2 pakovanja bukovače
50g putera Pilos
4 čena belog luka
1 struk mladog luka
250g čeri paradajza
2 manja ljubičasta luka
2 limuna
2-3 kašičice šećera
200ml jogurta grčki tip Pilos
4-5 listića nane
čili papričice
so i biber
za tortilje:
250g brašna Castello
150ml tople vode
1 kašičica sode bikarbone Castello
1/2 kašičice soli
50ml maslinovog ulja
Pripremite tortilje tako što ćete brašno, sodu i so pomešati pa im dodati ulje. Prođite brašnom kroz prste tako da ulje nestane. Onda dodajte vode. Mesite testo bez dodavanja brašna nekih 5 minuta. Treba da se dobije pomalo lepljivo testo, ali ako se previše lepi dodajte kašiku brašna. Nauljite činiju u kojoj ste ga zamesili i ostavite 30 minuta da odmori.
Za to vreme pripremite ukiseljeni luk. Pomešajte sok 2 limuna, šećer i 1 kašičicu soli dok se šećer ne rastvori pa u to ubacite tanko sečene listiće ljubičastog luka. Nakon toga dobro promešajte luk tako da sav bude potopljen i ostavite sa strane. Možete mešati povremeno.
Bukovaču očistite od nečistoća sa suvom, mekanom četkom ili sunđerom. Nemojte ih kvasiti jer upijaju vodu veoma brzo. Iscepkajte ih na trakice. U tiganju istopite 30g putera na malo ulja pa mu dodajte bukovaču. Pržite je na srednjoj vatri dok ne porumeni sa donje strane. Zatim ubacite zgečen beli luk sa preostalih 20g putera pa promešajte. Pržite dok ne porumeni sa svih strana. Na kraju ubacite sitno seckan mladi luk i sklonite sa vatre. Završite sa malo soli, bibera i pokojom kapi soka od limuna. Poklopite je folijom da se ne hladi.
Testo za tortilje podelite na dva dela pa svaki na četiri dela. Treba da dobijete 8 kuglica. Razvaljajte svaku u krug i pecite ih na suvom tiganju na jakoj vatri dok ne porumene sa obe strane. Pokrijte ih i stavite na toplo mesto dok vam ne zatrebaju.
Paradajz isecite na sitne komade, pobiberite ga, dodajte mu malo maslinovog ulja i možete sitno seckan peršun ako imate. Promešajte i stavite sa strane.
Na kraju napravite aromatizovan jogurt tako što ćete ga pomešati sa 2 ispasirana čena belog luka i tanko nascekanim listićima nane.
Konačno sastavite sve sastojke u slastan zalogaj. Jedan sloj bukovače, malo paradajza, pokoji listić luka i povrh svega mirisni jogurt. Zalijte svaki zalogaj sa penušavim pivom i uživajte.