Dani proslava van kuće su toliko daleko da ih se sve slabije sećamo. Neki detalji ipak zauvek ostaju. Muzika koju smo uvek puštali u kući dok ispijamo piće pre izlaska i đuskanje ispred ogledala sa večitim pitanjem na umu hoće li provod biti bolji od toga. Miris dima na smrznutim ulicama grada. Probijanje kroz masu na nekom trgu kako bismo bolje videli muzičare i pronašli mesto gde možemo da đuskamo i ljubimo se u isto vreme. Crveni šal od perja koji smo dva puta izgubili jedne večeri, drugi put trajno. Hvatanje u kolo na sred ulice sa ljudima koje nikada više nećemo videti i uvek neki pripiti Deda Mraz koji nas posebno razveseli. Takvih provoda biće još sigurni smo, ali za sada uživamo u porodičnoj atmosferi našeg malecnog doma, sa Čolom na razglasu i dobrom klopom na stolu.

 

Kiseli kupus jedemo od momenta kada napolju prvi put vidimo paru iz usta do momenta kada se prve jagode pojave u bašti. Podvarak je jelo od kiselog kupusa čije ime ne volim,ali ukus, naročito u kombinaciji sa sušenim mesom obožavam. Zato mislim da je sasvim prigodno pripremiti podvarak sa ovim finim rebarcima umotanim u slaninu i zapečenim do slatke hrskavosti. Onda jedete malo prstićima, malo viljuškom i zalivate lepim piće pa ako vam je do žurke spremni ste da nastavite dalje, ako ne, verujte mi i ovo će vam biti super provod. Ja uvek uzimam #sljubavljudomace sušena rebarca iz Lidla jer su tako fina i zgodna za pripremu pa i vama savetujem da uradite isto. Šta god da odlučite želim vam da provedete veče u veselju.

  • 1kg sušenih svinjskih rebaraca S ljubavlju domaće
  • 200g pančete
  • 2 glavice crnog luka
  • 600g kiselog kupusa
  • 1 supena kašika mlevene paprike
  • lovorov list
  1. Smestite rebarca u hladnu vodu zajedno sa nekoliko listova lovora pa ih kuvajte zajedno na tihoj vatri dok meso ne odmekne.
  2. Izvadite iz vode i ostavite da se ohladi, onda ga obrišite ubrusom i nasecite na pojedinačne komade pa svaki zamotajte sa režnjem slanine.
  3. U tiganju dinstajte sitno seckan luk na ulju dok ne odmekne i postane rumen. Dodajte mlevenu papriku pa je upržite, a onda i kiseli kupus. Pržite ih zajedno narednih 5 minuta.
  4. Rasporedite kupus u nauljenu vatrostalnu tepsiju, a odozgo poređajte umotana rebarca. Na dno tepsije sipajte malo vode i pobacajte onaj lovorov list. Pecite u rerni na 200°C dok se sve ne zapeče i slanina fino porumeni. 
(Visited 95 times, 1 visits today)