Za nedelju dana nas troje putujemo na more, prvi put pa kako bude. Ne znam odakle da krenem, šta da spakujem šta da kupim. Bilo bi možda najlakše da nam je kuća na točkovima pa da je povedemo sa sobom. Nekada davno obožavala sam pakovanje. Pravila bih besmisleno duge spiskove u kojima bih nabrajala svaki komad odeće koji valja poneti- plava haljina sa cvetićima, ona ciklama što je volim, zvoncare jedne i druge i tako sve do gaća i čarapa. Na spisku su bile nezaobilazne haljine. Jedne godine sam sasvim slučajno završila u kampu u koji sam optomistično ponela pun kofer svojih najlepših haljina. Naravno nisam imala gde da ih raspakujem pa su svih deset dana provele skučene u mračnom koferu. To i dan danas nisam prebolela. 

Onda me je nešto strefilo pa sam batalila spiskove i prepustila se čarima pakovanja u zadnji čas. Iako možda mislite da sam tom prilikom zaboravljala stvari, uveravam vas da sam naprotiv uvek imala sve pa i  dosta toga što mi u životu nije zatrebalo. Tako sam, primera radi, umesto da se odlučim za lak za nokte, đinđuve i šminku koja će mi zatrebati ja nosila sav svoj imetak u jednom masivnom koferu koji sam posle nadljudskim snagama i često uz pomoć prijatelja vukla po skalama Herceg Novog i sličnim poligonima do kojih me je život doveo. Sada kada treba da spakujem i Naru tačno ne znam koja Nina će da prevlada. 

Ovog vikenda pripremila sam recept koji sam veoma nespretno imenovala čizkejk keks tortice sa malinama. Suštinski ove tortice ja najviše volim za doručak kada mi se jede nešto kremasto i slatko. Između dva sloja keksastih pogačica nalazi se fil za čizkejk, a zatim je sve natopljeno kiselkastim sosom od malina. Keksiće pravim sa mešavinom belog brašna i Bio brašna od celog zrna pšenice koje nalazim u Lidlu. Ukoliko planirate vikend branč za prijatelje ili doručak u krevetu ovo je savršen zalogaj uz jutarnje napitke i za optimističan početak dana. 

keks (scone, shortbread)

  • 250g brašna Castello
  • 100g Bio brašna od celog zrna Belbake
  • 85g ledenog putera Pilos
  • 50g kristal šećera Castello
  • 1 vanil šećer Belbake
  • 2 kašičice peci praha Belbake
  • prstohvat soli
  • 175ml mlakog mleka Pilos
  • 1/2 kašike limunovog soka
  1. Toplo mleko pomešajte sa limunovim sokom i ostavite ga sa strane.
  2. Za to vreme pomešajte brašno, šećer, so i preci prah. Narendajte  puter i koristeći vrhove prstiju utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvice ne veće od zrna graška.
  3. Napravite udubljenje u činiji sa brašnom i u to sipajte mlekom pa uz pomoć noža za ručavanja seckajte po smesi dok tečni sastojci ne pokupe svo brašno.
  4. Pobrašnite radnu ploču i na nju prebacite testo pa ga kratko oblikujte u krug. Oklagijom rastanjite testo na 1cm debljine pa uz pomoć kalupa isecajte oblik i veličinu po želji. Ja sam koristila kružni kalup oko 5cm u prečniku. 
  5. Pecite keks u tepsiji obloženoj papirom za pečenje u rerni zagrejanoj na 220°C oko 10 minuta. Preostalo testo nemojte premesiti već ga spojitetako što ćete pritisnuti komadiće jedne pored drugih. Ponovite postupak sečenja sa kalupom pa i njih ispecite.
  6. Ispečen keks ostavite na rešetki za hlađenje 5 minuta pre nego što ga presečete na pola. Ukoliko se sasvim ohladi biće teško iseći ga jer će pucati i mrviti se. Presečen keks ostavite da se ohladi sasvim pre filovanja.

čizkejk krem

  • 300g sirnog namaza Goldessa Milbona, sobne temperature
  • 400ml slatke pavlake
  • 180g šećera u prahu
  1. Ulupajte slatku pavlaku tako što ćete staviti mikser na najslabiju brzinu pa je postepeno povećavati kako šlag postaje gušći. Šlag treba da bude kremast i svilen, gust ali i dalje lagano da spada sa kašike.
  2. U to zatim ubacite sirni namaz i šećer pa mutite lagano dok se ne sjedine.

sloj od malina

  • 500g malina svežih ili zamrznutih Freshona
  • 5 ravnih kašika šećera
  • 20g gustina
  1. Ukoliko koristite sveže maline sačuvajte nekoliko komada za dekoraciju. Ostatak smestite u šerpu sa šećerom iznad tihe vatre. Nemojte mešati.
  2. Kada maline pustite sok ukoliko ste koristili smrznute izvadite nekoliko onih koje su sačuvale oblik kako se ne bi potpuno raspale. Onda  malo pojačajte vatru i mešajte povremeno. Kad počne da ključa dodojate skrob razmuće u malo vode pa pa mešajte dok ne pusti još jedan ključ. Nakon toga kuvajte još 2 minuta. 
  3. Prespite sos u staklenu teglicu i ostavite da se hladi.
  4. Možete ga pripremiti i nekoliko dana ranije, ali ga u tom sučaju čuvajte pokrivenog u frižideru.

sastavljanje sendviča

  1. Nafilujte donji kolut keksa sa čiz kremom, pa ga prelijte sa sosom od malina i preklopite drugom polovinom keksa. 
  2. Preko istisnite još jednu kuglicu krema pa je opet prelijte sosom od malina i ukrasite celim malinama ili po želji.
(Visited 150 times, 1 visits today)