Na psihologiji su nas učili da žensko društvo pozitivno utiče na snižavanje stresa u slučaju oba pola. Tome bi se zasigurno kiselo nasmejao onaj taksista što mi je onomad rekao kako i nedeljom uveče radije sedi na parkingu i smrzava se jer kući žena samo čeka nešto da mu „uvali“ od posla. Ili svi oni pecaroši što nikad ništa ne ulove ali uporno idu i povremeno menjaju bare da i sami ne bi bili ulovljeni. Smejale bi se tome i neke žene, naročito ako bi se rado dodvorile nekom, da prostite, ciniku. Međutim džaba im to kad nauka ima dokaze, a oni imaju samo svoju mrzovolju. Ja sam lekovitosti ženskog roda baš svesna. Ako ste me nekada srele na ulici ili pozvale telefonom mogle ste primetiti da vas ne puštam tako lako da odete nego vas zagovaram tako da više ne znate ni di ste pošle ni što ste zvale. Al meni lepo. Čak me i babine drugarice izbegavaju kad me sretnu na šoru, sve kao žure i kad bi mogle možda bi i potrčale, jer ko veli ova mala kad u’vati ne pušta. Al ne znaju one da im ja zapravo prijam, ej bre pa nauka je to! Muž za sad dolazi s posla na vreme, parking mu izgleda još uvek nije draži, pecaljke hvala bogu nema, on očigledno kapira kako stoje stvari. Koliko će to potrajati videćemo. 

Svake godine u tom maniru za Dan žena, mi ženske iz familije se okupimo i razmenimo nežnosti, cveće i kolače. Ove godine ko zna. Ipak ja sam spremna jer u zamrzivaču imam ludilo torte iz Lidla, a u rukavu imam recept za super brzi tart sa čerijem i džemom od luka koji svi obožavaju. Treba nekada sebi dati malo oduška. Ukoliko se i ne okupimo, ješću torte sa Narom i zloupotrebiću to što još uvek nije naučila da kaže – Ćuti mama!, da bih joj punih usta pripovedala kako divne žene u životu ima. 

džem od luka

  • 2 kašike biljnog ulja
  • 4 glavice crnog luka
  • 100g šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 60ml jabukovog sirćeta

čeri marinada

  • 2 pakovanja ćeri paradajza sorte šljivar
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • soli i bibera po ukusu
  • maslinovo ulje
  • sir po izboru (bri, kamember, koziji, gauda)
  • 1 pakovanje urolanog lisnatog testa Chefs Select
  1. Zagrejte rernu na 200°. Tepsiju za tart prečnika oko 25°C blago podmažite pa u njoj iskrojite lisnato testo tako da pokrije dno i stranice. Ubacite u frižider dok se rerna ne ugreje i dok pripremate ostale sastojke.
  2. U šerpu stavite luk naseckan na tanke trakice i pomešajte ga sa 2 kašike ulja pa poklopite. Krčkajte ga na najtišoj vatri sve dok ne budete mogli da presečete komad luka uz pomoć varjače. Pojačajte vatru i otklopite pa povremeno mešajte. Čim luk postane svetlo braon dodajte mu šećer i so. Kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje sve dok se ne stvori džemasta tekstura. Ulijte sirće i kuvajte sve dok ne ispari tečnost.
  3. Pomešajte čeri sa začinima i uljem. 
  4. Kada se rerna zagreje izvadite koru iz friza pa na nju rasporedite džem od luka. Preko toga gusto poređajte paradajz, a između luka zadenite sir.
  5. Pecite sve dok rubovi ne postanu zlatni. 
  6. Tart je najukusniji kada se služi topao. Možete ga pripremiti i ranije samo ga u tom slučaju nadenite ohlađenim džemom, a mariniran paradajz i sir rasporedite pred samo pečenje. 
(Visited 236 times, 1 visits today)