Ovu nedelju obeležili su ozbiljni radovi na našem prvom studiju za kulinarske i fotografske radinosti. Nešto što nije bilo u planu za ovu godinu, ali se ove jeseni nametnulo kao prioritet. U tom procesu naučili smo da mažemo lepak i mrežicu na zidove, saznali smo koliko praše zidovi od čerpića kada se ruše, da se na majstore čovek ne može osloniti i da pivo u prepodnevnim časovima jednostavno ne paše čak i kad se praviš majstor.  

Sada, kada je veći deo posla iza nas zahvalni smo na vremenu koje smo kao muž i žena proveli zajedno prekriveni prašinom, sa kosom ulepljenom od lepka, dok smo se  kroz sive trepavice gledali prepuni ljubavi. Za ovih nedelju dana ugojili smo se kao prasići jer smo svako veče pravili tople sendviče sa puno sira i jeli ih cerekajući se na stepeništu ispred kuće u radnim odelima.

Ono što nas sada čeka je nova nedelja sa starim navikama, pa se valja potruditi da i zdrava hrana pronađe put nartag u naše živote. Bukovača, pečurka zanosnog izgleda ukrala je moje srce veoma skoro. Zagledala sam je u Lidlu mesecima bez ideje šta bih sa njom radila. Zapravo ovo je fantastična zamena za meso, blagog ukusa, lako upija ukuse tako da nećete imati problema da utičete na balans. Prvi put sam je pravila zajedno sa piletinom, ali piletina je bila suvišna. Zato su ovi vedži takosi prava stvar. Sa procesom karamelizacije bukovača dobija dubinu i onaj mesnati ukus koji volimo. Sa svežom salsom i laganim jogurtom koji samo pozajmljuje notu sveže nane vapićete za sledećim zalogajem. Ukiseljeni luk je apsolutno nezaobilazan jer osim šećera limun iscrpi svu slatkoću iz luka i usput poprimi dražesnu ružičastu boju. Domaće tortilje nisu nikakava gnjavaža, a okusićete ih već onog trenutka kada prva tortilja dodirne vreo tiganj i zamiriše vam kuću. Na kraju dana, neće vam trebati tamo neka viljuška ili kakav nož. Jok! Samo vaši vredni prsti koje ćete na kraju polizati kao desert. Detaljan recept imate u pisanom obliku na kraju post-a, a tu je i video ako vam je mrsko da čitate. 🙂

2 pakovanja bukovače

50g putera Pilos

4 čena belog luka

1 struk mladog luka

250g čeri paradajza

2 manja ljubičasta luka

2 limuna

2-3 kašičice šećera

200ml  jogurta grčki tip Pilos

4-5 listića nane

čili papričice

so i biber

za tortilje:

250g brašna Castello

150ml tople vode

1 kašičica sode bikarbone Castello

1/2 kašičice soli

50ml maslinovog ulja

Pripremite tortilje tako što ćete brašno, sodu i so pomešati pa im dodati ulje. Prođite brašnom kroz prste tako da ulje nestane. Onda dodajte vode. Mesite testo bez dodavanja brašna nekih 5 minuta. Treba da se dobije pomalo lepljivo testo, ali ako se previše lepi dodajte kašiku brašna. Nauljite činiju u kojoj ste ga zamesili i ostavite 30 minuta da odmori.

Za to vreme pripremite ukiseljeni luk. Pomešajte  sok 2 limuna, šećer i 1 kašičicu soli dok se šećer ne rastvori pa u to ubacite tanko sečene listiće ljubičastog luka. Nakon toga dobro promešajte luk tako da sav bude potopljen i ostavite sa strane. Možete mešati povremeno.

Bukovaču očistite od nečistoća sa suvom, mekanom četkom ili sunđerom. Nemojte ih kvasiti jer upijaju vodu veoma brzo. Iscepkajte ih na trakice. U tiganju istopite 30g putera na malo ulja pa mu dodajte bukovaču. Pržite je na srednjoj vatri dok ne porumeni sa donje strane. Zatim ubacite zgečen beli luk  sa preostalih 20g putera pa promešajte. Pržite dok ne porumeni sa svih strana. Na kraju ubacite sitno seckan mladi luk i sklonite sa vatre. Završite sa malo soli, bibera i pokojom kapi soka od limuna. Poklopite je folijom da se ne hladi.

Testo za tortilje podelite na dva dela pa svaki na četiri dela. Treba da dobijete 8 kuglica. Razvaljajte svaku u krug i pecite ih na suvom tiganju na jakoj vatri dok ne porumene sa obe strane. Pokrijte ih i stavite na toplo mesto dok vam ne zatrebaju.

Paradajz isecite na sitne komade, pobiberite ga, dodajte mu malo maslinovog ulja i možete sitno seckan peršun ako imate. Promešajte i stavite sa strane.

Na kraju napravite aromatizovan jogurt tako što ćete ga pomešati sa 2 ispasirana čena belog luka i tanko nascekanim listićima nane.

Konačno sastavite sve sastojke u slastan zalogaj. Jedan sloj bukovače, malo paradajza, pokoji listić luka i povrh svega mirisni jogurt. Zalijte svaki zalogaj sa penušavim pivom i uživajte.

(Visited 158 times, 1 visits today)