O Vanji ne pišem često. Ne zato što nema šta da se kaže, već zato što ima previše pa mi se misli pobrkaju. Vanjino rođenje je prva najbolja stvar koja mi se desila u životu. Tada to doduše nisam znala, čak sam bila ubeđena da je došao sa namerom da mi otme svu ljubav koju sam tako lako dobijala. Desilo se ipak nešto što dečije srce nije moglo da predvidi, dok su svi gledali u njega on je gledao u mene i tako mi je moj mali brat ispunio život sa više ljubavi nego što sam mogla da poželim. Narednih deset godina svaki dan je počinjao i završavao se sa njim. To je ona vrsta izvesnosti koju olako shvatamo sve dok je ne izgubimo. Onog trenutka kada smo dobili naše dugo željene zasebne sobe strefila me je nostalgija. Nostalgija za iskidavanjem od smeha i radošću koju širi oko sebe. Kao u nekom plesu mladost nas je ponovo spajala i razdvajala svaki put mene ostavljajući u stanju oduševljenja zbog toga ko postaje kao mladić, momak, čovek… Zašto mame plaču kad gledaju nastupe svoje dece evo i dalje ne znam, a zašto sestre plaču to je tek enigma. Nekada sam ga gledala u vrtiću kako recituje, a danas ga slušam dok svira najlepše romanse na klaviru i uvek je pile moje malo zbog kog ridam. I sad me ponekada oslovi sa mama, lapsus koji me obraduje baš zato što sam sa njim naučila da volim bezuslovno. Naposletku ove reči ne bi bile ispisane da se on nije oduševio svakim mojim receptom i ohrabrio me da se posvetim svemu u čemu uživam. Sutra mu je rođendan pa je ova anđeoska torta za njega.

U skladu sa tim i ona je čista ljubav. Na vazdušastim korama od belanaca čiji mehurći jedan po jedan nestaju na jeziku počiva krem od maskarponea. Maskarpone koji pronalazim u Lidlu je bogat, puterast sir koji ovaj krem čini svilenkastim čudom. Njemu sam dodala krem od narandže u kom se sok i kora kuvaju zajedno sa jajima, puterom i šećerom što ovom kremu daje intenzivnu citrusnu aromu i osvežavajuće seli narandže iz zime u rano proleće. Šam je na kraju tu samo zato što ja verujem da je više uvek bolje, a ovaj put sam  u pravu. Ovo nije recept za početnike, ali sam se potrudila da ga raščlanim za sve one koji odluče da mi veruju na reč. 

kore od belanaca

  • 5 belanaca
  • 280g šećera u prahu
  • 1 kašika limunovog soka

krem od narandže

  • 180ml soka od narandže
  • sok od pola limuna
  • rendana kora od 4 narandže i 1 limuna
  • 170g putera Pilos
  • 200g kristal šećera
  • 2 kesice vanil šećera
  • 4 jaja
  • 250g maskarponea Lovlio

šam

  • 4 belanca
  • 350g kristal šećera
  • 1dl vode

krem od narandže

  1. U vatrostalnu vanglu stavite kockice putera, kristal šećer, sok i koru limuna i narandže. Kuvajte sastojke *na pari dok se šećer i puter ne istope u soku citrusa.
  2.  Posebno ulupajte jaja metlicom samo toliko da se belanaca razbiju. Posudu sa istopljenim puterom skinite sa pare i sa visine ulijte u nju ulupana žumanca uz mešanje metlicom. Kada se sjedine vratite posudu na šerpu i kuvajte oko 30 minuta. Ispisujte osmicu po dnu posude i skidajte ga sa ivica. Krem je gotov kada povučete prstom po površini spatule i ostane čist trag. Ostavite minimum 2h u frižideru da se ohladi.

kore od belanaca

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Belanca čvrsto umutite zatim uz mućenje postepeno dodajte kašiku po kašiku šećera dok sve ne potrošite. Dodajte i limun pa mutite dok se ne stvori čvrst šam.
  2. Standardnu tepsiju iz rerne obložite papirom za pečenje pa ravnomerno razmažite belanca. Pecite na 200°C prvih 5 minuta dok korica ne porumeni blago, zatim smanjite na 160°C i pecite sve dok površina kore ne postane čvrsta na dodir. Nakon pečenja ostavite 5 minuta da se prohladi, zatim je izvrnite na papir za pečenje posut šećerom u prahu i pažljivo odlepite papir na kom se pekla. Ostavite na radnoj ploči da se sasvim ohladi. 

maskarpone krem

  1. Miksirajte kratko maskarpone pa mu dodajte 250ml ohlađenog krema od narandže. Mutite da se sjedine. 

 šam

  1. U šerpici sa dugačkom drškom kuvajte šećer sa vodom na tihoj vatri. Šećer je ušpinovan kada ga kanete na hladnu površinu i on momentalno formira kuglicu koja se ne razliva. 
  2. Ušpinovan šećer ostavite na tihoj vatri dok mutite belanca u čvrstu penu. U to ulivajte šećer u tankom mlazu i mutite mikserom na najjačoj brzini. Pustite da se posuda u kojoj su belanca slobodno vrti kako bi se šećer bolje rasporedio. Mutite tako sve dok dno posude ne postane sobne temperature. 

sastavljanje torte

Kore isecite na tri jednaka dela po dužoj strani. Maskrapone podelite na dva dela. Ređajte, kora, maskarpone, kora, maskrapone, kora, preostali krem od narandže i šam odozgo. Ohladite dobro pre serviranja.

*Kuvanje na pari podrazumeva šerpu sa vodom na koju se stavi vatrostalna posuda sa sastojcima. Voda u šerpi ne sme dodirivati dno posude, ali je mora biti dovoljno da bi proizvodila paru. Kuva se na tihoj vatri. 

(Visited 1.687 times, 1 visits today)