Deda nije voleo da mu kuća bude topla. Ipak svakog deventaestog decembra njegova kuća bi se zagrejala i svi unuci i deca bi došli đuture da podele obrok i da zagalame u prostoru u kom je galamu inače samo televizor pravio. Dede više nema ali porodica već broji tri nova člana i na taj dan pravimo galamu za nekim drugim stolom uvek misleći na njega.

Kada prilika traži posnu trpezu lepo je da jela koja se nađu na stolu obraduju sve prisutne. Na mom blogu možete pronaći recept za posnu musaku sa tunjevinom  i pečenom paprikom koja je savršena zimska verzija ovog klasičnog jela, bogatog ukusa, sačinjena od mekih slojeva krompira, sočnog nadeva od tunjevine i aromatičnih slojeva pečene paprike u belom luku. Ove jednostavne , domaćinske sastojke pronađite u Lidlu i poslužite musaku kao prilog ili kao glavno jelo uz neku meku, toplu pogaču.

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 velike konzerve tunjevine u komadima
  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 1 kašičica origana
  • 500g pečenih paprika sa belim lukom S ljubavlju domaće
  • Oko 1kg belog krompira
  1. Oljušten krompir isecite na što tanje kolutove pa ga ubacite u vodu kako ne bi promenio boju dok pripremate ostale sastojke.
  2. U tiganju dinstajte sitno seckan crni luk u ulju iznad tihe vatre. Kada luk postane staklast, pojačajte vatru pa nastavite dinstanje dok ne porumeni blago. Ubacite pasiran beli luk, mešajte 30s pa dodajte oceđenu tunjevinu.
  3. Tunjevinu blago upržite zajedno sa lukom pa dodajte seckani paradajz i origano. Krčkajte delimično pokriveno oko 10 minuta i začinite po ukusu.
  4. U podmazan pleh ređajte sloj krompira, pa preko rasporedite polovinu nadeva od tunjevine, a preko tunjevine poređajte polovinu pečenih paprika. Nastavite sa još jednim slojem krompira, tunjevine i paprika pa musaku prekrijte krompirom.
  5. Krompir zatim premažite sa malo ulja i blago posolite pa pecite musaku pokrivenu folijom na 180°C dok krompir ne bude skuvan, a onda skinite foliju i nastavite da pečete dok gornja strana ne porumeni.
  6. Pre služenja ostavite musaku makar 10 minuta da odmori.
(Visited 362 times, 1 visits today)