Prvi kolač koji sam napravila u životu bio je baš neki tip ovog zapečenog cheesecake-a. Sećam da nisam bila previše oduševljena jer sam iščekivala onaj iz „Prijatelja“ koji je toliko kremast da su ga na kraju jeli sa poda. Iskreno ne znam da li takav zaista postoji, recept još nisam uspela da razvijem, ali ovaj koji sam juče ispekla je vraški dobar. Za dobar cheesecake najvažniji je izbor sira dabome, a zbog ovog sirnog namaza koji sam otkrila u Lidlu mislim da se smeši svetla budućnost svim kolačima sa sirom u našem domu. Trenutno mi je potreban svaki izgovor da pravim poslastice sa jagodama jer su mi toliko nedostajale, baš kao i svake godine i bez obzira na to što znam da je rano, ne mogu da im odolim. 

Mislim da ovaj kolač očara sva čula i pre nego što se navali na njega. Sve kreće još u rerni kada se mlečni sastojci karamelizuju zajedno sa šećerom i cela kuća zamiriše na slatki, topli karamel, onaj sa gomilom putera. Bukvalno sam uhvatila sebe kako vežbam jogičko disanje tik pored rerne. Onda jedno 150 godina kasnije kad se konačno ispeče, ohladi i sve po redu, navali čovek na njega onako u sred slikanja jer i dalje miriše. Mislim da sam usrkala prvo parče iako sam šatro na dijeti. Nije moglo drugačije. Prvo se oseti vazdušasta struktura krema i taj karamel koji najviše liči na kondenzovano mleko, ali sa kiselkastom notom krem sira. Negde na sredini pojavi se korica od keksa, aromatična, slatka i izuzetno hrskava. Na kraju blaga aroma mirisnih jagoda te tera da momentalno posegneš za sledećim zalogajem. Naravno imate slobodu da izaberete voće prema vašim žudnjama, u to se ne bih mešala. 

Detaljan recept potražite na kraju ove stranice i slobodno me priupitajte ako treba nešto da pojasnim. :*

za koru od keksa:

  • 120g mlevenog keksa Tastino
  • 100g istopljenog putera Pilos
  • 50g kristal šećera Castello
  • 1 limun (narendana kora)

za fil od sira:

  • 1,2kg sirnog namaza Goldessa classic Milbona
  •  150g kristal šećera
  • esencija vanile ili kora limuna za ukus
  • 5 jaja
  • 3 žumanca
  • 120ml pavlake za kuvanje 20% m.m. Pilos 

za preliv: 

  • 250g svežih ili zamrznutih jagoda+plus sveže za dekorisanje
  • 3 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica skroba
Postupak
  1. Zagrejte rernu na 160°C. Pleh prečnika 25cm dobro podmažite i stranice obložite papirom za pečenje. 
  2. Mleveni keks pomešajte sa šećerom, puterom i korom limuna kratko da se sjedine pa ga prebacite u pleh i uz pomoć kašike ili čaše sa ravnim dnom dobro utisnite i izravnajte smesu po dnu pleha. Ubacite tako pripremljenu koru na 8 minuta u rernu da se stegne. Po vađenju iz rerne ostavite da se sasvim ohladi.
  3. Za to vreme umutite fil. Važno je da svi sastojci budu sobne temperature kako bi se lakše sjedinili. U činiju sipajte sirni namaz pa ga mutite mikserom dok ne postane kremast.
  4. Siru zatim dodajte šećer i ukus po izboru (limun ili vanilu). Umutite u čvrst krem.
  5. Sada smanjite brzinu miksera i dodajte jaja i žumanca jedno po jednu tako da se svako prethodno dobro umuti. Mutite samo dok se jaje ne sjedini i momentalno prekinite jer ne želimo previše vazduha u smesi.
  6. Kada su sva jaja umućena dodajte i pavlaku za kuvanje. Nju takođe kratko umutite i cheesecake je spreman za pečenje.
  7. Pošto će se kolač peći u vodenoj kadici potrebno je obložiti ga aluminijumskom folijom sa spoljne strane kako voda ne bi prodrla kroz pleh. Unakrst preklopite 3-4 lista folije, na sredinu stavite pleh i zatim pritisnite foliju uz zidove pleha tako da bude čvrsto obložen do vrha. 
  8. Ulijte smesu od sira u pleh i postavite ga u veću tepsiju koja ima dovoljno visoke ivice da može da primi 3cm vode. Ubacite tepsiju sa plehom unutar rerne i zati u tepsiju oko kolača ulijte vrelu vodu u pomenutoj visini. 
  9. Pecite kolač oko 1h i malo više dok ne porumeni, ali da u sredini ostane živkast. Ostavite ga u ugašenoj rerni još 1h. Nakon toga ostavite ga na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi i zatim ga prebacite u frižider da se hladi minimum 6h, a idealno preko noći.
  10. Za preliv,u šerpicu stavite jagode sa šećerom, a ako koristite sveže jagode ulijte i 50ml vode. Kuvajte ih tako dok ne postanu sirupaste. Nakon toga ih usitnite ručnim mikserom ili blenderom. Ispasirajte ih kako biste dobili glatki preliv i ostavite u staklenoj posudi da se ohladi, a onda čuvajte u frižideru do služenja.
(Visited 681 times, 3 visits today)