Kupovina novogodišnjih poklona uvek je bila rezervisana za decembar, zajedno sa ukrašavanjem doma i planiranjem gozbe koja bi trebalo da se rastegli od jednog do drugog Božića. Naši roditelji su uvek bili sjajni u tome da od praznika naprave događaj.  Jednom su me čak ubedili da Deda Mraz stvarno postoji iako su moje godine već bile pozamašne. To veče je dotični navodno ušao kroz prozor i ostavio paket dok smo se mi spremali za spavanje. Sećam se da sam izašla iz kupatila i zatekla tatu u čudu pored širom otvorenog prozora u kuhinji, mama iza mene kao nema pojma šta se dešava. Prostoriju je osvetljavao samo TV dok je zima oštro ulazila unutra ipak ja sam se naježila iz drugog razloga. Tata je uverljivo ispričao neku priču, zaklela bih se da je rekao kako je upoznao Dedu, što ima smisla jer tata nikada nije imao problem sa tim da ćaska sa poznatim ličnostima. Deda je navodno ušao kroz prozor, ostavio paket ispod jelke i zbrisao istim putem. Ja zanemela, ali sam se naravno pravila kao da ne verujem tinejdžerske reputacije radi. Tek kada smo otvorili paket i iz njega pored poklona izvukli pismo od familije iz Norveške spustila sam se na zemlju, krajnje impresionirana glumom svojih roditelja ili sopstvenom naivnošću, još uvek ne mogu da odlučim. 

Ove godine usled toliko različitih okolnosti za nas će praznici izgledati malo drugačije, pa sam se potrudila da im krenem u susret dok još uvek mogu da im se posvetim. Tako sam Lidlovim #deluxe asortimanom opremila svoju ostavu imajući na umu sve one koje volim kako bih praznike dočekala spremna sa gozbom u rukavu. U takvim momentima iz mog iskustva najbolje je imati pri ruci recept koji je provereno dobar, jednostavan za pripremu, a sa luksuznim sastojcima  šalje vas u zemlju čuda. Zato ovom prilikom ostavljam vam recept za testeninu u kremastom sosu koju moj Andrejka najviše na svetu voli zbog njene svilenkaste i zavodljive teksture i topline koju stvara oko srca. Zajedno sa crvenim draguljima od čerija postaje prava mala radost na trpezi u kojoj će svi uživati. 

1 pakovanje Deluxe testenine (ukus po želji)
150g pančete
2 čena belog luka
2 kašike Deluxe maslinovog ulja
4 grane čeri paradajza
 
sos:
2-3 kašike ulja
2 kašike brašna
800ml mleka
so po ukusu
1/4 kašičice muskatnog oraha
sok od 1/2 limuna
3 žumanca
 
1. U šerpicu sipajte ulje i brašno pa mešajte i pržite na tihoj vatri dok brašno ne zapeni, a sve grudvice nestanu. Na kratko sklonite šerpu sa vatre i ulijte malo mleka uz mešanje, pa vratite na ringlu, mešajte i nastavite da kuvate sos uz postepeno dodavanje mleka dok ga sasvim ne potrošite. Na kraju začinite po ukusu i dodajte muskatni orah i sok od limuna. 
 
2. Sos skinite sa vatre, u posebnoj činiji blago umutite žumanca pa im uz mešanje dodajte oko 10 kašika vrelog sosa, ali jednu po jednu kašiku kako se žumanca ne bi skuvala.
Nakon toga smesu od žumanaca umešajte u beli sos i ostavite sa strane.
 
2. Stavite vodu da se kuva za testeninu, a za to vreme naseckajte pančetu na manje komade pa je rasporedite po tiganju i stavite na najtišu vatru. Cilj nam je da se pančeta polako topi i u tom procesu da postane hrskava. Kada sasvim porumeni izvadite je na ubrus da se ocedi.
 
3. Masnoći koju je pustila pančeta dodajte i 2 kašike maslinovog ulja pa u to ubacite zgnječene čenove belog luka i dinstajte ih kratko dok ne puste aromu, ali
ne dozvolite da porumene. Izvadite luk, a ubacite paradajz dok je još na grančicama i pustite ga da se prži dok ne pukne sa donje strane. Za to će mu biti potrebno 
nekoliko minuta. Na kraju izvadite paradajz i začinite ga sa malo soli i bibera.
 
4. Testeninu skuvajte al dente u slanoj vodi pa je ubacite u tiganj u kom se pržila pančeta. Dobro je uvaljajte u to ulje i sokove koje je pustio čeri pre nego što je prelijete sosom. 
Pošto će testenina upiti deo sosa, dodajte i nekoliko kašika vode u kojoj se kuvala kako bi sos ostao svilenkast. Na kraju umešajte hrskavu pančetu.
 
5. Poslužite jelo sveže pripremljeno sa raspuklim paradajzom. 
 
(Visited 275 times, 1 visits today)