Gjozice, kako volim da im tepam, su jelo u koje sam se zaljubila na prvi pogled. Prvi put sam ih ugledala na stranicama jednog magazina i momentalno ih poželela. Dopalo mi se kako su buckaste, kako svetlucaju i to što tačno staju u usta iz dva puta ili čak jednog ako si faca pa možeš toliko da zineš.

Pronašla sam recept ubrzo posle toga i tako su gjozice ušle u naš život. To je bilo pre čak šest godina i dan danas im se svi obraduju. Sve što vredi zahteva vreme, strpljenje i malo veštine, pa tako ni gjoze ne mogu baš očas posla da osvanu na stolu. Međutim kako smo se svi u ovoj novonastaloj situaciji našli sa nešto malo više slobodnog vremena mislim da je savršen trenutak da pripremimo ovaj obrok. Potrebno je prvo umesiti testo za tanušne kore u koje ćemo umotavati nadev. Testo se mesi od vode i brašna što je lepota naročito danas kad svi imamo višak brašna u kući. 

Nadev je kombinacija svežeg i sočnog mesa koje sam pronašla u Lidlu, zajedno sa mladim kupusom koji miriše svežinu i nekoliko osnovih sastojaka svake gjoze, a to su soja soso, đumbir, beli luk i mladi luk. Onda se ovi paketići smeste na toplo ulje samo toliko da dobiju hrskavu, zlatnu koricu sa donje strane i zatim se zaliju vodom i poklope da bi se skuvali na pari. Rezultat je meka knedlica hrskava sa jedne strane, pomalo karamelizovana sa najaromatičnijim nadevom koji viri iznutra. Da bi ukusi bili kompletni, gjoze se umaču u sos u kom preovladava blaga kiselost pirinčanog sirćeta i vedra ljutina ćilija. 

Recept vas čeka na dnu stranice. 

za nadev:

  • 250g mešanog svinjskog i junećeg usitnjenog mesa
  • 1 kašičica kukruznog skroba
  • 1 kašičica sode bikarbone + za posipanje
  • 1 kašičica bibera
  • 1/2 kašiičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike soja sosa
  • 20ml vode
  • 2 čena belog luka (ispasiranog)
  • 4cm đumbira (narendanog)
  • 2 lista mladog kupusa (sitno naseckanog)
  • 1 stabljika mladog crnog luka (sitno naseckanog)

za testo:

  • 240ml brašna
  • prstohvat soli
  • 120ml vrele vode
za sos:
  • 3 kašike soja sosa
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta
  • 1 čen belog luka
  • susam i/ili tucana čili paprika po želji
 
  1. Prvo zamesite testo tako što ćete u činiji pomešati brašno sa solju i zatim uz mešanje (koristite štapiće ili viljušku pošto će testo biti vrelo) postepeno ulivajte vodu. Testo treba da deluje suvkasto u startu, ali kako budete mesili  postajaće vlažnije i mekše.
  2. Mesite testo prvo u činiji dok činija ne postane čista, a zatim nastavite da mesite na radnoj prloči 5-10 minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo. Zamotajte ga u foliju i ostavite da odmara 30 minuta.
  3. Za to vreme napravite nadev tako što ćete pomešati sve sastojke dobro promešati. Nadev je bolji ako odstoji minimum 1h u frižideru ili preko noći kako bi se ukusi povezali.
  4. Sos takođe ranije pripremite tako što ćete pomešati sve sastojke i ostaviti u frižider dok ne zatreba.
  5. Nakon što je odmorilo testo podelite na dve polovine pa svaku jufkicu urolajte u valjak. Oba valjka zatim podelite na po 8 jednaih delova. Dobićete dake 16 komadića.
  6. Svaki komadić zatim urolajte u kuglicu i na površini posutoj skrobom  uz pomoć male oklagije razvaljajte krug prečnika 10cm. Možete koristi kalup da se otarasite neravnih ivica.
  7. Ređajte kore za gjoze jednu na drugu ali prethodno svaku pospite skrobom i prekrijte parčetom papira za pečenje kako se ne bi lepile.
  8.  Jednu koru položite na dlan pa u sredinu stavite otprilike 1 punu kašičicu nadeva. Rubove možete premazati sa malo vode i zatim ih preklopite tako da dobijete polumesec. 
  9. Zatim uz pomoć palca i kažiprsta prsavijajte testo onu stranu bližu vama kao karneriće i tako sve do kraja Dobro utisnite i položte gjozu na skrobom pobrašnjenu podlogu. 
  10. Ponovite postupak sa preostalim materijalom.
  11. Tiganj blago nauljite i stavite na srednju vatru. Položite gjoze kao vrećice u krug, ali pazite da se ne dodiruju. Pržite ih tako dok donji deo ne porumeni, a zatim ulijte 80ml vode i poklopite.
  12. Gjoze su gotove kada voda ispari.
  13.  Služite ih tople sa pripremljenim sosom.
(Visited 366 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *