Nekada davno kada smo bili klinci, Badnje večeri su bile prekrivene snegom. Mame bi nas obukle u najtopliju garderobu, šuškavu i glomaznu tako da su nam virile samo glavice i šake pokrivene rukavicama. Sastajali bismo se ispod upaljenih uličnih svetiljki gde je svako od nas u rukama nosio vrećicu pogodnu za darove koje ćemo prikupiti kasnije te večeri. Ispod kape čuvali smo repertoar kratkih pesmica, takozvanih korinđalica kojima su nas naučili roditelji, bake i deke. Neki od nas su se preslišavali naglas, neki su mrmljali u sebi, a dečaci su se često takmičili ko zna bezobrazniju rimu, da bi se na kraju predomišljali i korinđali one koje bi njihovi roditelji odobrili. Komšiluk bi te večeri upalio svetla ispred svojih ulaza, otključao kapije  domova, čime su nemo objavljivali „Primamo korinđaše!“. Iza njihovih ulaznih vrata nalazile bi se korpe pune božićnih darova, narandži, jabuka, oraja i poneka bombona bi zalutala tu i tamo. Badnje večeri mog detinjstva bile su najsrećniji događaj u godini svakog deteta, odmah nakon rođendana. Sa punim vrećama, crvenih noseva, pomalo slinavi, jurišali bi nazad kućama gladni i zadovoljni.


Ako postoji hrana čiji miris, a onda i ukus mometalno budi sećanja na te dane onda je to sarma. Kod nas se sarma isključivo kuvala za zimske praznike. Na početku pravila ju je moja baka Rajka. Tata bi donosio deo namenjen nama, često zajedno sa novim Čolinim albumom. Kasnije je tata prilagodio njen recept i od tada sve sarme koje sam jela osim onih svadbarskih bile su njegovih ruku delo. Ove godine okolnosti su dovele do toga da i sama napravim prvu turu sarmi, baš po tatinom receptu. Svaka sarmica zamotana je u meke i blage liske kiselog kupusa iz @lidlsrbija , meso je začinjeno lukom i paprikom koja mu daje boju i karakter, tu je i skrob da ga omekša, a slanina topeći se lagano čini meso sočnim tako da svaki zalogaj biva užitak baš kao poljubac. Ja sam je lično danas poljubila jedno šest puta. Na kraju sušeno meso pozajmljuje šmek dima koji ovo jelo čini pravim zimskim delikatesom. Danas sa vama delim tatin recept koji će nadam se i vama postati okidač za neka topla sećanja. 

  • 1 kg mešanog junećeg i svinjskog mlevenog mesa
  • 1kg listova kiselog kupusa Chefs Select
  • 2 glavice crnog luka sitno naseckanog 
  • 150g salamurene slanine Pikok sitno naseckane
  • 20g soli
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • 4 čena pasiranog belog luka 
  • 1/2 kašike sveže mlevenog bibera
  • 1 kašika sušenog peršuna
  • 1dl pirinča
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 500g špic rebara Pikok
  1. Potopite listove kupusa u hladnu vodu, pa promenite vodu nekoliko puta. Ovo je korak koji možete da preskočite, ali ja volim da ublažim aromu kiselog kupusa i da sperem so kako bih mogla da dodam više sušenog mesa u čijoj aromi više uživam.
  2. U veću posudu smestite meso, naseckan luk (ja ga sameljem sitno u blenderu kako bi se lepo povezao sa smesom), beli luk, papriku, so, peršun, biber, pirinač i skrob. Zatim počnite da mesite meso rukama dok se sastojci ne sjedine. Na kraju u to sipajte mlaku vodu malo po malo sve dok smesa ne postane izuzetno mekana, minimum 1dl.
  3. Listove kupusa položite jedan po jedan na radnu površinu pa smestite kašiku smese na donji deo lista, zatim preklopite stranice ka sredini zatim rolajte sarmicu ka gore. Tata i ja preferiramo male sarme dovoljne za par zalogaja jer verujemo da su tako sočnije i slađe, ali na vama je da izaberete da li ćete praviti manje ili veće. Veličina sarme zavisiće od veličine lista kupusa.
  4. Zamotane sarme ređajte gusto u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Meni se tučani lonac pokazao sjajno, ali svaki lonac sa debelim dnom ili zemljana posuda će takođe biti dobar izbor. Između redova sarme ređajte komade rebaraca. Kada ste sve sarmice smestili u lonac, prekrijte ih slojem listova koji će je zaštiti od isušivanja.  Sipajte vodu tako da sarma ogrezne u njoj, oko 1l. Sarmu pecite 5h u rerni zagrejanoj na 170°C. Idealno je da nakon toga ostane u rerni još toliko. Najbolje da je stavite u rernu 5h pre nego što legnete da spavate, pre spavanja ugasite rernu i ostavite sarmu do ujutro u zatvorenoj rerni. 
  5. Služite sarmu sa kiselom pavlakom, mileramom ili grčkim jogurtom.
(Visited 211 times, 1 visits today)