I dok trepneš dođe ponovo vreme da opičimo jednu turu Hari Poter maratona. 
Ne znam ni sama šta za mene nova godina znači. Kad sam bila klinka koja je želela da se šminka govorili su mi da ću u jednom trenutku prestati da brojim godine unapred i da ću poželeti da vreme uspori. Tada im nisam verovala ali sada mi se čini da je moja podsvest  već uskočila u taj voz. Na porođaju sam bila pitana koliko godina imam. Ja odgovorila da koliko znam imam 30 ali me je gospođa obavestila kako zapravo imam 31.  Mislim se hvala na obaveštenju. Juče mi tata reče kako je Nari u zvezdama zapisano da je jednog dana kad poraste neće držati mesto. Pa mi je kroz glavu momentalno prošlo kako će ova naša gomboca sto posto stići i do Japana i već sam videla nas dve kako razgovaramo preko skajpa. Ja je ispitujem jede li dobro, a u sebi se mislim kako nema šanse jer ko može da se najede od žive ribe!!! Onda me ona zove da dođem u posetu, a ja kao neću da joj smetam, a najradije bih joj rekla dođi dete kući, no ćutim i puštam je da ide baš kao mene moja mama. Dok su me te misli morile njene male nogice koje još ne mogu tako daleko da je odnesu sam izljubila silno zahvalna na trenutku koji delimo baš tad. 
Možda sam zato za ove praznike konačno napravila ovaj croquembouche jer sa njim vreme zaista uspori. Svaka princes krofna napunjena je svilenim kremom od čokolade i narandže baš kako sezona nalaže, pa su međusobno povezani karamelom koji im daje sjaj i ne da im da zbrišu. Ukoliko želite da i vama vreme uspori napravite ovaj ekstravagantni desert za svoju trpezu. Postupak vas čeka u nastavku. Ono što je sigurno u vezi stare godine je da iz nje izlazim zahvalna na svima vama koji ste sa mnom delili ljubav i strast prema hrani, na @lidlsrbija što je učinio ovu svaku sezonu magičnom sa svojim proizvodima i na kraju hvala i ovoj ludoj godini koja je za nama na svemu lepom što je donela, a zna ona dobro na šta mislim. Srećan Božić!
 
 
 
 
 

žeženo testo

  • 2,5dl vode
  • 100g margarina
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 150g brašna
  • 4 jaja

čokoladni fil sa narandžom

  • 2 čokoladn apudinga
  • 8 kašika šećera
  • 800ml mleka
  • 150g čokolade
  • 250g margarina
  • 1 narandža kora i sok
  • 100g šećera u prahu

karamel

  • 600g šećera
žeženo testo
  1. Uključite rernu da zagreva na 200°C. U šerpicu sipajte vodu, šećer, so i margarin. Stavite na srednju vatru i kuvajte sve dok se margarin ne istopi.
  2. Zatim ubacite brašno u šerpu i kvajte uz mešanje sve dok se ne oformi tetso koje se odvaja od posude.
  3. Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi.
  4. Jaja umutite lagano samo da se sjedine žumance i belance pa ih postepeno dodajte u ohlađeno testo mešajući varjačom. Krajnje testo treba da bude glatko i da polako klizi sa varjače. Ukoliko je previše gusto dodajte još jedno žumance. 
  5. Pripremljeno testo sipajte u špric pa na plehu obloženom papirom za pečenje formirajte krugove promera oko 3cm.
  6. Pecite testo 30 minuta. Ohladite pre filovanja
čokoladni fil sa narandžom
1. Skuvajte puding sa mlekom i 8 kašika šećera. U vreo puding ubacite naseckanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi zatim pokrijte streč folijom i ostavite da se sasvim ohladi.
2. U drugu posudu kremasto ulupajte margarin, zatim mu dodjate narendanu koru narandže i  ulivajte kap po kap sok od naradže uz stalno mućenje. Nakon toga ulupajte i šećer u prahu.
3. Na kraju u margarin dodajte i ohlađen puding.
4. Ohladite krem pre filovanja.

karamel

  1. U šerpu sipajte šećer pa ga zalijte sa tek toliko vode da sav ovlaži ali da ne bude vode iznad površine šećera. Stavite na ringlu i kuvajte na tihoj vatri bez mešanja sve dok ne postane boje starog zlata. 
  2. Napravite kupu željene veličine od hamer papira, isecite donji deo tako da ravno stoji pa je obložite papirom za pečenje i smestite je na predviđen stalak. 
  3. Nafilovane princes krofne umačite u karamel uz pomoć mašica (nikako prstima jer je karamel izuzetno vreo) pa ih ređajte od dna u krug pa sve do vrha. Ukoliko se karamel u toku tog pricesa stvrdne što se dešava usled hlađenja, vratite ga na ringlu samo toliko da se opet otopi. Čuvajte tako pripremljen croquembouche na hladnom mestu do momenta serviranja. 
(Visited 134 times, 1 visits today)