Prvi kolač koji sam napravila u životu bio je baš neki tip ovog zapečenog cheesecake-a. Sećam da nisam bila previše oduševljena jer sam iščekivala onaj iz „Prijatelja“ koji je toliko kremast da su ga na kraju jeli sa poda. Iskreno ne znam da li takav zaista postoji, recept još nisam uspela da razvijem, ali ovaj koji sam juče ispekla je vraški dobar. Za dobar cheesecake najvažniji je izbor sira dabome, a zbog ovog sirnog namaza koji sam otkrila u Lidlu mislim da se smeši svetla budućnost svim kolačima sa sirom u našem domu. Trenutno mi je potreban svaki izgovor da pravim poslastice sa jagodama jer su mi toliko nedostajale, baš kao i svake godine i bez obzira na to što znam da je rano, ne mogu da im odolim.
Mislim da ovaj kolač očara sva čula i pre nego što se navali na njega. Sve kreće još u rerni kada se mlečni sastojci karamelizuju zajedno sa šećerom i cela kuća zamiriše na slatki, topli karamel, onaj sa gomilom putera. Bukvalno sam uhvatila sebe kako vežbam jogičko disanje tik pored rerne. Onda jedno 150 godina kasnije kad se konačno ispeče, ohladi i sve po redu, navali čovek na njega onako u sred slikanja jer i dalje miriše. Mislim da sam usrkala prvo parče iako sam šatro na dijeti. Nije moglo drugačije. Prvo se oseti vazdušasta struktura krema i taj karamel koji najviše liči na kondenzovano mleko, ali sa kiselkastom notom krem sira. Negde na sredini pojavi se korica od keksa, aromatična, slatka i izuzetno hrskava. Na kraju blaga aroma mirisnih jagoda te tera da momentalno posegneš za sledećim zalogajem. Naravno imate slobodu da izaberete voće prema vašim žudnjama, u to se ne bih mešala.
Detaljan recept potražite na kraju ove stranice i slobodno me priupitajte ako treba nešto da pojasnim. :*