Testenina u pesto sosu je jelo koje mama i ja uvek spremamo kada velika glad udari, pa nam treba nešto brzo, toplo, puno ukusa i tekstura da namiri dušu i telo. Da se razumemo ovo gotovo da nije recept, pre svega zato što se koristi gotovo sos, međutim mama je ipak uspela da doda nekoliko caka koje zaista podižu ovo jelo na viši nivo. U moru maslinovog ulja prvo se dinsta beli luk da bi otpustio svoju aromu, a kada njega izbacite dodate krupno seckane orahe i sos pa se oni upoznaju i kratko karamelizuju što dodatno produbljuje ukus. Na kraju imate al dente testeninu, svežinu začinskog bilja iz pesta, komadiće tostiranih oraha koji savršeno krckaju pod zubima i u svemu tome tople bombice čeri paradajza koji se nakon samo nekoliko minuta na vrelom tiganju pretvorio u čist užitak. Recept je zapisan ovde, a provereno dobru testeninu pronađite u Lidlu. Ja sam se ovaj put odlučila za fusilli iako bi i penne bile odlične ili bilo koji oblik koji uspešno hvata sos.


500g fusilli testenine Combino
1 teglica pesto sosa Kania
2 čena belog luka
šaka oraha, krupno naseckanih
maslinovo ulje
2 kašike Grana Padano sira
300g čeri paradajza
 
1. U tiganj sipajte 4 kašike maslinovog ulja i odmah ubacite zgnječene čenove belog luka. Stavite tiganj iznad tihe vatre i dinstajte beli luk dok ne odmekne ali ne sme da potamni. Izvadite beli luk i dodajte orahe pa ih pržite 1 minuta, a onda ubacite pesto sos i dinstajte sve još 2 minuta. 
 
3. Skuvajte testeninu u slanoj vodi da bude al dente  pa je ubacite u sos zajedno sa malo vode u kojoj se kuvala. Sve promešajte, začinite po ukus i poklopite na 5 minuta.
 
4. Čeri paradajz naseckajte na polovine pa ga položite u gril tiganj sa malo maslinovog ulja. Pržite ga svega nekoliko minuta dok ne omekša. 
 
5. Poslužite testeninu sa grilovanim paradajzom, narendanim sirom i još maslinovog ulja. 
 
 
(Visited 710 times, 1 visits today)