Jeste li već pošli na dijetu? Lagala bih kad bih tvrdila kako eto već danima prazničnu hranu ne mogu ni da smislim. Da li zato što još uvek jedem za dvoje ili je do moje beskrajne ljubavi prema mrsnoj hrani ali još nisam doživela da mi pečenje i pun frižider kolača dojade. Pa ipak posle previše nedelja provedenih u onome što se ne može drugačije okarakterisati nego kao trudnička garderoba, moram se zapitati hoće li mi none proći kroz onaj dobri stari komad skini pantalona. Bez namere da hodam po modnoj pisti, od sebe očekujem samo toliko da rupa na pantalonama ponovo zagrli ono svoje dugme i da se ujedine bez tenzije oko pupka, jer nebo zna da mu zadnjih meseci nije bilo lako. 

U ime mojih pantalona okrenula sam novi list, baš ovog ponedeljka pa sam nam za ručak pripremila jedan utešan obrok pun svežine i zdravlja kako bismo u nove pobede krenuli snažno. Takosi su ubedljivo nabolji način da se to postigne bez previše odricanja jer sva hrana koja se jede rukama poseduje nešto mistično i zadovoljavajuće čak i kad u nju ide samo jedna kašika majoneza. Tortilje me nije mrzelo da mesim jer mi je mekoća svežih tortilja neodoljiva. Na njima se izležava kremast avokado kao najlepši dodatak svakom takosu, a častili smo se i odrescima tune kako bismo nastavili u svečanom maniru. Svežu tunu možete od skoro pronaći u Lidlovim prodavnicama kao deo redovnog asortimana. Predstavljam vam recept koji je idealan za svaki radni dan u kom želite da unesete zdravlje, a istovremeno doživite čisto zadoviljstvo. Tuna takosi čekaju na vas kad god ste spremni. 

tuna

  • 2 tuna odreska Lidl
  • kesica susama
  • so i biber

preliv

  • 2 kašike grčkog jogurta Pilos
  • 1 kašika majoneza Kania
  •  1-2 kašike limunovog soka 
  • 1 veći čen belog luka pasiran
  • mlevene čili paprike po ukusu

tortilje

  • 225g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 50ml ulja
  • oko 120 ml tople vode

dodatno

  • 1 ljubičasti luk nasečen na tanke trakice
  • 2 avokado
  1. Brašno pomešati sa soli i uljem, zatim ulivajte vodu malo po malo. Svaki put dozvolite da se sva tečnost upije pre nego što dodate novu količinu vode. Testo će biti zasićeno vodom onda kada počne da se odvaja od stranica posude. Mesite par minuta dok ne postane glatko i ostavite ga zamotano u streč foliju 30 minuta da odmori. Nakon toga ga podelite na 8 delova, formirajte kuglice i razvaljajte svaku u tanku tortilju. Pecite ih na dobro zagrejanom suvom tiganju par minuta sa obe strane. Tortilje odmah nakon pečenja čuvajte pokrivene u dobro zatvorenoj posudi ili kesi za zamrzivač kako se ne bi osušile. Ukoliko vam se ne mese tortilje kupovne će takođe dobro poslužiti.
  2. Tunu pripremite tako što ćete je posoiliti i pobiberiti sa svih strana zatim je dobro uvaljati u susam. Nauljite tiganj tek tek kao za palačinke i zagrejte ga na srednjoj vatri. U zagrejan tiganj položite tunu i pecite 3 minuta sa jedne i isto toliko sa druge strane. Tako ćete dobiti srednje pečen odrezak. Ukoliko želite pečenije kao ja produžite prženje za 1-2  minuta.
  3. U činijici pomešajte jogurt, majonez, beli luk pa začinite sa čilijem i limunovim sokom po ukusu.
  4. Avokado izgečite, posolite, pobiberite i dodajte mu malo limuna. 
  5. Svaku tortilju premažite sa avokadom, preko toga zatim poređajte nasečene komade tune, poređajte luk odozgo i prelijte sve laganim dresingom.
(Visited 665 times, 1 visits today)