Jedne godine, na zimovanju, kada smo se poslednji put tog dana spuštali skijama sa staze, tata mi je rekao da zastanem i primetim nešto. Sunce je zajedno sa snegom i planinom pravilo magičan prizor kakav samo taj trojac ume da napravi. Onda smo nas dvoje tako stajali, mirni i ganuti, svako svojim očima zagledan u to čudo. Tata mi je zatim rekao da obavezno zapišem negde taj događaj kako ga ne bih zaboravila. Nisam ga nikad zapisala, eto sve do sad, ali sam svake zime mislila na njega i tako nekako ostade sačuvan. Sa tatom me dosta sećanja veže baš za zimu. Možda zato što smo tada najviše vremena provodili zajedno i uspevali da uhvatimo te, samo naše, trenutke.

Mislim da je tata zimi najsrećniji. Velikim delom jer se u tom periodu dešava sve što on voli. Porodično okupljanje oko televizora uz filmove koje tokom leta sakuplja, zatim pevanje i veselje oko stola punog hrane tokom praznika i spontanih druženja sa bližnjima i sve tako nazad u zime njegovog detinjstva u kojima su ostala sva najlepša sećanja koja ima da podeli. Među njima krije se veliki breg ispred ulaza koji je sneg svake zime prekrivao pa su se niz njega spuštali dok im nosevi ne poplave od hladnoće. I sve one večeri koje je provodio pored prozora čekajući prvi sneg da padne, a kada se to desi od uzbuđenja ostajao budan u iščekivanju radosti sutrašnjeg koračanja po netaknutim belim stazama. Tu ljubav i radost delio je uvek sa svojom mamom koja se do kraja života snegu radovala kao malo dete. 

Danas za ručak pasta, tačnije slatki zavrnuti fusili sa celerom, u sosu od belog luka sa hrskavim topingom od pančete. Skoro da nemam šta da dodam na tu temu osim da je to spoj recepata moje mame i Džejmi Olivera i da je jelo koje greje dušu na najbolji mogući način. Koren celera se polako dinsta u masnoći koju pusti pančeta tako da se karamelizuje i postane božanstven. Pančetu pronađite u Lidlu jer je savršeno prošarana tako da će biti izuzetno hrskava što je za ovo jelo posebno važno. I javite mi ako napravite, biće mi drago da čujem vaše utiske. 

pasta:

  • 500g fusili testenine Tiradell
  • 1 veliki koren celera
  • 1 pakovanje Pikok pančete
  • 2 kašike maslinovog ulja Primadonna

umak:

  • 150g majoneza Kania
  • 200ml jogurta grčkog tipa Pilos
  • 2 čena belog luka, ispasiranog
  • 1 kašičica pikant senfa Kania
  • 1 kašika sira Grana Padano Lovilio, sitno rendanog
  • biber

hrskavi toping:

  • 6 kriški tost hleba Rivercote
  • 2 kašike maslinovog ulja Primadonna
  • 2 pakovanja Pikok pančete
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • biber
  1. U činiji pomešajte sastojke za umak pa ga ostavite na hladnom mestu dok ne zatreba.
  2. Tost isecite na kockice. U tiganj sipajte maslinovo ulje pa dodajte kockice hleba i mešajte da dobar deo hleba upije ulje. Pecite hleb na tihoj vatri, mešajući povremeno. Hleb je gotov kada porumeni sa svih strana i postane blago hrskav. Ostavite ga da se sasvim ohladi nakon toga.
  3. Pančetu isecite na komadiće pa je rasporedite po hladnom tiganu. Stavite tiganj na tihu vatru i pustite pančetu da se polako topi. Povremeno promešajte pa kada postane rumena sa svih strana izvadite je na ubrus da se ohladi. Masnoću koju je pustila ostavite u tiganju. Nasecite celer na tanke trakice dužine slične kao fusili pa ga ubacite u tiganj u kom se pekla pančeta. Dodajte i maslinovo ulje, te blago posolite i dobro promešajte tako da sav celer bude nauljen. Poklopite i ostavite tako oko 10 minuta na najtišoj vatri. Kada celer dobro odmekne i postane rumen sa donje strane možete da otklopite i blago pojačate vatru. Promešajte pa nastavite da ga dinstate uz povremeno mešanje još 10 minuta.
  4. U blender stavite ohlađene krutone i polovinu pančete pa sameljite na sitne komadiće. Ubacite peršun, malo bibera i koru limuna pa još kratko pulsirajte i to vam je gotov toping.
  5. Testeninu skuvajte u slanoj ključaloj vodi tako da bude al dente pa je proceđenu ubacite u tiganj sa celerom i dobro promešajte, a zatim skinite sa vatre. Sipajte polovinu spremljenog umaka, oko 1dl vode u kojoj se kuvala testenina i ostatak pančete. Sjedinite i začinite po ukusu, poklopite i ostavite da odmori 5 minuta. Na kraju dodajte još vode ako je previše gusto.
  6. Služite toplo sa hrskavim topingom u velikom tanjiru.
(Visited 260 times, 1 visits today)