Bilo je to još u ono doba dok sam ljubila postere Leonarda Dicapria i plavušana iz Backstreet boys-a,  kada sam saznala da srce koje crtamo nema veze sa onim što kuca u našim grudima.  Pomislila sam kakva prevara. Leov poster zapravo nikada nisam imala. Joja drugarica jeste, pa mi je dozvolila indigom da ga precrtam. Sa mojim crtačkim sposobnostima ličio je više na Kermita, ali ja sam ipak osećala da je tako mom asimetričnom srcu bliži. Poslednji poster koji sam ljubila bio je poster Hari Potera. Sa njim sam bila ekskluzivna skoro pet godina. Onda se on zacopao u neku Čo pa sam ga batalila.  Kada je počelo pravo pravcato ljubljenje više nisam znala šta me je snašlo. Moji momci sa postera uvek su bili zainteresovani za to što imam da im ispričam, imali su oči samo za mene, nisu igrali igrice po ceo dan i bili su silno romantični. Dok ovi što šetaju i nisu baš. Kada mi je već došlo da se vratim starim ljubavima i zalepim ih na zidove, u moj život uplesao je Andrejka, kako se ispostavilo moj Andrejka. Svojim pogledom izmamio mi je rumenilo na obrazima i zavrteo me pravo u svetlu budućnost u kojoj mi momci na slikama više neće trebati.
Danas dok ga gledam kako zasmejava našu kćer shvatam da je moje srce asimetrično da bi u jednu komoru, onu manju, stale sve stare ljubavi, a u drugu ona prava pravcata koja se umnožava iz dana u dan pa joj treba prostora da se smesti. 
 
 Andrejka i ja uživamo da doručkujemo zajedno. Doručak kao najintimniji obrok morao bi da bude sačinjen od posebnih zalogaja. Ove pufnaste palačinke su baš to. Dok se peku narastu beskrajno mnogo, a po vađenju splasnu u sredini ostavljajući krckave obode i unutrašnjost nalik slasnim uštipcima. Mogu biti nadevene bilo čim, ali ukoliko se prekriju oblačićima ulupane pavlake, pospu rumenim bobicama šumskog voća i zaliju infuzijom javorovog sirupa, zimskih začina i citrusa, e onda postaju izjava najčistije ljubavi. Javorov sirup koji pronalazim u Lidlu savršen je za ovakve igrarije. Recept će vam oduzeti samo nekoliko minuta aktivne pripreme, a onda dok se peče vi možete da se vratite u krevet i uživate u slatkom mirisu koji dopire iz rerne do svih delića vašeg doma.

palačinke

  • 4 jaja
  • 250g brašna
  • 600ml punomasnog mleka
  • prtohvat soli

infuzija javorovog sirupa, zimskih začina i citrusa

  • 250ml javorovog sirupa
  • 2 zvezdasta anisa
  • 1 štapić cimeta
  • narendana kora 1 narandže

ostalo

  • 200ml slatke pavlake
  • 200g smrznutog šumskog voća
  1. U šerpicu sipajte javorov sirup, začine i koru narandže pa je stavite na tihu vatru i pustite da se pojave sitni mehurići na dnu i po obodu šerpe. Nakon toga kuvajte 5  minuta, skinite sa vatre i ostavite da odstoji narednih 10 minuta. Procedite sirup i stavite ga u fružider da se sasvim ohladi.
  2. U činiju razbijte jaja pa ih kratko mutite žicom, zatim dodajte prosejano brašno, so i oko 50ml mleka. Mutite žicom dok smesa ne postane glatka i bez grudvica. Nastavite postepeno da ulivate mleko uz mešanje dok ga ne potrošite do kraja. Dobićete smesu malo tečniju od one za palačinke. Smesa mora da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi pre pečenja.
  3. Zagrejte rernu na 220°C. U vatrostalnu posudu koju koristite sipajte ulje tako da prekrije dno tepsije. Ubacite posudu u zagrejanu rernu i ostavite je 5 minuta da se ulje dobro zagreje. Nakon toga na kratko izvadite i ulijte pripremljeno testo pa vratite u rernu. 
  4. Vrata rerne nikako nemojte otvarati dok se palačinka ne ispeče što je minimum 20-25 minuta. Već na pola pečenja palačinka će početi da raste iznad oboda posude u kojoj se peče međutim već nekoliko minuta nakon što je izvadite ona će splasnuti, naročito u sredini.
  5. Toplu palačinku služite sa ulupanom slatkom pavlakom i voćem prelivenu javorovim sirupom. 
(Visited 177 times, 1 visits today)