Bela bašta, tako sam zvala baka Rajkin špajz. Bez i malo preterivanja to je odista bila prava bašta. U zabačenom delu solitera, na drugom spratu ta mala prostorija u belo okrečena čuvala je police od poda do plafona na kojim su se prostirale silne tegle, male i velike, pokrivene providnim celofanom i onim gumicama što čupaju kosu. Svaka tegla u sebi je sadržala najlepše plodove proleća, leta i rane jeseni. I kao što se to radilo u stara vremena, ni jedna tegla nije smela da se otvori pre nego što zima dođe. Ali onda, sa snegom jedna po jedna letele bi sa polica bele bašte pravo na sto zajedno sa ostalim đakonijama. Deo zimnice Rajka bi slala unucima, a ja sam bila te sreće da spadam među njih. Omiljena zimnica zauvek je bila i ostala ukiseljena paprika. Zamislite buckaste babure okupane u soku u kom su so, šećer i kiselina savršeno izbalansirani. Svaki zagrižaj ove paprike podrazumeva hrskanje između zuba i tu sočnost koja uvek pronađe način da curi niz bradu. Kad na raspolaganju imate tako ukusan preliv za turšiju, greota bi bila ne ukuseliti i ostalo divno povrće koje će razvedriti svaki zimski obrok.
Zato danas sa vama delim bakin preliv za turšiju koji možete koristiti za bilo koje povrće. Mi od detinjstva volimo karfiol, šargarepu, cveklicu i naravno papriku. Ove godine stavila sam i jednu teglu čeri paradajza. Sve potrebne alate i sastojke za zimnicu imate od ovog četvrtka u Lidlovim prodavnicama,a u nastavku pronađite recept za najlepši preliv za turšiju.