne biste uznemirili. 

6. Poklopite klijalište i stavite ga na toplo mesto sobne temperature sa puno svetla. Dobar izbor je južni prozor u kući. Ukoliko vremenom primetite da vam se biljke izdužuju i naginju na jednu stranu to je znak da nemaju dovoljno svetla. U tom slučaju treba razmotriti instaliranje štedljivih lampi (LED, neon) koje imaju 6500 Kelvina kako bi se biljke lepo razvile. Mi konkretno koristimo lampe pošto nemamo na raspolaganju južni prozor. 

7. Zemlju proveravajte svakodnevno kako biste znali kada je treba zaliti. Zemlja treba da bude blago vlažna, ali nikako natopljena ili suva kako semenke ne bi istrulile ili se potpuno  osušile.

A evo i šta smo sve pronašli u Lidlu što će nam biti od velike koristi kako za pravljenje rasada tako i kasnije za sadnju, vezivanje i održavanje posađenih biljaka 

Nadam se da vam je ovo bilo korisno i da ćete nam se pridružiti u sadnji ove preukusne biljke. Vidimo se ovde kada biljčice niknu i dođe vreme za sadnju. Posetite i moju Instagram stranicu na kojoj ću sa vama deliti napredak biljčica.

(Visited 6.262 times, 1 visits today)