Markiza je torta koju sam jela još u ono vreme kada mama nije imala gde da kupi modle za kolače pa je umesto njih koristila stare šerpe što je još u svatovima dobila. Pravljenje markize bilo je uvek specijalno. Mahom zbog neizvesnosti hoće li lako izleteti iz lonca nakon što u njemu prenoći na hladnoći, a većim delom zbog iščekivanja prvog parčeta i otkrivanja one zanosne unutrašnjosti. U stavu mirno piškote umočene u kafu sa mlekom i rumom stoje jedna uz drugu i čuvaju tvrđavu napravljenu u celosti od najčokoladnijeg čokoladnog musa.  Bogata krema od žumanaca, putera i čokolade sa velikim postotkom kakaoa postaje prozračna i lagana kada se u nju umeša sneg od belanaca. Nakon noći u frižideru taj sneg se polako topi ostavljajući sa sobom vazdušaste rupice koje svaki zalogaj čine laganijim od pera. Iako je mama pravila svoju markizu sa keksom umočenim u mleko, ja u svojoj verziji koristim piškote sa kafom i rumom jer sam njeno dete i moram ipak nešto da promenim. 

Buckaste piškote pronađite u Lidlu jer će one najlepše upiti sve sokove koje pusti fil, ali će i dalje zadržati dovoljno teksture kako bi bile snažna podrška kremu u svakom zalogaju, a zatim ukoliko volite čokoladu i kremaste kolače koji ne pružaju nikakav otpor vratite se ovde po veoma jednostavan recept koji ćete zasigurno želeti da upamtite. 

 
fil
  • 10 jaja odvojeno žumance od belanca
  • 10 kašika Belbake šećera u prahu + 100g za belanca
  • 200g čokolade sa minimum 40% kakaoa
  • 200g Pilos putera na sobnoj temperaturi
 
za piškote
  • 1 pakovanje Sondey piškota
  • 1dl vrele vode
  • 2 kašike instant kafe
  • 1dl mleka
  • 2-4 kašike ruma
1. Prelijte kafu sa vodom, mlekom i rumom pa  razmutite. Ostavite da se da prohladi. 
 
2. Žumanca pomešajte sa 10 kašika šećera u prahu pa ih kuvajte na pari uz kontinuirano mešanje spatulom oko 10 minuta ili dok ne postanu vrela na dodir. Nakon toga ih mutite 5 minuta van pare.
 
3. Postepeno istopite čokoladu u mikrotalasnoj ili na pari. Sjedinite sa žumancima. Smesa će se stisnuti ali to je ok. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. 
 
4.  Dodajte puter prohlađenoj čokoladnoj smesi i mutite dok ne postane homogen krem .
 
5. Belanca mutite dok ne postanu  čvrsta. Dodajte šećer postepeno, kašiku po kašiku sve vreme muteći dok ne postane čvrsta pena. Umućena belanca dodajte čokoladnom filu iz tri puta. Svaki deo polako umešajte silikonskom spatulom. 
 
6. Kružni kalup 25cm prečnika postavite na tanjir za posluživanje. Obložite ga papirom za pečenje, streč folijom ili acetatnom folijom. 
 
7. Piškote umačite u ohlađenu kafu, pa prvo ređajte po dnu ostavljajući margine onoliko koliko je potrebno da se uspravno zadene piškota. To će vam pomoći kad krenete da ih ređate sa strane jer ćete imate gde da ih zaglavite. Pošto umočene piškote odmeknu možete ih lako krojiti da popunite sve rupe koje nastanu na dnu. 
8. Sipajte pažljivo fil unutar kalupa između piškota. Prekrijte folijom i ostavite u frižider minimum na 12h, a može i duže. 
 
9. Kad izvadite tortu iz kalupa možete je ukrasiti sa šlagom ili sa šamom kao ja. Na kraju narendajte još malo te divne čokolade i uživajte.
 
Napomena: Ukoliko imate mesta u zamrzivaču, jedan sat pre posluživnja možete staviti tortu u zamrzivač kako biste je lakše isekli.
(Visited 3.513 times, 2 visits today)