Bela bašta, tako sam zvala baka Rajkin špajz. Bez i malo preterivanja to je odista bila prava bašta. U zabačenom delu solitera, na drugom spratu ta mala prostorija u belo okrečena  čuvala je police od poda do plafona na kojim su se prostirale silne tegle, male i velike, pokrivene providnim celofanom i onim gumicama što čupaju kosu. Svaka tegla u sebi je sadržala najlepše plodove proleća, leta i rane jeseni. I kao što se to radilo u stara vremena, ni jedna tegla nije smela da se otvori pre nego što zima dođe. Ali onda, sa snegom jedna po jedna letele bi sa polica bele bašte pravo na sto zajedno sa ostalim đakonijama. Deo zimnice Rajka bi slala unucima, a ja sam bila te sreće da spadam među njih. Omiljena zimnica zauvek je bila i ostala ukiseljena paprika. Zamislite buckaste babure okupane u soku u kom su so, šećer i kiselina savršeno izbalansirani. Svaki zagrižaj ove paprike podrazumeva hrskanje između zuba i tu sočnost koja uvek pronađe način da curi niz bradu. Kad na raspolaganju imate tako ukusan preliv za turšiju, greota bi bila ne ukuseliti i ostalo divno povrće koje će razvedriti svaki zimski obrok. 

Zato danas sa vama delim bakin preliv za turšiju koji možete koristiti za bilo koje povrće. Mi od detinjstva volimo karfiol, šargarepu, cveklicu  i naravno papriku. Ove godine stavila sam i jednu teglu čeri paradajza. Sve potrebne alate i sastojke za zimnicu imate od ovog četvrtka u Lidlovim prodavnicama,a u nastavku pronađite recept za najlepši preliv za turšiju.  

Mera za 1,5kg povrća

  • 1,5l vode
  • 500ml jabukovog sirćeta
  • 50g šećera
  • 50g soli
  • 1/2 glavice belog luka
  • 1 kašika bibera
  • 5 listova lovora
  • 250ml ulja

U šerpu sipajte sve sastojke osim ulja. Kuvajte ih na tihoj vatri dok ne provri zatim ulijte ulje, promešajte i nastavite da kuvate još 2 minuta. Momentalno prelijte preko povrća koje ste stavili u tegle.

Cvekla

  1. Cveklu oljuštite pa je obarite. Izvadite je iz vode onog trenutka kad budete mogli da je probodete viljuškom. Kada se ohladi isecite je na kolutove jednake debljine. 
  2. Kriške poređajte u čistu teglu. Od začina pored onih koji se već nalaze u prelivu možete koristit ruzmarin, mirođiju ili peršun.

Paprika babura

  1. Oprane parike isecite na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine. 
  2. Ređajte ih u teglu sa belik lukom i lovorom. 

Karfiol

Izdvojite cvetiće karfiola na veličinu 1-2 zalogaja. Operite ih u hladnoj vodi pa ih ređajte u teglu. 

Šargarepa

Šargarepu možete seckati kako želite. 

Čeri paradajz

  • Možete koristiti zreo čeri ili zeleni, ako ga imate u bašti. 
  • Od začina možete koristiti majčinu dušicu, beli luk ili/i bosiljak.
(Visited 761 times, 1 visits today)