U detinjstvu mnoga leta sam provela kod Jovane, drugarice iz komšiluka. Sećam se koliko smo se lenjile po ceo dan, ponekad čekale da nas njeni roditelji vode na kupanje ili da nam  baba Đuđa napuni bazenčić. Obožavala sam Jovaninu mini liniju na kojoj smo slušale stare kasete njenih roditelja, obožavala sam što svaka soba ima roletne koje se spuštaju kada zvezda uprži pa popodnevna dremka dođe toliko prirodno i spokojno, a najviše sam volela hranu koju smo jele tih letnjih dana. Jovana nam je pravila pržene krompiriće poslužene u metalnom tanjiru na čijem dnu bi se skupilo svo ono slatko ulje pomešano sa puuuno soli, pa bismo uz pomoć hleba sve to omazale sa neverovatnom slašću. Na meniju su bili i sendviči sa pavlakom, mekanim hlebom i velikim kolutovima sočnog, mirisnog paradajza izdašno posoljenog koje smo uvek jele posle dana provedenog u vodi. Ima neke magije u sendviču koji ti neko napravi. Ipak omiljena poslastica su mi bile mama Sandrine kiflice, mekane kao duša, slane, neodoljive. Ona bi napekla po nekoliko tepsija i uvek bi nam na našu radost dozvoljavala da ih jedemo sveže ispečene. Složićete se da za provod više od toga ne treba.

Na današnji letnji dan sjedinili su se svi ti ukusi u ovu fokaču sa čerijem i rekom najzanosnijeg maslinovog ulja iz Lidla. Fokača je italijanski hleb koji ne zahteva nikakvo kulinarsko predznanje i biva savršen izbor za letnju zakusku. Okupana u maslinovom ulju i soli tokom pečenja formira najhrskaviju koricu koja čuva svu mekoću skrivenu unutra. Udubljenja koja napravite vrhovima prstiju postaju kućica za čeri koji od toplote puca i pušta ukus leta u pore ovog zanosnog hleba. Da stvar bude bolja, sveže kriške fokače zaronićemo u umak od rikote i bosiljka kao i u konfi od belog luka jer sa njim sve biva malo bolje. 

konfi od belog luka

  • 1 ili više glavica belog luka
  • 2dl – 4dl maslinovog ulja Italiamo
  1. Očistite čenove luka od ljuske i ubacite ih u šerpicu zatim nalijte toliko malsinovog ulja da dobro prekrije luk.
  2. Kuvajte na najtišoj vatri dok luk ne postane sasvim mekan. Ukoliko vam je ringla previše jaka čak i na najtišoj vatri, možete staviti luk sa uljem u vatrostalnu činiju i peću u rerni zagrejanoj na 100°C. Poenta je da se luk polako kuva u ulju, a ne da se prži. 
  3. Spreman luk služite preliven uljem u kojem se kuvao. Možete dodati sveže ili sušene začine po izboru (ruzmarin, origano, bosiljak, timijan). Potrošite ga isti dan.
  4. Preostalo ulje procedite i iskoristite da njime „okupate“ fokaču.

fokača

  • 500g brašna Castello
  • 2 kesice suvog kvasca Belbake
  • 1 kašika šećera Castello
  • 1 kašičica soli
  • 370ml mlake vode
  •  proceđeno maslinovo ulje u kom se kuvao beli luk
  • oko 10 čeri paradajza
  • 3  grančice ruzmarina
  1. Pomešajte mlaku vodu sa šećerom i kvascem. Ostavite  5 minuta da se kvasac aktivira.
  2. U veću posudu prosejte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini pa u njega sipajte vodu sa nadošlim kvascem.  Mešajte varjačom dok testo ne pokupi svo brašno sa dna. Sipajte u to jednu kašiku maslinovog ulja. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu podlogu i mesite ga 5 minuta. Testo će biti izuzetno meko i lepljivo ali to je skroz ok.
  3. Vratite testo u posudu i dobro ga nauljite. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da odmori na sat vremena.
  4. Nakon što se testo udvostručilo premesite ga unutar posude tako što ćete spoljašnji deo da prinesete ka sredini i tako u krug. Videćete kako je sada postalo elastičnije i manje lepljivo. Opet ostavite da odmori narednih sat vremena. 
  5. Podmažite tepsiju sa izdašnom količinom maslinovog ulja. Veličina tepsije zavisi od željene debljine fokače. Ja sam pekla u okrugloj tepsiji prečnika 30cm.
  6. Nadošlo testo prebacite u izabranu tepsiju i blagim pokretima ga razvucite do oboda zatim ga ostavite da odmori još 20 minuta.
  7. Dok testo odmara ugrejte rernu na 220°C. U činiji pomešajte 1.5dl mlake vode sa 1 kašičicom soli. 
  8. Prelijte testo sa maslinovim uljem u kom se kuvao beli luk i sa nekoliko kašika slane vode zatim nežno zarijte prste u njega tako da napravite puno malih udubljenja. U njih umetnite čeri i grančice ruzmarina. Prelijte sa još malo maslinovog ulja, slane vode i pobiberite.
  9. Pecite u rerni oko 30 minuta ili dok fokača ne postane divno zlatna i rumena.
  10. Odmah po vađenju premazujte je sa maslinovim uljem i služite je svežu. Ukoliko ne planirate da je pojedete isti dan bolje je zamrznite jer sutra neće biti toliko ukusna. 

umak od rikote i bosiljka

  • 250g rikote Lovilio
  • 2 kašike pavlake Pilos
  • puna šaka svežeg bosiljka
  • 4 čena belog luka iz ulja
  • so i biber po ukusu
  • nekoliko kapi limuna
  1. Ubacite sastojke u blender i pulsirajte dok se ne stvori homogena smesa.
  2. Začinite po ukusu i čuvajte u frižideru dok vam ne zatreba. 
(Visited 762 times, 1 visits today)