Decembar je definitivno mesec keksića. Zbog njih kuća se dodatno zagreje jer radi rerna, oni se savršeno umaču u naše omiljene tople napitke i mogu dugo da stoje ušuškani u kutiji koja samo njih čeka. Iako je izbor beskrajan kod nas su se nametnuli baš ovi sa kokosom, čokoladom i nagoveštajem ruma kao ubedljivo najdraži izbor. Mi ih umačemo u čaj od nane dovoljno dugo da se čokolada u njima istopi. Prave se čas posla tako da i jedna novopečena mama može da pronađe snage i vremena da ih priredi svojim ukućanima. 

Za njih uvek imam sastojke u ostavi pažljivo odabrane u Lidlu. Kokos  idealne masnoće, čokolada sa puno kakaa i pravi pravcati puter su sastojci koji podižu običan keks na nivo savršenstva, uz to ako dodate i malo ruma dobićete pravu zimsku idilu u svakom zalogaju. 

  • 170g omekšalog putera Pilos
  • 100g šećera Castello
  • 150g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 2 kašičice ruma
  • 250g brašna
  • 50g kokos brašna Belbake
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica peci praha
  • 200g kvalitetne tamne čokolade Fin Care
  1. Kremasto umutite puter sa šećerima. Dodajte zatim jaje, žumance i rum pa opet umutite.
  2. Smesi sa jajima dodajte brašno, kokos, peci prah i so i mešajte samo toliko da se svi sastojci povežu.
  3. Čokoladu sitno naseckajte pa je umešajte u testo dok se ravnomerno ne rasporedi.
  4. Prebacite testo na prijanjajuću foliju zatim urolajte kao kobasicu i ostavite u frižider na 30 minuta ili preko noći. Podelite testo na 24 jednaka komada, pa svaki urolajte u kuglicu. 
  5. Pecite keks na plehu obloženom papirom za pečenje u rerni zagrejanoj na 200°C oko 8 minuta ili dok rubovi ne porumene.

Savet: Keksići će prirodno da narastu, međutim ako želite da budu pljosnatiji tokom pečenja ih 2-3 puta izvadite iz rerne i tresnite tepsiju o radnu površinu kako bi splasnuli zatim nastavite pečenje. 

 

(Visited 772 times, 1 visits today)