1 pakovanje Deluxe testenine (ukus po želji)
150g pančete
2 čena belog luka
2 kašike Deluxe maslinovog ulja
4 grane čeri paradajza
sos:
2-3 kašike ulja
2 kašike brašna
800ml mleka
so po ukusu
1/4 kašičice muskatnog oraha
sok od 1/2 limuna
3 žumanca
1. U šerpicu sipajte ulje i brašno pa mešajte i pržite na tihoj vatri dok brašno ne zapeni, a sve grudvice nestanu. Na kratko sklonite šerpu sa vatre i ulijte malo mleka uz mešanje, pa vratite na ringlu, mešajte i nastavite da kuvate sos uz postepeno dodavanje mleka dok ga sasvim ne potrošite. Na kraju začinite po ukusu i dodajte muskatni orah i sok od limuna.
2. Sos skinite sa vatre, u posebnoj činiji blago umutite žumanca pa im uz mešanje dodajte oko 10 kašika vrelog sosa, ali jednu po jednu kašiku kako se žumanca ne bi skuvala.
Nakon toga smesu od žumanaca umešajte u beli sos i ostavite sa strane.
2. Stavite vodu da se kuva za testeninu, a za to vreme naseckajte pančetu na manje komade pa je rasporedite po tiganju i stavite na najtišu vatru. Cilj nam je da se pančeta polako topi i u tom procesu da postane hrskava. Kada sasvim porumeni izvadite je na ubrus da se ocedi.
3. Masnoći koju je pustila pančeta dodajte i 2 kašike maslinovog ulja pa u to ubacite zgnječene čenove belog luka i dinstajte ih kratko dok ne puste aromu, ali
ne dozvolite da porumene. Izvadite luk, a ubacite paradajz dok je još na grančicama i pustite ga da se prži dok ne pukne sa donje strane. Za to će mu biti potrebno
nekoliko minuta. Na kraju izvadite paradajz i začinite ga sa malo soli i bibera.
4. Testeninu skuvajte al dente u slanoj vodi pa je ubacite u tiganj u kom se pržila pančeta. Dobro je uvaljajte u to ulje i sokove koje je pustio čeri pre nego što je prelijete sosom.
Pošto će testenina upiti deo sosa, dodajte i nekoliko kašika vode u kojoj se kuvala kako bi sos ostao svilenkast. Na kraju umešajte hrskavu pančetu.
5. Poslužite jelo sveže pripremljeno sa raspuklim paradajzom.