Godina je započela usponom po zavejanom Rtnju. Iako je magla bila zaslepljujuće gusta sećam se kako sam pomislila da samu sebe nisam jasnije videla posle duže vremena. Nakon te magle vedrije slike su počele da se nižu poput nas troje na kiši u sred rascvetale bašte, gnjuranje u bazenu i trčkanje bosonoge dece po dvorištu, razdragana vriska i prva drugarstva stečena preko ograde, suze radosnice i sve brige između toga, utrčavanje u vrtić sa rancem i osmehom, porodica na okupu, uja za klavirom, zagrljali, poljupci i sve tako do ovog trenutka kada nas troje postajemo četvoro i ta slika biva nadragocenija i ujedno poslednja u godini.

To nas dovodi do novogodišnje večere. Svinjski file je delikatan, ali vrlo zahvalan komad mesa koji traži malo vašeg vremena i veštine kako bi postao najsočniji zalogaj. Visoka vatra, puter, omiljeno belo vino i aromatici, to je sve. U sokovima koji ostanu u tiganju uz pomoć senfa i pavlake napravite najkremastiji sos kojim ćete preliti meso. Služite ga uz pire i salatu i uživajte u ponosu što umete da spremite tako elegantno jelo restoranskog kvaliteta. A onda zaronite kašičicu u svileni čokoladni mus koji ste onako lagano, kao što rade u filmovima kada žele da se opuste posle napornog dana, umutili i ostavili da vas čeka u nekoj lepoj čaši. Uz to malo umućenog šlaga, mrvice crne čokolade uz čašu omiljenog prazničnog pića. Sve sastojke, kvalitetne i predivne pronađite u Lidlu, a detaljan recept je kod mene na blogu. Srećna vam Nova godina!

Svinjski file u sosu od senfa

  • Oko 1kg svnjiskog filea
  • 25g putera
  • 2 čena belog luka
  • 5dl belog vina
  • 300ml neutralne pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike svežeg peršuna
  1. File dobro začinite sa solju i biberom sa svih strana. Nauljite ga pa ubacite na zagrejan tiganj i pecite iznad najjače vatre okrećući dok ne porumeni sa svih strana.
  2. Smanjite vatru na srednju i ubacite puter, krupno seckan beli luk i vino pa poklopite tiganj. Kada se puter istopi otklopite i nastavite da zalivate meso sa sokovima iz tiganja. Kada tečnost ispari do pola izvadite meso na drvenu dasku i prekrijte ga folijom pa ga pustite da odmori.
  3. U isti tiganj dodajte senf i pavlaku pa nastavite da mešate dok smesa ne počne da krčka. Skinite sa vatre i ubacite peršun pa začinite po ukusu.
  4. File isecite na deblje komade i služite ga sa pireom prelivenog sosom.

Mus od čokolade

  • 250g Fin carre čokolade
  • 4 veća žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 500ml slatke pavlake
  • prstohvat soli
  1. U mikrotalasnoj istopite čokoladu koju ste prethodno iseckali na sitne kockice.
  2. U šerpici pomešajte žumanca, 3.5dl slatke pavlake i šećer pa mešajte spatulom i kuvajte iznad tihe vatre. Krem ne sme da provri, ali znamo da je gotov kada pređemo prstom preko spatule nakon čega ostaje čist trag.
  3. U krem od jaja umešati odmah topljenu čokoladu i sjediniti. Posebno umutiti preostalu slatku pavlaku u ne previše gust šlag i spatulom sjediniti sa čokoladnom smesom.
  4. Mus podeliti u čaše za serviranje i ohladiti pre služenja.
  5. Možete ga poslužiti sa kašikom šlaga i narendane čokolade ili dodati voće po izboru. Za posebno veselje predlažem voće natopljeno u likeru poput pijanih višanja ili narandži.
(Visited 264 times, 1 visits today)