Nisam ni sanjala da ću nedelju dana pred porođaj peći tortu od dvanaest kora samo zato što je jesen i sastojci su na dohvat ruke. Opet istina je ta da u familiji ja najviše ličim na svoju baka Rajku sa njenim okruglim i pomalo tužnim očima, pravom kičmom, snažnim rukama i nogama koje su mogle da stoje po ceo dan sve dok se jedne jeseni pre dosta godina nisu konačno umorile. Znam da je nosila tortu u rukama kilometrima daleko, usled čega bi većini ljudi ruke otpale, a i lice bi im se sigurno zgrčilo u izraz očaja, ali ne i njoj. Rajka je bila takva ženska da je i pored svojih pomalo tužnih očiju uvek isijavala ljubav, radost i snagu. Po naravi, oprostite na izrazu, bila je zajebant, ali kada je hrana u pitanju stvari je uzimala krajnje ozbiljno. Rođendani su se jedva čekali zbog njenih torti koje nam je uvek donosila na narandžastoj tacni. Te torte nestajale su brzinom svetlosti dok su nam guze virile iz frižidera, a kašike vredno ravnale red po red. Često razmišljam o tome čemu bi sve imala da me nauči sada kad sam starija i malko pametnija. Njene krofne, pita sa kupusom, gibančice i sveži rezanci za supu su jela koja u mislima jedem u njenoj kuhinji uvek besprekorno čistoj, na stolici sa koje visi njen spanać zeleni džemper uvek na raspolaganju da se ogrne kako joj ne bi ozebla leđa. Iz čistog nedostajanja svake jesenje sezone ja sebi pazarim jedan „spanać“ džemper i bude mi omiljen sve do prvih lala. Jedan sam već spremila da u njemu izađem iz porodilišta jer znam koliko bi se ona radovala praunuci. Volim da mislim da ćemo ovako obe biti u njenom zagrljaju.Iako je Rajka sve držala u glavi, sreća velika je što je moja mama sačuvala neke njene zlatne recepte, a među njima i ovaj za pravu pravcatu jesenju torticu. Sa korama prepunim grožđica, suvih smokava, oraha i ruma ova torta je najlepši način da se proslavi predivna jesen kojoj svedočimo. Fil je luksuzan, prepun kremastih žumanaca i Lidlove bogate čokolade kojom sam opremila ostavu za prestojeće praznike. Mislim da presek sam po sebi govori koliko je torta sočna, a ukusi i teksture su na vama da otkrijete kada je budete spremili. Detaljan recept vam ostavljam ovde.

kore

  • 200g suvog grožđa
  • 200g suvih smokava
  • 200g prepečenih oraha
  • tamnog ruma oko 300ml
  • 18 belanaca
  • 18 kašika šećera u prahu
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 kesice peci praha
  • 3 kašike soka od limuna

fil

  • 18 žumanaca
  • 500g šećera u prahu
  • 300g otopljene crne čokolade
  • 250g omekšalog putera
  • 300ml slatke pavlake
  1. Za kore sitno iseckajte smokve i orahe na veličinu grožđica. Noć pre, smokve i grožđice potopite u rumu. Sutradan iscedite voće iz ruma i pomešajte ga sa naseckanim orasima, zatim smesu podelite na 3 dela.
  2. Svakoj gomilici voća dodajte po dve kašike brašna, pola kašičice peci praha i 1 kašiku limunovog soka.  Promešajte sve tri gomilice i stavite sa strane.
  3. Rernu zagrejte na 220°C. Belanca mutiti iz 3 puta, dakle po 6 belanaca odjednom. Kada se ulupaju u čvrst sneg dodajte im kašiku po kašiku šećera uz stalno mućenje dok se dobijete čvrstu penu. Ulupanim belancima zatim dodajte prvu gomilicu voća i spatulom polako sjedinite. Prebacite smesu u tepsiju po želji koja može biti četvrtasta ili okrugla, samo je prethodno podmažite i dno prekrijte papirom za pečenje. Pecite kore sve dok blago ne porumene.
  4. Ponovite postupak sa preostale dve kore, ali je najbolje da belanca krenete da mutite tek kada prethodnu koru izvadite iz rerne. Kore je potrebno da se sasvim ohlade pre filovanja. Možete ih zamotati u providnu foliju i ostaviti na sobnoj temperaturi ukoliko planirate da ih filujete tek sutra.

Napomena: Ja sam koristila 2 okrugla kalupa prečnika 20cm zbog čega sam pekla 12 tankih kora, po dve u isto vreme. Ukoliko želite da uradite isto samo je potrebno da podelite sastojke na 6 delova, zatim svaku dobijenu smesu da podelite u dva kalupa te veličine. Ukoliko pratite originalan recept dobićete „prizemnu“ tortu sa 3 kore koja je svakako praktičnija za posluživanje i čuvanje u frižideru, a ukus je isti.

5.  Za fil na pari mutite svih 18 žumanaca sa šećerom dobrih 20 minuta. Nakon toga ulijte istopljenu čokoladu i mutite kratko da se sjedine. Kada se prohladi do sobne temperature, tu smesu dodajte postepeno u omekšali puter koji ste prethodno kremasto umutili. Tako pripremljen fil dobro ohladite pre nego što mu dodate ulupanu slatku pavlaku.

 6. Ređajte tortu počevši od reda kora, pa red fila sve dok ne potrošite sve kore pa celu tortu zamažite ostatkom fila.

7. Tortu ukrasite po želji. Ja sam koristila sveže voće, ali vi možete upotrebiti sve što vam je milo.

(Visited 5.579 times, 1 visits today)