za papardele sa bosljkom:
400g oštrog brašna Castello
4 jaja
5-6 listića bosiljka sitno naseckanog
još brašna za posipanje
za tomato & basilico sos:
1 kg paradajza šljivar Roma
100g čeri paradajza šljivar
2 čena belog luka
1 pakovanje mocarele Lovilio
so i biber
1 kašika šećera Castello
malo maslinovog ulja
sveži listići bosiljka
Umesite papardele tako što ćete na čistoj površini napraviti koristo od brašna i u njega razbiti jaja. Lagano mešajući jaja u sredini ručno ili viljuškom ubacujte im brašno koje je sa strane do se sasvim ne povežu. Ubacite i bosiljak pa počnite da mesite dobrih 10 minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo. Test je kada ga pritisnete prstom da se udubljenje vrati nazad. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 60 minuta.
Ako testo razvijate ručno izvadite ga iz frižidera, podelite na dva dela i ostavite da se malo ugreje pa pobrašnite na čistoj podlozi i razvaljajte oklagijom uvek od sebe okrećići ga za 90 stepeni dok ne dobijete tanko testo. Ako koristite mašinu za razvijanje testa izvadite ga i podelite na 4 dela pa uzimajte jedan po jedan iz frižidera. Razvaljajte ih kroz najdeblji valjak da biste dobili glatko testo odgovarajuće širine. Zatim postepeno smanjujte valjak dok ne dobijete debljinu od 1-1,5 mm. Svaki put kada testo vraćate u mašinu obavezno ga pobrašnite. Kada ste dobili željenu debljinu presavijte testo 4 puta i svaki put pobrašnite pa seckajte trakice debljine 4cm. Prebacite paprdele preko oklagije ili ofingera da se suše nekih 60 minuta ali im podmetnite tacnu ispod u slučaju da neka pobegne. Nemojte brinuti za oblik jer je suština da pasta bude autentična i domaća.
Za to vreme napravite sos. Operite Roma paradajz pa mu zasecite krstić na dnu. Vodu zagrejte do ključanja u jednoj šerpici pa ubacujte paradajz na nekoliko sekundi nakon čega ga ubacujte pravo u hladnu vodu. Ovo radimo da bismo ga lako oljuštili. Oljuštite sav blanširan paradajz pa ga naseckajte na kockice. U tiganj sipajte ulje pa mu dodajte zgnječen beli luk i pustite na tuhoj vatri da ulje poprimi aromu. Znaćete da je luk spreman za vađenje kada zamiriše. Nemojte mu dozvoliti da potamni. Ubacite naseckan paradajz, so, biber i šećer pa ga krčkajte nekih 10 minuta dok se ne ukuva. Probajte pa dodajte začine ako neki nedostaje. Sos je spreman za testeninu. Skuvajte pastu u šerpi punoj slane vode nekoliko minuta. Sveža testenina se brže kuva nego kupovna pa imajte to na umu. Dok voda vri u sos ubacite cele grozdiće čerija i krčkajte samo toliko da se podgreju.Kada je pasta gotova ubacite je u tiganj sa sosom i dodajte im iscepkanu mocarelu i gomilu naseckanih listića bosiljka zajedno sa 1 kutlačom vode u kojoj se kuvala pasta. Krčkajte kratko i vaš ručak ili lagana večera su spremni.
Prijatno !