fil
- 10 jaja odvojeno žumance od belanca
- 10 kašika Belbake šećera u prahu + 100g za belanca
- 200g čokolade sa minimum 40% kakaoa
- 200g Pilos putera na sobnoj temperaturi
za piškote
- 1 pakovanje Sondey piškota
- 1dl vrele vode
- 2 kašike instant kafe
- 1dl mleka
- 2-4 kašike ruma
1. Prelijte kafu sa vodom, mlekom i rumom pa razmutite. Ostavite da se da prohladi.
2. Žumanca pomešajte sa 10 kašika šećera u prahu pa ih kuvajte na pari uz kontinuirano mešanje spatulom oko 10 minuta ili dok ne postanu vrela na dodir. Nakon toga ih mutite 5 minuta van pare.
3. Postepeno istopite čokoladu u mikrotalasnoj ili na pari. Sjedinite sa žumancima. Smesa će se stisnuti ali to je ok. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
4. Dodajte puter prohlađenoj čokoladnoj smesi i mutite dok ne postane homogen krem .
5. Belanca mutite dok ne postanu čvrsta. Dodajte šećer postepeno, kašiku po kašiku sve vreme muteći dok ne postane čvrsta pena. Umućena belanca dodajte čokoladnom filu iz tri puta. Svaki deo polako umešajte silikonskom spatulom.
6. Kružni kalup 25cm prečnika postavite na tanjir za posluživanje. Obložite ga papirom za pečenje, streč folijom ili acetatnom folijom.
7. Piškote umačite u ohlađenu kafu, pa prvo ređajte po dnu ostavljajući margine onoliko koliko je potrebno da se uspravno zadene piškota. To će vam pomoći kad krenete da ih ređate sa strane jer ćete imate gde da ih zaglavite. Pošto umočene piškote odmeknu možete ih lako krojiti da popunite sve rupe koje nastanu na dnu.
8. Sipajte pažljivo fil unutar kalupa između piškota. Prekrijte folijom i ostavite u frižider minimum na 12h, a može i duže.
9. Kad izvadite tortu iz kalupa možete je ukrasiti sa šlagom ili sa šamom kao ja. Na kraju narendajte još malo te divne čokolade i uživajte.
Napomena: Ukoliko imate mesta u zamrzivaču, jedan sat pre posluživnja možete staviti tortu u zamrzivač kako biste je lakše isekli.