Čim zahladni postane nam nekako lakše da zakomplikujemo sebi život. Pravljenje domaće paste iako će mnogi reći da nije komplikovano jedna je od tih stvari koje mi prijaju kad zazimi. Da se razumemo umesiti  nije nikakav problem, međutim sva mašinerija koju treba skinuti sa gornje police špajza, svo brašno koje završi na zavesama, plafonu i garderobi, novi raspored stolica na kojima visi oklagija sa pastom, sve ove stvari čine stvar komplikovanom. Međutim, sve je to istovremeno stvar percepcije.

Možemo isto tako posmatrati kuću u tom trenutku kao  bakinu kuhinju kada je mesila nasuvo sa sirom i makom svake nedelje pa je sušila rezance po celoj kući, na kaučima, stolicama i ormarima. Naročito kada si dete voliš da vidiš prostor koji je dobro poznat kada se potpuno transformiše i postane nov novcat te spreman za otkrivanje. Kao da stara pravila više ne važe, a svi znamo da su pravila najveći smor. Naravno, deo čari pravljenja nasuva u detinjstvu ima velike veze sa tim što kao deca ne moramo posle da sklanjamo ceo haos. Mi smo tu do kraja, ali samo zato što na kraju dobijamo one ostatke testa koji baki nisu trebali i onda ih muljamo po rukama dok se ne pretvore u kamen. Danas mesim domaću pastu jer je napolju kiša i ne moram nigde da budem, zato što mi je dosadilo da gledam u nameštaj na istom mestu i zato što me dodir brašna i glatkog testa pod prstima opušta. Pa šta ako ima brašna po kući, počistiće se vremenom.

E sada kada se već potrudimo oko testa, onda ne moramo i sos da komplikujemo. Tu nastupaju ovi Roma paradajzići čije najlepše primerke možete pronaći u Lidlu. Zbog puno mesa u sebi ova sorta je odlična za  domaći sos koji je svakako car nad ovim kupovnim. Ubacite tu i po koji čeri jer će se čim dotakne toplotu njegova slatkoća lansirati do neba. Bosiljak je tu kao najbolji prijatelj paradajza,a mocarela kremasta i fina je tu da vas obraduje i zasiti. Recept vas čeka nakon foto-priče na samom dnu post-a.

za papardele sa bosljkom:

400g oštrog brašna Castello

4 jaja

5-6 listića bosiljka sitno naseckanog

još brašna za posipanje

 

za tomato & basilico sos:

1 kg paradajza šljivar Roma

100g čeri paradajza šljivar

2 čena belog luka

1 pakovanje mocarele Lovilio

so i biber

1 kašika šećera Castello

malo maslinovog ulja

sveži listići bosiljka

 

Umesite papardele tako što ćete na čistoj površini napraviti koristo od brašna i u njega razbiti jaja. Lagano mešajući jaja u sredini ručno ili viljuškom ubacujte im  brašno koje je sa strane do se sasvim ne povežu. Ubacite i bosiljak pa počnite da mesite dobrih 10 minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo. Test je kada ga pritisnete prstom da se udubljenje vrati nazad. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 60 minuta.

Ako testo razvijate ručno izvadite ga iz frižidera, podelite na dva dela i ostavite da se malo ugreje pa pobrašnite na čistoj podlozi i razvaljajte oklagijom uvek od sebe okrećići ga za 90 stepeni dok ne dobijete tanko testo. Ako koristite mašinu za razvijanje testa izvadite ga i podelite na 4 dela pa uzimajte jedan po jedan iz frižidera. Razvaljajte ih kroz najdeblji valjak da biste dobili glatko testo odgovarajuće širine. Zatim postepeno smanjujte valjak dok ne dobijete debljinu od 1-1,5 mm. Svaki put kada testo vraćate u mašinu obavezno ga pobrašnite. Kada ste dobili željenu debljinu presavijte testo 4 puta i svaki put pobrašnite pa seckajte trakice debljine 4cm. Prebacite paprdele preko oklagije ili ofingera da se suše nekih 60 minuta ali im podmetnite tacnu ispod u slučaju da neka pobegne. Nemojte brinuti za oblik jer je suština da pasta bude autentična i domaća.

 

Za to vreme napravite sos. Operite Roma paradajz pa mu zasecite krstić na dnu. Vodu zagrejte do ključanja u jednoj šerpici pa ubacujte paradajz na nekoliko sekundi nakon čega ga ubacujte pravo u hladnu vodu. Ovo radimo da bismo ga lako oljuštili. Oljuštite sav blanširan paradajz pa ga naseckajte na kockice. U tiganj sipajte ulje pa mu dodajte zgnječen beli luk i pustite na tuhoj vatri da ulje poprimi aromu. Znaćete da je luk spreman za vađenje kada zamiriše. Nemojte mu dozvoliti da potamni. Ubacite naseckan paradajz, so, biber i šećer pa ga krčkajte nekih 10 minuta dok se ne ukuva. Probajte pa dodajte začine ako neki nedostaje. Sos je spreman za testeninu. Skuvajte pastu u šerpi punoj slane vode nekoliko minuta. Sveža testenina se brže kuva nego kupovna pa imajte to na umu. Dok voda vri u sos ubacite cele grozdiće čerija i krčkajte samo toliko da se podgreju.Kada je pasta gotova ubacite je u tiganj sa sosom i dodajte im iscepkanu mocarelu i gomilu naseckanih listića bosiljka zajedno sa 1 kutlačom vode u kojoj se kuvala pasta. Krčkajte kratko i vaš ručak ili lagana večera su spremni. 

Prijatno !

 

(Visited 439 times, 1 visits today)