Nisam ni sanjala da ću nedelju dana pred porođaj peći tortu od dvanaest kora samo zato što je jesen i sastojci su na dohvat ruke. Opet istina je ta da u familiji ja najviše ličim na svoju baka Rajku sa njenim okruglim i pomalo tužnim očima, pravom kičmom, snažnim rukama i nogama koje su mogle da stoje po ceo dan sve dok se jedne jeseni pre dosta godina nisu konačno umorile. Znam da je nosila tortu u rukama kilometrima daleko, usled čega bi većini ljudi ruke otpale, a i lice bi im se sigurno zgrčilo u izraz očaja, ali ne i njoj. Rajka je bila takva ženska da je i pored svojih pomalo tužnih očiju uvek isijavala ljubav, radost i snagu. Po naravi, oprostite na izrazu, bila je zajebant, ali kada je hrana u pitanju stvari je uzimala krajnje ozbiljno. Rođendani su se jedva čekali zbog njenih torti koje nam je uvek donosila na narandžastoj tacni. Te torte nestajale su brzinom svetlosti dok su nam guze virile iz frižidera, a kašike vredno ravnale red po red. Često razmišljam o tome čemu bi sve imala da me nauči sada kad sam starija i malko pametnija. Njene krofne, pita sa kupusom, gibančice i sveži rezanci za supu su jela koja u mislima jedem u njenoj kuhinji uvek besprekorno čistoj, na stolici sa koje visi njen spanać zeleni džemper uvek na raspolaganju da se ogrne kako joj ne bi ozebla leđa. Iz čistog nedostajanja svake jesenje sezone ja sebi pazarim jedan „spanać“ džemper i bude mi omiljen sve do prvih lala. Jedan sam već spremila da u njemu izađem iz porodilišta jer znam koliko bi se ona radovala praunuci. Volim da mislim da ćemo ovako obe biti u njenom zagrljaju.Iako je Rajka sve držala u glavi, sreća velika je što je moja mama sačuvala neke njene zlatne recepte, a među njima i ovaj za pravu pravcatu jesenju torticu. Sa korama prepunim grožđica, suvih smokava, oraha i ruma ova torta je najlepši način da se proslavi predivna jesen kojoj svedočimo. Fil je luksuzan, prepun kremastih žumanaca i Lidlove bogate čokolade kojom sam opremila ostavu za prestojeće praznike. Mislim da presek sam po sebi govori koliko je torta sočna, a ukusi i teksture su na vama da otkrijete kada je budete spremili. Detaljan recept vam ostavljam ovde.