Uz recept za ovo testo nasleđen od jedne bake došlo je uputstvo kao imperativ da na dan kada ga budem mesila odvojim celo prepodne samo za to i da kuća obavezno bude topla i mirna. Eto nije li to ujedno recept za predivno proveden zimski dan. U toplom domu sa rukama zaronjenim u brašno, jaja, mleko, nadošli kvasac, kakao i omekšali puter, bez miksera i nepotrebne buke započinju ove rolnice. Mesite i osećate kako se sastojci pod vašim prstima preobražavaju u meko testo. Dok ga čekate da odmori, odmorite i vi, pomazite ukućane, zagrlite ih. Pa opet malo mesite, zagledate se u gustu maglu kroz kuhinjski prozor, pa u naraslo testo ispod krpe. Onda ga premažete kremom od tamne čokolade i urolate pa ga nežno poređate na tepsiju i kada poslednji put naraste stavite ga u vrelu rernu. Zvuci srećnog doma se šire po kući, ukućani se okupljalju oko rerne da zavire i otkriju poreklo  mirisa koji obuzima čitav dom. Naposletku skuvaćete toplu čokoladu, možda baš finu kao što je ova iz Lidla sa kakaom sa Madagaskara pa ćete razdeliti šolje pune ovog svilenog napitka u koji ćete svi umakati meke čokoladne rolnice tek izvađene iz rerne. Zima je vreme da usporimo, a ovaki recepti nam u tome izuzetno pomažu. Ukoliko je i vama je potrebno ovakvo jutro recept vas čeka na blogu.

  • 500g brašna Castello
  • 2 kašike kakaa
  • 250ml mleka Pilos
  • 1 suvi kvasac
  • 2 pune kašičice šećera Castello
  • 1 puna kašičica soli
  • 2 žumanceta
  • 50ml ulja
  • 125g omekšalog putera Pilos
nadev:
  • 200g Deluxe krema od tamne čokolade i lešnika + za gornji premaz
  • 100g omekšalog putera nasečenog na kocke
  1. U jednu veliku vanglu sipajte brašno i napravite jamicu pa sipajte razmućena žumanca, ulje i so. 
  2. U 100ml mleka sipajte šećer i zagrejte dok se šećer ne istopi, zatim sačekajte da se rashladi tako da bude mlako i prijatno na dodir pa mu dodajte kesicu kvasca. Sačekajte da kvasac proradi (zapeni i blago naraste).
  3. Čim je kvasac spreman sipajte mleko u vanglu sa brašnom i počnite da mesite testo tako što ćete preko ruke nalivati malo po malo preostalog mleka, pa kad potrošite mleko natrljajte ruke sa puterom i nastavite da mesite sve dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi i sasvim se odvaja od zidova vangle. Nakon toga nastavite da ga mesite na radnoj površini nekih 10 minuta. Znaćete da je testo spremno onda kada ga blago pritisnete prstom, a ono se vrati u početni položaj. Ostavite ga pokriveno na toplom da odmori 15 minuta. Nakon toga premesite testo pa ga vratite na toplo mesto da odmara sat vremena.
  4. Razvaljajte naraslo testo u pravougaonik dosta tanko, otprilike na 0.5cm. Premažite površinu čokoladnim kremom. Zatim počnite da rolate od sebe. Kada ste urolali testo do kraja, isecajte parčad debljine po želji (ja sam sekla 4,5cm) uz pomoć tankog konca. Konac provucite ispod štrudle, ukrstite ga preko i povlačite na dole sve dok ne iseče komad. Tako ćete dobiti savršeno isečene rolnice.
  5. Rernu zagrejte na 220°C. Pleh premažite sa  puterom pa ređajte rolnice  tako da imaju mesta još da narastu, a između svake stavite tanak komad putera. To će sprečiti da se zalepe, ali će ih i učiniti još mekšim. Pokrijte ih i ostavite još jednom da narastu, oko 15 minuta.  Pecite na 180°C 45 minuta. Ukoliko potamne pre nego što istekne vreme pečenja, prekrijte ih folijom i nastavite pečenje.
  6. Po vađenju premažite rolnice sa malo hladnog, zaslađenog mleka, pokrijte ih krpom i ostavite da odmore. Nakon toga rasporedite još finog čokoladnog krema po površini i seckane bademe ako se osećate posebno nadahnuto. 
(Visited 1.307 times, 1 visits today)