Sećate li se kasetofona? Ja ih se uvek setim u decembru kad magla na ulicama zastane i zadrži se danima. Njen miris u meni pobudi sećanje na glas onih ekstatičnih radio spikera koji odbrojavaju dane do dočeka Nove godine i puštaju muziku birajući top 10 najboljih pesama u godini. Ja u kuhinji posmatram roditelje kako kuvaju, radio napanjila, u pozadini kroz prozor krovovi kao u oblacima. Ljudi na radiju se javljaju da glasaju za svoju omiljenu pesmu i veselo ćaskaju sa voditeljem, razmenjuju planove za doček, izjavljuju ljubav svojim simpatijama, kikoću se i ispunjavaju kuću čistim veseljem. Između tih usklika idu pesme uz koje povremeno đuskam dok se ogledam u ekranu isključenog televizora, a onda trčim do kasetofona da pritisnem REC i snimim tu pesmu koju čekam danima. Kaseta koja je unutra je već sto puta reciklirana pa se dok je preslušavam mogu čuti delići starih hitova koji su mi dosadili. Kuća miriše na mamine poslastice iz rerne, štek za lenje zimske dane. Te godine slaviću prvi put doček kod drugarice, obući ću maminu haljinu, onu crnu koju ne popunjavam baš sasvim ali me čini neopisivo radosnom. Ni ne znam da ću na poklon dobiti gel za telo sa sedefastim šljokicama koji ću to veče nafljaskati na sebe neumereno kako samo jedna tinejdžerka ume. Mama će mi uviti punđu, visoko visko tako da nadomesti moju želju da obujem njene štikle. To veče dok se budem doterivala preslušavaću iznova i iznova do panja pojačano onu kasetu na koju sam nasnimila omiljene pesme sa radija. Onda ćemo večerati svečano obučeni. Hrana na stolu biće da padneš u nesvest od lepote pa mi čak ni uska haljina neće biti prepreka da navalim. Nakon jela ćemo se razići sve do jutra kada ćemo ushićeno ali sanjivo prepričavati događaje od prethodne večeri.

Ove godine naša mala porodica će Novu godinu dočekati kod kuće baš kao mnogi. Zato je moj predlog za prazničnu trpezu ovo dekadentno jelo od pačijih grudi, mekih, sočnih sa hrskavom kožurom i zanosnim sosom od višanja. Pačetina je posebno ukusno meso koje sada na našu veliku radost možete pronaći u redovnoj ponudi u Lidlovim prodavnicama. Ostaje vam samo da zapišete recept i pustite muzičku listu koja vas smešta u dane čiste sreće. 

  • 4 komada pačijih grudi
  • so i biber
  • oko 1 kg belog krompira
  • 1 grančica ruzmarin
  • 1 kašika griza

za sos:

  • 15g putera
  • 1 glavica crnog luka, sitno naseckanog
  • 2 supene kašike meda
  • 1 grančica ruzmarina
  • 75ml slatkog crvenog vina
  • 100ml pilećeg bujona
  • 400g smrznutih višanja oceđenih od soka
  1. Za sos otopite puter u šerpici pa mu dodajte luk i dinstajte dok ne postane proziran.
  2. Umešajte med, ruzmarin i vino pa ih kuvajte dok ne proključaju zatim nalijte bujonom pa kuvajte dok se tečnost ne redukuje. Na kraju dodajte višnje, začinite ih po ukusu i kuvajte još par minuta. 
  3. Krompire isecite na manje komade pa ih kuvajte u slanoj vodi dok ne odmeknu. Vodu izlijte pa ih ostavite u vreloj šerpi dok sva vlaga iz njih ne ispari.  Rernu uključite da zagreva na 180°C. 
  4. Na hladan tiganj sa debelim dnom smestite pačije grudi na strani kožure. Prethodno zarežite kožuru i dobro utrljajte so i biber, zatim posolite i sa druge strane. 
  5. Tiganj smestite iznad ringle zagrejane između srednje i tihe vatre. Ostavite meso tako da se peče sve dok kožura ne postane zlatna i hrskava. Hladan tiganj i tiha vatra omogući će masnoći ispod kožure da se fino otopi pre nego što kožura porumeni. 
  6. Kada je ta strana gotova okrenite meso i pecite još par minuta zatim skroz smanjite vatru i nastavite da pečete još 5 minuta.
  7. Meso izvadite iz tiganja i ostavite ga na dasci da odmori 10 minuta.
  8. Masnoću koju je meso pustilo prespite u tepsiju u kojoj ćete peći krompire pa je ubacite u rernu i sačekajte da se sasvim ugreje tako da krompiri čim dođu u dodir sa njom počnu da se prže. Krompire dobro posolite, pospite naseckanim ruzmarinom i grizom pa promešajte. Kada se mast ugreje prebacite ih u tepsiju, prekrijte ih masnoćom i vratite u rernu pa ih pecite oko 30 minuta. Na pola pečenja ih možete blago zgnječiti kako bi dobili veću hrskavu površinu. 
  9. Patku služite  prelivenu sosom od višanja uz hrskave krompiriće. 
(Visited 590 times, 1 visits today)