Mašina za veš tiho suši poslednju gomilicu Arsenovih stvari. Zamišljam ga u tim stvarčicama, ali mališa još nema lik. Prošle nedelje mislili smo da će nam ranije doći, svi smo se zbog toga uplašili, ali on je ipak odlučio da bude strpljiv i da sačeka. Krevetac i dalje služi kao velika kutija za plišane igračke, a moja torba za porodilište je i dalje prazna iako mi se spisak potrebnih stvari sam nameće tamo negde posle tri u noć kada me prvi san pusti. Sa Narom smo pisali pismo Deda Mrazu. U njemu je crtež kućice za lutke koju želi, nekoliko nežnih reči koje je Andrej ispisao četkicom i raskoš šljokica koje su tu u ulozi zvezdane prašine. Ja sam isto žalela želju, reći ću vam je ako mi se ostvari.

Nostalgija za mirom probudila je u meni čežnju za nekim ukusima koje vezujem za trenutke sigurnosti i razbibrige. To su za mene na primer ove oblatne sa žutim i crnim filom koje je mama pravila gotovo svake zime i koje smo često nosili na zimovanje pa ih jeli posle dana provedenog na snegu u toploj sobi dok se ručak podgreva na šporetu. Žuti fil u sebi ima pun ukus narandže koji potiče od njenog soka i kore, a u crni sam dodala #favorina keks sa lešnicima za punoću ukusa. Na kraju sam odlučila da ih „obučem“ u čokoladni ganaš i da ih ukrasim kandiranom narandžom koja je tu kao savršen praznični dodatak. 

  • 8 jaja
  • 18 kašika šećera u prahu
  • 1 narandža
  • 250g putera sobne temperature
  • 300g Favorina keksa sa lešnicima
  • 2 kašike kakaa
  • 1 tabla oblatni Belbake
  1. Razdvojite žumanca i belanca. Žumancima dodajte 8 kašika šećera i mutite ih iznad pare kako biste ih pasterizovali. Kada postanu vrela na dodir skinite sa pare i nastavite da mutite dok se ne prohlade.
  2. U zasebnoj činiji umutite puter sa narendanom korom narandže. Iscedite polovinu narandže i umutite sok sa žumancima, a onda postepeno žumanca umutite sa puterom.
  3. Belanca umutite u čvrst sneg pa dodajte kašiku po kašiku preostalog šećera i umutite u šam. Keks usitnite u blenderu pa ga dodajte belancima zajedno sa kakaom i sve sjedinite lagano spatulom.
  4. Oblatne isecite na pola tako da dobijete 10 slojeva. Mažite crni, pa žuti fil i tako dok ne potrošite sve. Stavite tepsiju preko i neki teg (npr. veću knjigu) i ostavite na hladno mesto preko noći. 

Ganaš

  • 200g čokolade
  • 200ml slatke pavlake

+

Deluxe kandirane narandže u čokoladi

  1. Pavlaku zagrejte da bude vrela, ali ne da ključa. Dodajte sitno seckanu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi.
  2. Oblatne isecite na kocke pa ih umačite ili prelivajte ganašom pa ih pustite da se ohlade i da se čokolada stegne, a zatim ih ukrasite šlagom ili kremom po želji i za poseban ugođaj dodajte kandirane narandže umočene u čokoladu na vrh svakog kolača.
(Visited 649 times, 1 visits today)