Sinoć smo poručili picu, porodičnu, sa puno sira, belog luka i maslina. Seli smo za trpezarijski sto, pustili „Prijatelje“ na telefonu i između zalogaja razmenjivali poglede čiste sreće. Nara je bila zamotana na Andrejkinim grudima i kuntala mirno tu u njegovom zagrljaju. Onda se Andrej setio da smo za istim stolom, istu picu, uz istu seriju jeli pre tri godine kada je taj sto bio prvi komad nameštaja koji smo uneli u kuću. To nam je bila prva večera u zajedničkom domu i sećam se koliko smo to veče bili nesrećni što moramo da odemo jer krevet još nismo imali. Za tim stolom kroz sve ove godine ugostili smo divne ljude uz dobru klopu, piće i smeh. Za istim tim stolom vodili smo duge razgovore o tome kako bismo voleli da nam život izgleda, sve one razgovore koji su počinjali sa mojim „Znaš šta sam mislila?“ i završavali se sa Andrejevim planom za ostvarivanje mojih zamisli. Za tim stolom toliko je reči izgovoreno o budućnosti u kojoj ćemo imati dečicu, kako ćemo ih vaspitavati, kako ćemo ih učiti da plešu salsu, da sade povrće, beru cveće, da mese kolačiće i da vole svim srcem. Tako valjda dok mu je Nara bila na grudima između zalogaja, Andrejka se setio svega i osvestio nam oboma da baš tad u tom trenutku, za tim istim stolom živimo sreću koju smo zajedno izmaštali. 

Ovaj decembar, toliko drugačiji od svih prethodnih, zahteva od nas baš to, da u životu pronađemo zahvalnost za ono što imamo kako ne bismo mislili o tome što nam je oduzeto. Baš zato sam imala potrebu da umesim ovaj brioš  kako bi kuća zamirisala na puter, a naša nepca osetila neopisivu mekoću na kojoj bi svako bio zahvalan. U duhu sezone nafilovala sam ga našim omiljenim ajvarom iz Lidla jer sam znala koliko će se aroma upržene paprike lepo slagati sa slatkastim brioš pecivom, a onda sam ga zamotala u venčić. Ovako ispečen brioš biće savršen dodatak svakoj prazničnoj gozbi kao prilog uz pečenje, rusku i sve ostale decembarske radosti. Postupak je detaljno opisan u receptu, a ja vam stojim na raspolaganju za sva pitanja. 

  • 600g brašna+dodatno po potrebi
  • 125ml mlakog mleka
  • 10g suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 115g šećera
  • 6 jaja + 1 jaje za premazivanje
  • 225g omekšalog putera
  • 1 tegla ajvara (blagi ili ljuti) Kania
  1. Pre nego što počnete sa pravljem testa potrebno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. Za mešenje testa koristite stoni ili ručni mikser, nikako ruke kako se puter ne bi previše otopio.
  2. U činiju sipajte 600g brašna, so i šećer pa promešajte. U posudi sa mlakim mlekom pomešajte kvasac i malo šećera pa pustite 5 minuta da se aktivira zatim ulijte u brašno. Dodajte zatim i jaja i počnite da mesite. Do ovog trenutka možete koristiti ruke za mešenje. Mesite testo 10 minuta dodajući po kašiku brašna ukoliko je testo previše lepljivo. Nakon 10 minuta odlomite parčence  i pokušajte da ga razvučete prstima tako da postane prozirno bez cepanja. Ukoliko se testo pocepa nastavite da mesite dok ne dobijete željeni efekat.
  3. Kada ste postigli elastično testo koje se tek blago lepi dodajte puter. Sada je vreme da uključite mikser ukoliko do sad niste. Mesite srednjom brzinom dok se sav puter ne umesi. 
  4. Nauljite posudu i smesite testo u nju pa ga pokrijte folijom. Ostavite testo da odmara 30 minuta na nekom ne previše toplom mestu. 
  5. Testo će nadoći za tih 30 minuta pa ga nakon tog period kratko premesite, ponovo nauljite činiju i u nju smestite testo, pokrijte ga folijom i ostavite u frižider na 12h. 
  6. Podelite testo na 3 obge. Razvaljajte prvu obgu tanko u pravougaonik. Zatim premažite testo ajvarom i urolajte . Urolano testo isecite pažljivo na pola po dužini. 
  7. Smestite dve polovine jednu do druge tako da prošarane strane budu okrenute ka gore. Zatim počnite da pletete tako što ćete prebacivati levu stranu preko desne sve dok ne dobijete pletenicu. Prebacite pletenicu na pleh obložen papirom za pečenje pa je smotajte u krug kako biste postigli oblik venca. Ponovite postupak sa preostalim testom.
  8. Pokrijte pleh folijom i ostavite na ne previše toplom mestu da brioš odmori i nadođe.
  9. Pecite venčiće u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Ukoliko površina peciva rano porumeni pokrijte je alufiljom i nastavite pečenje dok ne istekne pola sata.
  10. Nakon pečenja ostavite ih u plehu desetak minuta zatim ih izvadite i poslužite dok su topli ili kada se sasvim ohlade čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.  
(Visited 106 times, 1 visits today)