Nekada davno kada smo bili klinci, Badnje večeri su bile prekrivene snegom. Mame bi nas obukle u najtopliju garderobu, šuškavu i glomaznu tako da su nam virile samo glavice i šake pokrivene rukavicama. Sastajali bismo se ispod upaljenih uličnih svetiljki gde je svako od nas u rukama nosio vrećicu pogodnu za darove koje ćemo prikupiti kasnije te večeri. Ispod kape čuvali smo repertoar kratkih pesmica, takozvanih korinđalica kojima su nas naučili roditelji, bake i deke. Neki od nas su se preslišavali naglas, neki su mrmljali u sebi, a dečaci su se često takmičili ko zna bezobrazniju rimu, da bi se na kraju predomišljali i korinđali one koje bi njihovi roditelji odobrili. Komšiluk bi te večeri upalio svetla ispred svojih ulaza, otključao kapije domova, čime su nemo objavljivali „Primamo korinđaše!“. Iza njihovih ulaznih vrata nalazile bi se korpe pune božićnih darova, narandži, jabuka, oraja i poneka bombona bi zalutala tu i tamo. Badnje večeri mog detinjstva bile su najsrećniji događaj u godini svakog deteta, odmah nakon rođendana. Sa punim vrećama, crvenih noseva, pomalo slinavi, jurišali bi nazad kućama gladni i zadovoljni.
Ako postoji hrana čiji miris, a onda i ukus mometalno budi sećanja na te dane onda je to sarma. Kod nas se sarma isključivo kuvala za zimske praznike. Na početku pravila ju je moja baka Rajka. Tata bi donosio deo namenjen nama, često zajedno sa novim Čolinim albumom. Kasnije je tata prilagodio njen recept i od tada sve sarme koje sam jela osim onih svadbarskih bile su njegovih ruku delo. Ove godine okolnosti su dovele do toga da i sama napravim prvu turu sarmi, baš po tatinom receptu. Svaka sarmica zamotana je u meke i blage liske kiselog kupusa iz @lidlsrbija , meso je začinjeno lukom i paprikom koja mu daje boju i karakter, tu je i skrob da ga omekša, a slanina topeći se lagano čini meso sočnim tako da svaki zalogaj biva užitak baš kao poljubac. Ja sam je lično danas poljubila jedno šest puta. Na kraju sušeno meso pozajmljuje šmek dima koji ovo jelo čini pravim zimskim delikatesom. Danas sa vama delim tatin recept koji će nadam se i vama postati okidač za neka topla sećanja.