Pavlova je istinski najzanosniji desert koji mozete sebi da priuštite tokom leta. Recept koji je pred vama sam izmaštala inspirisana ukusima koji me ovih dana posebno osvežavaju. Breskve su se kuvale u sirupu obogaćenom mentom, limunom i cimetom dok nisu poprimile sve te predivne arome, a zauzvrat pustile svoje boje koje su sirup pretvorile u tečno ružicasto zlato. Sa istim sirupom zaslađen je krem od sira koji je smešten u kotlini velike prhke puslice. Na kraju sa nekoliko slobodnih zamaha cela torta prelivena je zabajone kremom, bogatim sosom od žumanaca. Ako se sećate možda su vam mame kada nije bilo kolača u kiući davale da mutite žumance u šolji sa šećerom. Od obične žute tečnosti posle desetak minuta i ušinuća u desnom ručnom zglobu nastao bi penušavi, svetli, bogati krem. Zabajone je upravo to samo verzija za odrasle sa zabavnom količnom desertnog pića čija aroma će vas podići u oblake.

Toplo, hladno, hrskavo, kremasto, sa oštrinom alkohola i vedrinom letnjeg voća, sve je tu i tako se dobro slaže. U Lidlu potražite najkremastiji #goldessa sirni namaz, a onda se vratite ovde gde vas čeka recept za ovu tortu i za puslicu koja uspeva svaki put.

puslica

  • 6 belanaca sobne temperature
  • 320g šećera kristal ili 380g šećera u prahu
  • 1 puna u vrh kašika gustina
  • 2 kašike limunovog soka
  1. Zagrejte rernu na 130°C sa ventilatorom.Pronašla sam da ventilator pomaže isušivanju kore jer dosta ravnomerno raspoređuje vazduh unutar rerne tako da ako imate tu opciju obavezno je iskoristite. U surotnom zagrejjte rernu na 150°C.
  2.  U činiji umutite belanca u čvrst sneg. Na početku neka mikser bude na srednjoj brzini pa ga postepeno ubrzavajte. 
  3. Dodajte jednu po jednu kašiku šećera tako da se svaka prethodna umuti pre dodavanja nove. Mutite belanca sve dok se ne učvrste i šećer se sasvim istopi. Najbolje da uzmete malo i protrljate između prstiju, ukoliko osetite zrnca šećera nastavite da mutite dok sasvim ne nestanu.
  4. Uz pomoć silikonske špatule pokupite šam sa ivica i sa dna posude jer ti delovi obično ostanu neumućeni. Razmutite gustin sa sokom od limuna i sipajte ga preko šama pa nastavite da mutite još 2 minuta. 
  5. Iscrtajte krug 20cm prečnika na papiru za pečenje pa papir okrenite na drugu stranu i unutar iscrtanog kruga smestite ulupana belanca i uz pomoć donjeg dela kašike napravite blago udubljenje u sredini kako biste imali gde da smestite krem. Možete napraviti oblik i veličinu puslice po želji samo imajte na umu da će ona tokom pečenja da naraste. 
  6. Ubacite u rernu i momentalno smanjite temeraturu na 100°C ili ako je bez ventilatora onda na 120°C. Pecite tako 30 minuta, zatim smanjite na 80°C (bez ventilatora 100°C) i nastavite da pečete još 1h 30 minuta. Nakon toga ugasite rernu, ali ostavite svetlo da gori i ostavite puslicu unutra da se ohladi sasvim zajedno sa rernom najbolje preko noći. Nikako nemojte otvarati vrata rerne tokom pečenja i hlađenja!!!!

poširane breskve

  • 350g kristal šećera Castello
  • 1l vode
  • 1/2 limuna, nasečenog na trougliće
  • 4-5 grančica sveže mente
  • 2 štapića cimeta
  • 5  breskvi, zrelih ali čvsrtih, isečenih na polovine uklonjenih koštica
  1. U širok i dubok tiganj sipajte šećer, limun, cimet, mentu i vodu pa promešajte. Krčkajte na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi. Kada počne da brboće ubacite breskve sa isečenom stranom ka dole.
  2. Od papira za pečenje napravite okrugli poklopac sa rupom na sredini kako bi para imala gde da beži i prislonite ga preko breskvi pa ih kuvajte oko 20 minuta ili dok ne postanu dovoljno meke da viljuška prođe kroz njih ali da i dalje drže oblik. Na pola okrenite breskve na drugu stranu. Vreme kuvanja zavisiće od zrelosti breskve.
  3. Izvadite ih na tanjir i pustite da se sasvim ohlade. Možete ih oljuštiti ili kao ja ostaviti kožicu. Ohladite sasvim u frižideru.
  4. Sirup u kom su se kuvale nastavite da krčkate sve dok ne postane gust kao onaj za baklavu. Procedite u jednu teglicu i kada se ohladi do sobne temperature stavite ga u frižider. Boja sirupa zavisiće od boje kožice samih breskvi, pa birajte one baš rumene ako želite tamniji sirup iako pouzdano mogu da kažem da će i pastelni sirup biti podjenako lep.

krem 

  • 300g sirnog namaza Goldessa Milbona
  • 200ml slatke pavlake Pilos
  • 50g šećera u prahu + po ukusu
  • 3 kašike prethodno kuvanog i ohlađenog sirupa 
  1. Ulupajte krem sir sa šećerom i sirupom.
  2. Posebno ulupajte šlag i polako ga umešajte u krem od sira.
  3. Ohladite pre filovanja

zabajone

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 60ml ruma ili slatkog vina
  1. Pomešajte sastojke uz pomoć žice. 
  2. Kuvajte ih na pari uz mešanje oko 5 minuta dok krem ne postane svetiliji, gušći i vreo na dodir. 
  3. Možete služiti momentalno ako volite kontrast toplo-hladno ili ga ohladite pre seviranja.

sastavljanje torte

  1.  Sve slojeve možete pripremiti dan ranije i čuvati ih u frižideru, sve osim puslice koja se najbolje čuva na sobnoj temperaturi.Tortu je najbolje sastaviti pred samo posluživanje jer je puslica delikatna te bi mogla da se navlaži od sokova iz sirupa.
  2. Sastavljanje je krajnje jednostavno. Puslicu pažljivo smestite na poslužavnik, preko nje namažite krem od sira, a na njega naređajte breskve koje ste pethodno isekli na kriške. Prelijte sve sa nekoliko kašika sirupa i zabajone sosa. Uz svako parče koje servirate možete dodatno preliti zabajone. Tortu čuvajte u frižideru ali najbolje da je pojedete u roku od 24h što verujem da neće biti preterano veliki zadatak.
 
 
(Visited 414 times, 1 visits today)